ΕΛΛΑΔΑ

Άρειος Πάγος: Αναρμόδια η Ολομέλεια για είσοδο σε σπίτια φορολογούμενων χωρίς εισαγγελέα

Άρειος Πάγος: Αναρμόδια η Ολομέλεια για είσοδο σε σπίτια φορολογούμενων χωρίς εισαγγελέα

Αναρμόδια δήλωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να κρίνει αν η έφοδος στην κατοικία ή την επαγγελματική έδρα των φορολογουμένων για διενέργεια φορολογικών ελέγχων και αναζήτηση χρημάτων για είσπραξη φόρων ή άλλων οφειλών προς το Δημόσιο μπορεί να διενεργείται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Με οριακή πλειοψηφία (6 έναντι 5) η Διοικητική Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν πήρε τελικά θέση στο σοβαρό αυτό ζήτημα, κάτι που αναμένεται όμως να γίνει τις επόμενες μέρες. Κι αυτό διότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί αποφάσισαν να υπάρξει τις επόμενες ημέρες μια γνωμοδότηση- η οποία δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα-από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει το οικονομικό έγκλημα κ. Νικο Παντελή.

Η Διοικητική Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Ανώτατου Δικαστηρίου κλήθηκε να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα του Υπουργείου Οικονομικών. Το εν λόγω ερώτημα είχε αποσταλεί μετά το «πράσινο φως» που είχε ανάψει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την ΥΠ. Αριθμ. 256/2014 γνωμοδότησή του για είσοδο της Εφορίας σε κατοικίες ή την επαγγελματική έδρα χωρίς την παρουσία εισαγγελέα.

Η γνωμοδότηση αυτή είχε προκαλέσει οξείες αντιδράσεις, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου επιχειρώντας τότε να "κλείσει" το θέμα είχε ξεκαθαρίσει ότι :

«Το επιτρεπτό της κατ’ οίκον έρευνας από όργανα των φορολογικών αρχών, πρέπει να μελετηθεί και να κριθεί στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 9 του Συντάγματος μας με την οποία διακηρύσσεται ότι η κατοικία του καθενός είναι άσυλο και ότι η έρευνα σε αυτή γίνεται πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας. Η ίδια προστασία παρέχεται και με το άρθρο 8 παρ. 1 της ΕΣΔΑ»,