ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεία: Την ενοχή των κατηγούμενων πρότεινε ο εισαγγελέας για τις φωτιές

Ηλεία: Την ενοχή των κατηγούμενων πρότεινε ο εισαγγελέας για τις φωτιές

Την ενοχή τεσσάρων κατηγορούμενων, που δικάζονται από το τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Πάτρας, για τις φονικές φωτιές της Ηλείας που σημειώθηκαν τον Αύγουστο του 2007, ζήτησε σήμερα ο εισαγγελέας της έδρας Ευρυπίδης Νικολάου.

Ο εισαγγελέας κ. Νικολάου ζήτησε να κριθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή οι Χαράλαμπος Καφύρας, τότε νομάρχης Ηλείας, Πανταζής Χρονόπουλος, δήμαρχος Ζαχάρως την περίοδο εκείνη και ο πυροφύλακας Μίνθης, Παναγιώτης Τσούρας.

Επίσης, ζήτησε να κριθεί ένοχη για εμπρησμό, η Σοφία Νικολοπούλου, κάτοικος της κοινότητας Παλαιοχώρι, από το σπίτι της οποίας φέρεται να ξεκίνησαν οι φλόγες. Αντίθετα, ζήτησε να απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες ο τότε διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων, Νίκος Μιχαλόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, ο εισαγγελέας ανέφερε πως οι Χαράλαμπος Καφύρας και Πανταζής Χρονόπουλος δεν είχαν καταστρώσει οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, παρότι οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ήταν σαν ο εχθρός να είχε φθάσει προ των πυλών».

Ο εισαγγελέας ανέφερε επίσης ότι το πυροφυλάκιο της Μίνθης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά στο Παλαιοχώρι και πρόσθεσε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη του πυροφύλακα.

Κλείνοντας την αγόρευσή του ο εισαγγελέας τόνισε: «Οι παραλήψεις που έγιναν πρέπει να εντοπιστούν και να μην ξαναγίνουν. Και το καλύτερο μνημόσυνο για τους ανθρώπους που χάθηκαν είναι η αποφασιστικότητά μας, είτε ατομικά, είτε ως φορέων εξουσίας, να μην τις επαναλάβουμε ξανά».

Διαβάστε επίσης:

Έξι χρόνια από τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία

Nτοκουμέντο: Κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων για φωτιές στην Ηλεία