«ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ;»

ΕΛΛΑΔΑ

Η συγκλονιστική ιστορία πατέρα στο Newsbomb.gr: «Πώς σώθηκαν και τα δυο παιδιά μου από τα Τέμπη»

Η συγκλονιστική ιστορία πατέρα στο Newsbomb.gr: «Πώς σώθηκαν και τα δυο παιδιά μου από τα Τέμπη»

Ένας χρόνος μετά την τραγωδία των Τεμπών, οι ανθρώπινες ιστορίες του δράματος που συγκλόνισε την Ελλάδα προκαλούν ανατριχίλα.

Ο χρόνος «πάγωσε» στα Τέμπη. Το ημερολόγιο έγραφε 28 Φεβρουαρίου 2023 όταν Η επιβατική αμαξοστοιχία IC62, η οποία επρόκειτο να αναχωρήσει από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη μεταφέροντας 350 επιβάτες συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη. 58 παιδιά έχασαν τις ζωές του...

Οι ιστορίες πόνου μέσα από τα συντρίμμια δεν θα τελειώσουν ποτέ. Ούτε τα αναπάντητα ερωτήματα, τα πώς και τα γιατί. Υπάρχουν και ιστορίες που όπως αποκάλυψε ο πρωταγωνιστής της συνέντευξής μας, Βασίλης Καραθανάσης, είναι «θέλημα θεού».

Αν σας «λέει» κάτι το όνομα του κύριου Καραθανάση, είναι επειδή τυγχάνει να είναι ο ξάδερφος του ήρωα Χρήστου Καραθανάση, που το 1996 ήταν στο μοιραίο ελικόπτερο που συνετρίβη στα Ίμια.

«Πώς σώθηκαν τα παιδιά μου»

Ο κύριος Καραθανάσης έκανε λόγο για «θέλημα θεού». Ο ίδιος άλλωστε τόνισε στη συνομιλία μας πάνω από πέντε φορές πως «κέρδισα τον πρώτο αριθμό του λαχείου». Χρειάστηκαν μερικές στιγμές και συμπτώσεις για να έχει σήμερα, τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, και τα δυο παιδιά του στο σπίτι του. Ζωντανά.

«Η κόρη μου, όπως πολλά παιδιά, απολάμβανε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Σπουδάζει Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Είχε κλείσει εισιτήρια να ταξιδέψει με το μοιραίο τρένο. Παρασκευή όμως, έγινε Καθαρά Δευτέρα το δυστύχημα, μου είπε 'μπαμπά, άστο θα φύγω πρωί γιατί θέλω να διαβάσω'. Εγώ επέμενα να μείνει και άλλο και να φύγει το βράδυ και της έλεγα 'παιδί μου δεν θα σε δούμε καθόλου; Κάτσε λίγο και φεύγει'. Εκείνη επέμενε, λες και το ένιωθε, δεν ξέρω. Το παιδί ήθελε να φύγει πρωί και αλλάξαμε τα εισιτήριά του. Σήμερα που μιλάμε η κόρη μου είναι ζωντανή. Είμαι γονιός και νιώθω τον πόνο των άλλων», ανέφερε για την κόρη του ο κύριος Καραθανάσης.

Όμως δεν ήταν μόνο η νεαρή που σώθηκε την τελευταία στιγμή αλλά και ο αδερφός της: «Ο γιος μου σπουδάζει στην Πάτρα αλλά έχει τρέλα με τα τρένα. Σπουδάζει πάνω σε αυτά. Ήταν στην προηγούμενη εμπορική προς Αθήνα. Το διανοήστε; Στην προηγούμενη! Θα ασχοληθεί με τα τρένα στη ζωή του».

«Δίνουμε το αίμα μας για αυτή τη χώρα, αυτή τι κάνει;»

Ο κύριος Καραθανάσης και η οικογένειά του έζησαν μια εθνική τραγωδία στα Ίμια. Σώθηκαν από μια δεύτερη. Όμως όπως ο ίδιος τονίζει, κάθε ημέρα είναι ένας αγώνας στην Ελλάδα.

«Έχουμε δώσει αίμα. Η οικογένειά μου έχει δώσει αίμα κυριολεκτικά. Το αίμα μας για αυτή τη χώρα. Αυτή η χώρα τι κάνει; Μας γυρίζει πίσω τα παιδιά μας σε φέρετρα; Κατέστρεψαν τον σιδηρόδρομο. Όλοι φυλακή πρέπει να μπουν από το 2000 και μετά, που ήταν υπουργοί Μεταφορών και να δημευτεί η περιουσία τους», ξέσπασε ο Βασίλης Καραθανάσης.

Ποινική δίωξη άσκησε η Εισαγγελέας για το «μπάζωμα» στον χώρο της σιδηροδρομικής τραγωδίας

Nέες διαστάσεις ενδεχομένως να προσλάβει η έρευνα για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών μετά και τη δίωξη που άσκησε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνου Αγοραστού, με αφορμή το «μπάζωμα» στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία», η Εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε χθες (5/2) δίωξη σε βάρος του κ. Αγοραστού μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, αδίκημα το οποίο αρνείται κατηγορηματικά ο πρώην Περιφερειάρχης, όπως με ένταση σημειώνει στο υπόμνημά του, ειδικά ως προς το επίδικο σκέλος της «αλλοίωσης» του χώρου της σιδηροδρομικής τραγωδίας, υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε υποστηρικτικό και όχι αποφασιστικό ρόλο στις εργασίες που ακολούθησαν στον τόπο της τραγωδίας, μετά και την περαίωση της έρευνας από τις Αρχές για τον εντοπισμό θυμάτων, προκειμένου να αποκατασταθούν οι συγκοινωνίες.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Αγοραστός παραπέμπεται στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας έπειτα από μήνυση που είχαν καταθέσει, τον Αύγουστο του 2023, συνολικά 19 γονείς και συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας, κατά παντός υπευθύνου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην «απόφαση αγνώστων» να «αλλοιώσουν» τον τόπο του δυστυχήματος με αφορμή τις εργασίες που έγιναν στα Τέμπη, όταν αποφασίστηκε πως είχαν περατωθεί οι έρευνες για τον εντοπισμό επιβαινόντων.

Η μήνυση είχε προκαλέσει τότε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, ο οποίος παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη διάσταση της μήνυσης περί «αλλοίωσης κρίσιμου αποδεικτικού υλικού», το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφορετικές αξιολογήσεις, ακόμη και στη «συγκάλυψη της ποινικής ευθύνης» των υπεύθυνων για την τραγωδία.

Αλλά και για να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους με την ολοκλήρωση των ερευνών για τον εντοπισμό θυμάτων στον τόπο της τραγωδίας και μετά την απομάκρυνση των βαγονιών των δύο αμαξοστοιχιών έγιναν εργασίες αποκατάστασης του χώρου.

«58 καρφιά στα Τέμπη» - Συμβολικό έργο για τα θύματα του δυστυχήματος

ην μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών θέλησε να τιμήσει με το έργο του ο εικαστικός Γιώργος Κόφτης.

Το έργο ονομάζεται «58 καρφιά στα Τέμπη» και αποτελείται από 58 μεταλλικούς σωλήνες 2-2,5 μέτρων. Εκτέθηκε στα Τέμπη, 500 μέτρα νοτιότερα από το σημείο του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο ίδιος σε ανάρτησή του: «Πλέον η Ελλάδα έχει στην καρδιά της μια ανοιχτή πληγή. Με τα καρφιά μέσα στην καρδιά της καρφωμένα. Στεκόμαστε στο πλάι του συλλόγου θυμάτων των Τεμπών και είμαστε μαζί τους στο αίτημα αναθεώρησης του Συντάγματος προς άρση της βουλευτικής ασυλίας. Ζητούμε εκ των προτέρων συγγνώμη σε όσους δεν καλύπτει αισθητικά η κίνηση αυτή, αλλά η τέχνη δεν έχει μόνο τον σκοπό να καλλωπίζει αλλά φορές χρειάζεται και να ενοχλεί»

Σχετικές ειδήσεις