ΕΛΛΑΔΑ

Αποκαλύψεις για το ΟΑΚΑ: Έχασαν τις οδηγίες συντήρησης που είχε αφήσει ο Καλατράβα

Αποκαλύψεις για το ΟΑΚΑ: Έχασαν τις οδηγίες συντήρησης που είχε αφήσει ο Καλατράβα
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Ολοένα και περισσότερα «διαμάντια» έρχονται στο φως αναφορικά με το ΟΑΚΑ και τη συντήρηση, που δεν έγινε ποτέ, στο στέγαστρο Καλατράβα με αποτέλεσμα το «λουκέτο» που ανακοινώθηκε τα τελευταία 24ωρα.

Μπορεί ο Σαντιάγο Καλατράβα να έχει δεχθεί σκληρή κριτική για τα έργα του σε όλο τον κόσμο, να έχει οδηγηθεί ακόμα και στη Δικαιοσύνη σε κάποιες περιπτώσεις, πλην όμως στην περίπτωση του ΟΑΚΑ φαίνεται πως είχε αφήσει οδηγίες για τη συντήρηση του στεγάστρου. Το πρόβλημα, βέβαια, είναι πως κάποιοι… τις έχασαν όπως αποκαλύφθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Η ιστορία ξεκινά από τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων και τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς ότι το ΟΑΚΑ είναι έτοιμο στο σύνολο των εγκαταστάσεων. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε αναφέρει στην πορεία ότι αν γνώριζαν πόσο πολύπλοκο είναι το έργο, τότε ενδεχομένως και να μην το έκαναν.

Έναν χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γερμανικός οίκος διαπίστωσε κακοτεχνίες, όμως, δεν είχε θέσει θέμα στατιτικότητας. Ο Σαντιάγο Καλατράβα, πάντως, είχε αφήσει manual για τη συντήρηση των στεγάστρων του ΟΑΚΑ, ωστόσο, κανείς από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν γνωρίζει που βρίσκεται αυτό το εγχειρίδιο το οποίο φέρεται… να χάθηκε!

Το 2006-2007, υπεγράφη σύμβαση με την εταιρεία Hochtief για τη συντήρηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, η οποία υλοποιήθηκε, αλλά περιέργως σε αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται το ΟΑΚΑ! Την περίοδο 2008-2009 έγινε έλεγχος από γερμανική τεχνική εταιρεία, η οποία έδωσε εκ νέου αναλυτικές οδηγίες για συντήρηση δύο φορές τον χρόνο. Καμία από αυτές τις συντηρήσεις δεν πραγματοποιήθηκε. Το 2014 εγκρίθηκε κονδύλι για να πραγματοποιηθούν έλεγχοι και συντηρήσεις, αλλά η αλλαγή στην Περιφέρεια Αττικής – που είχε αναλάβει το έργο – «πάγωσε» και αυτό το έργο.

Εν τέλει, φτάσαμε στο 2021 για να ενταχθεί το ΟΑΚΑ στο Ταμείο Συνοχής και Ανάκαμψης, να δοθούν 22,3 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση της στέγης Καλατράβα και να εκπονηθεί η μελέτη που αποκάλυψε τα προβλήματα. Σύμφωνα, μάλιστα, με επιστήμονες είναι άγνωστο το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να είναι ξανά ασφαλές το ΟΑΚΑ. Ενδεχομένως, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, να ξεπεράσει και το ένα έτος…

Σχετικές ειδήσεις