ΕΛΛΑΔΑ

Άυλον Λύκειον: Εικόνες από τη σύγχρονη στέγη ελληνικών ιδεών που «γεννήθηκε» στην καρδιά της Αθήνας

Άυλον Λύκειον: Εικόνες από τη σύγχρονη στέγη ελληνικών ιδεών που «γεννήθηκε» στην καρδιά της Αθήνας
Eurokinissi

Άυλον Λύκειον: Ο νέος διαδραστικός χώρος πολιτισμού, που στεγάζεται στο Ωδείο Αθηνών, εγκαινιάστηκε σήμερα, Δευτέρα 30 οκτωβρίου

Ένας νέος, διαδραστικός χώρος πολιτισμού, που συνδέει την αρχαία ελληνική φιλοσοφία με τις νέες τεχνολογίες, μια σύγχρονη στέγη ελληνικών ιδεών, άνοιξε σήμερα τις πύλες του. Ο λόγος για το Άυλον Λύκειον (Aylon Lyceum) που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (EΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» στο εμβληματικό κτίριο του Ωδείου Αθηνών, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη.

Η ονομασία του Aylon Lyceum είναι εμπνευσμένη από τη φύση των ιδεών και το Λύκειο του Αριστοτέλη. Από τη μία, οι ιδέες, ως άυλες επινοήσεις που καθοδηγούν τις πράξεις μας, μπορούν να γίνουν αντιληπτές μέσα από τη βιωματική εμπειρία. Από την άλλη, το Aylon Lyceum αποτελεί έναν χώρο πολιτισμού βασισμένο σε νέες τεχνολογίες, όπου ενθαρρύνεται ο στοχασμός και ο διάλογος, όπως έκανε το Λύκειο του Αριστοτέλη στην αρχαία Αθήνα.

Αποστολή του είναι να συμβάλλει στη διεύρυνση της σχέσης των επισκεπτών με τη φιλοσοφία, να προωθήσει τη φιλοσοφική σκέψη στην καθημερινή ζωή και να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα σύγχρονα τεχνο-ηθικά ζητήματα. Για τον σκοπό αυτό αναπτύσσονται εμπειρίες που βοηθούν στην κατανόηση των αρχαίων ελληνικών ιδεών, με τη βοήθεια προηγμένων τεχνολογιών.

Με τα ίδια εκθέματα έχουν στηθεί δύο διαφορετικές εκθέσεις. Η πρώτη, με τίτλο «Δημοκρατία και Ευ Ζην», απευθύνεται σε ενήλικες ενώ η δεύτερη σε παιδιά του Δημοτικού. Και στις δύο όμως οι επισκέψεις είναι ομαδικές προκειμένου οι επισκέπτες να ανταλλάσσουν ιδέες και επιχειρήματα.

Παράλληλα, θα διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, ομιλίες, ειδικές δράσεις αλλά και πειραματικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Κατά την διάρκεια των εγκαινίων χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, ο Αντιπρόεδρος Ωδείου Αθηνών Γεράσιμος Ζώρας και ο Πρόεδρος ΔΣ και Διευθυντής ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος Γεώργιος Νούνεσης.

Ομιλίες εκφώνησαν, μεταξύ άλλων, η Προϊστάμενη διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού Σταυρούλα Φωτοπούλου, η Συνιδρύτρια και Πρόεδρος του World Human Forum Αλεξάνδρα Μητσοτάκη και ο Διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Βαγγέλης Καρκαλέτσης.