ΕΛΛΑΔΑ

Φοροφυγάδες συνταξιούχοι δικηγόροι

Φοροφυγάδες συνταξιούχοι δικηγόροι

Συνολικά 2.898 συνταξιούχοι δικηγόροι εντοπίστηκαν να μην υποβάλουν δηλώσεις ή να δηλώνουν μικρότερη σύνταξη από αυτή που λαμβάνουν.

Οι έλεγχοι των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών που έγιναν στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έδειξαν ότι 1.070 ασφαλισμένοι (ποσοστό 5,66%) του Ταμείου Νομικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ/ΤΑΝ), που ασφαλίζονται οι δικηγόροι, δεν είχαν υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση, ενώ 642 ασφαλισμένοι (ποσοστό 3,39%) δεν υπέβαλαν δήλωση, παρότι υποχρεούνταν, εφόσον είχαν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ.

Ακόμη, 1.186 ασφαλισμένοι (ποσοστό 6,64%), δήλωσαν μικρότερη σύνταξη από αυτή που πραγματικά χορηγεί το ταμείο, ενώ οι συνταξιούχοι του ταμείου με αναπηρία είναι 1.696, (ποσοστό 9,5%, ενώ ο γενικός μέσος όρος είναι 7,7%).

Επίσης, από τους 18.951 ασφαλισμένους, ένα ποσοστό 0,17% (32 άτομα) είχε λανθασμένο ΑΦΜ.

«Από τις μέχρι σήμερα διασταυρώσεις, ένα σημαντικό ποσοστό - πολύ μεγαλύτερο του 10% - στο σύνολο των συνταξιούχων του κάθε ταμείου, εμφανίζεται είτε να μην έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση, είτε να δηλώνει μικρότερη σύνταξη από αυτή που πραγματικά χορηγεί το ταμείο», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Ξεκινούμε άμεσα εστιασμένους ελέγχους, σε κάθε ταμείο, για το συγκεκριμένο δείγμα με στόχο να εντοπίσουμε παραβατικές συμπεριφορές που αφορούν παράνομη είσπραξη συντάξεων και φοροδιαφυγή» προσθέτει ο υπουργός Εργασίας τονίζοντας ότι «η αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων από έκνομες συμπεριφορές φτάνει στο τέλος της».