ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες: Φόβοι για τη δημόσια υγεία – Ακατάλληλο νερό και μολύνσεις

Πλημμύρες: Φόβοι για τη δημόσια υγεία – Ακατάλληλο νερό και μολύνσεις
In Time

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι ειδικοί για τις συνθήκες που επικρατούν στις πληγείσες περιοχές μετά τις καταστροφικές πλημμύρες - Καλούν τους κατοίκους να χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένο νερό μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι για την ποιότητα του νερού, να χρησιμοποιούν απολυμαντικά και να μην - έρχονται σε επαφή με τα λιμνάζοντα νερά - Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος έξαρσης επιδημιών τροφιμογενών και υδατογενών νοσημάτων, καθώς και ζωονόσων, στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.

Τις άμεσες αλλά και τις έμμεσες συνέπειες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας μετά την εικόνα της καταστροφής από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Υγειονομική βόμβα. Νεκρά ζώα, σκουπίδια, καύσιμα και φυτοφάρμακα μέσα στα λιμνάζοντα νερά τα καθιστούν τοξικά και επικίνδυνα.

Διατροφική αλυσίδα. Η καταστροφή στις καλλιέργειες αναμένεται να επηρεάσει την επάρκεια σε οπωροκηπευτικά, σιτάρι, βαμβάκι, κρέας και γαλακτοκομικά, ενώ μπορεί να επηρεαστεί η ποιότητα των προϊόντων και η παραγωγικότητα στα εδάφη που έχουν πληγεί.

Έργα υποδομής. Απαιτούνται πλέον άμεσες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, με έργα ορεινής υδρονομίας, με σεβασμό στη ροή των ποταμών.

«Είναι επικίνδυνο το νερό γιατί έχουν πνιγεί χιλιάδες ζώα, υπάρχουν τα φυτοφάρμακα, υπάρχουν λιπάσματα, υπήρχαν δεξαμενές με πετρέλαια. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από τα νεκρά ζώα» τόνισε ο κ. Άκης Τσίντσας, αντιδήμαρχος Δήμου Παλαμά.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Βενέτης, πρ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ανέφερε: «Τα λιμνάζοντα ύδατα είναι δυνατό να έχουν περιττώματα ζώων, είναι δυνατό να έχουν πτώματα ζώων, είναι δυνατό να περιέχουν χημικές ουσίες, οπότε θέλει μεγάλη προσοχή εάν έρθουμε σε επαφή με αυτά».

Την ίδια ώρα δεν είναι λίγες οι αναφορές για πολίτες που έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο, ενώ από τους ιατρούς εξετάζεται εάν σχετίζονται με μολύνσεις από τις πλημμύρες. «Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη χθεσινή εφημερία, υπήρξαν 4 εισαγωγές με ελαφρές διάρροιες κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, οι οποίες δεν έχουν συσχετιστεί, με μολυσμένο νερό ή μολυσμένα τρόφιμα» υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, πρ. του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Υγειονομική βόμβα τα λασπόνερα

Μετά από πλημμύρες, οι πιθανότεροι κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού περιλαμβάνουν τις γαστρεντερίτιδες ιογενούς, βακτηριακής και παρασιτικής αιτιολογίας (norovirus, rotavirus, Cryptosporidium κ.ά.), ηπατίτιδα Α, νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (Covid-19, λεγεωνέλλα κ.ά), καθώς και τα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών και μέσω τρωκτικών ή άλλων ζώων (λεπτοσπείρωση, ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία κ.ά).

Αυτά αναφέρονται σε εγκύκλιο της γγ Δημόσιας Υγείας, Φωφώς Καλύβα, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του ιατρικού προσωπικού και των άλλων επαγγελματιών υγείας για την έγκαιρη διάγνωση και επιδημιολογική καταγραφή νοσημάτων, η εμφάνιση των οποίων ευνοείται από τα πλημμυρικά φαινόμενα, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων και της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την έγκαιρη αναγνώριση και τον εργαστηριακό έλεγχο πιθανών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης. Υπενθυμίζεται ότι η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη, που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου. Η λεπτόσπειρα μπορεί να μεταδοθεί όταν ούρα ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (των οφθαλμών, της μύτης και του στόματος).

Επίσης, η μετάδοση μπορεί να γίνει έμμεσα όταν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με μολυσμένο από ούρα περιβάλλον (κολύμπι ή έκθεση σε μολυσμένα νερά, κατάποση μολυσμένης τροφής).

Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από πυρετό, κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, ένεση επιπεφυκότων και, λιγότερο συχνά, μηνιγγίτιδα, εξάνθημα, ίκτερο ή νεφρική ανεπάρκεια. Στα εργαστηριακά κριτήρια για τη διάγνωση περιλαμβάνονται:

  • Απομόνωση της λεπτόσπειρας από κλινικό δείγμα του ασθενούς.
  • Ανίχνευση της λεπτόσπειρας σε κλινικό δείγμα με ανοσοφθορισμό.
  • Αύξηση του τίτλου συγκολλητινών κατά της λεπτόσπειρας.
  • Ανίχνευση αντισωμάτων IgM έναντι της λεπτόσπειρας στον ορό του ασθενούς.

Η λεπτοσπείρωση θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση ασθενών με αιφνίδια εμφάνιση πυρετού, ρίγη, υπεραιμία επιπεφυκότων, πονοκέφαλο, μυαλγίες και ίκτερο. Η λεπτοσπείρωση αποτελεί υποχρεωτικώς δηλούμενο νόσημα που δηλώνεται στον ΕΟΔΥ.

Περαιτέρω και δεδομένης της τρέχουσας επιδημιολογικής εικόνας των επηρεαζόμενων περιοχών, βάσει των ειδικών καιρικών και περιβαλλοντικών συνθηκών, το ερχόμενο διάστημα θεωρείται αναμενόμενη η διάγνωση περισσότερων κρουσμάτων που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου. Ως εκ τούτου, εφίσταται η προσοχή στην έγκαιρη ανίχνευση, καταγραφή και δήλωση ύποπτων ή/και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Επίσης, κρίνεται σκόπιμη η επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας για τις περιπτώσεις αντιμετώπισης επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος και μυκητιάσεις. Επιπλέον, δέον όπως ληφθεί μέριμνα καθώς, λόγω συνθηκών, δεν είναι απίθανη η πρόκληση δηγμάτων (τσιμπημάτων) από άγρια ή και οικόσιτα ζώα και ερπετά.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την υγειονομική φροντίδα ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι έγκυες, άτομα με χρόνια νοσήματα, κινητικές ή άλλες δυσκολίες, άτομα τρίτης ηλικίας κ.ά. Οι επαγγελματίες υγείας, ανεξάρτητα της δομής στην οποία υπηρετούν, συνιστάται να παρέχουν στον πληθυσμό της περιοχής οδηγίες προφύλαξης και προστασίας της υγείας και της ψυχικής υγείας, καθώς και να καθοδηγούν τους πολίτες με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ορθή και αποτελεσματική χρήση των υπηρεσιών υγείας.

Το νερό στο Βόλο δεν είναι πόσιμο

Γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση όλων των λοιμωδών νοσημάτων σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Αυτό τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ .

Η ίδια ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί «36 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και δυο περιπτώσεις χρειάστηκαν νοσηλεία ολιγοήμερη. Τρία άτομα εμφάνισαν δερματικά εξανθήματα».