ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: «Οι πληγές στον Θεσσαλικό κάμπο θα πάρουν πολύ χρόνο για να κλείσουν»

Κακοκαιρία Daniel: «Οι πληγές στον Θεσσαλικό κάμπο θα πάρουν πολύ χρόνο για να κλείσουν»
INTIME.

«Η κακοκαιρία Daniel, σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές, θα επηρεάσουν το Ακκαθάριστο Εγχώριο Προϊόν», υπογράμμισε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης, Γιώργος Ατσαλάκης.

Η Θεσσαλία δοκιμάζεται ακόμη από το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας Daniel, αφού τα νερά υποχωρούν με αργούς ρυθμούς, αφήνοντας πίσω τους μεγάλές καταστροφές και αποκαρδιωτικές εικόνες.

«Ακόμη κι αν λάβουμε υπόψη ότι οι πλημμυρισμένες εκτάσεις αντιστοιχούν στο 1/5 της παραγωγής προϊόντων, πρόκειται για ένα ποσοστό που συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ, τόσο με το εσωτερικό εμπόριο, όσο όμως και τις εξαγωγές. Η κακοκαιρία Daniel, σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές, θα επηρεάσουν το ΑΕΠ.

Αν αυτό επηρεασθεί κατά 1%, τότε μιλάμε για απώλειες 1 δισ. ευρώ από τα έσοδα του κράτους, ενόσω αυτό πρέπει να διαθέσει χρήματα για αποζημιώσεις κι αποκατάσταση υποδομών. Η ταχύτητα με την οποία θα δοθούν οι αποζημιώσεις, θα επηρεάσει και εκείνη της ανάκαμψης», υπογράμμισε αρχικά ο Γιώργος Ατσαλάκης, μιλώντας στο TV CRETA.

«Δε νοείται αποκατάσταση των υποδομών δίχως ένα σχεδιασμό που να λαμβάνει υπόψη τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία εκδηλώνονται με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν απασχολεί μόνο τη χώρα μας, αλλά όλον τον πλανήτη. Ενδεικτικά, στη μακρινή Κίνα, στο τέλος του Ιουλίου υπήρξαν πολύ καταστροφικές πλημμύρες με ανθρώπινες απώλειες και μεγάλες οικονομικές καταστροφές», επεσήμανε εν συνεχεία ο κ. Ατσαλάκης.

Ωστόσο, το στοίχημα είναι η διατήρηση μίας υγιούς, ισορροπημένης οικονομικής κατάστασης. «Αυτήν τη στιγμή τα επιτόκια είναι 3.5% – 4% και βαίνουν προς τα πάνω. Όταν παίρνουμε ένα δάνειο, ουσιαστικά λαμβάνουμε το όφελος και αφήνουμε τα χρέη να τα πληρώσουν τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές.

Από τη μία, πρέπει να είμαστε φειδωλοί και σωστοί στη διαχείριση και κυρίως των δανεικών χρημάτων, όμως, από την άλλη πρέπει οπωσδήποτε και κατά προτεραιότητα να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας και γενικά πρέπει να ξέρουμε ότι σήμερα πιθανόν να είναι αυτοί σε δύσκολη θέση, αλλά αύριο μπορεί να είμαστε κι εμείς.

Διότι, η σφοδρότητα και η συχνότητα των φαινομένων κάνει επισφαλείς οιεσδήποτε προβλέψεις και με βάση όσα συμβαίνουν τελευταία, θα πρέπει να δούμε μία διαφορετική προσέγγιση και κυρίως σχετικά με τα κονδύλια τα οποία αφιερώνονται για την “πράσινη” μετάβαση.

Θα πρέπει ένα μέρος αυτών των κονδυλίων να μην πάει σε ανεμογεννήτριες και ηλιακά, αλλά να πάει σε έργα υποδομών και τη δημιουργία μηχανισμών που θα αποτρέπουν ή θα ελαχιστοποιούν τις καταστροφικές ζημιές τέτοιων ακραίων φαινομένων», ολοκλήρωσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης.

Σχετικές ειδήσεις