ΕΛΛΑΔΑ

Αποκριάτικες.... αποδράσεις! (pics)

Αποκριάτικες.... αποδράσεις! (pics)

Τα ήθη και τα έθιμα της Αποκριάς μάς βγάζουν κάθε χρόνο από την γκρίζα καθημερινότητά μας. Αυτές οι ημέρες είναι κατάλληλες για να ξεδώσουμε, να ξεχάσουμε τα προβλήματά μας και να «παίξουμε» σαν παιδιά.

Πώς και πού μπορούν να γίνουν όλα αυτά;

Από την πρωτεύουσα μέχρι και τις μικρότερες πόλεις της Ελλάδας, διοργανώνονται εκδηλώσεις.

apokries

Αρκεί να μπούμε στο κλίμα των ημερών και γιατί όχι... να τολμήσουμε να αποδράσουμε.
Λίγο-πολύ ξέρουμε πλέον σε ποιες πόλεις γίνεται «χαμός». Τι προτείνουμε;

Γαλαξίδι

Το όμορφο και παραθαλάσσιο Γαλαξίδι , δεν απέχει μακριά από τα τείχη της πόλης. Πάρτε αν θέλετε κι εσείς μαζί σας, αλεύρι...και ξεκινήστε ντυμένοι βέβαια καταλλήλως.

ALL

Ο Αλευροπόλεμος στο Γαλαξίδι είναι ότι πρέπει για να «βγάλετε» από μέσα σας την πιθανή «οργή» σας.

Αρκεί φυσικά να σας αφήσουν οι ντόπιοι να συμμετάσχετε. Αν όχι... γίνετε θεατές σε έναν διαφορετικό «πόλεμο».

Οι ντόπιοι χωρίζονται σε ομάδες και κυνηγούν ο ένας τον άλλο με αλεύρι και χρωματιστές σκόνες. Τολμήστε το.

Μεθώνη

Ολοι έχουμε ακούσει για τον γάμο του Κουτρούλη. Η αναβίωση του βασίστηκε στη θέληση των κατοίκων της Μεθώνης να γιορτάζουν τα κούλουμα στον εσωτερικό χώρο του κάστρου.

GAMOS

Η ιστορία αρχίζει όταν ο τελευταίος Έλληνας ιππότης ο Ιωάννης Κουτρούλης ερωτεύθηκε μια ντόπια, που όμως ήταν παντρεμένη.

Εκείνος την έκλεψε και αποφάσισε να συγκατοικήσει μαζί της, γεγονός που προκάλεσε τον αφορισμό της γυναίκας από την Εκκλησία. Κάθε χρόνο οι διάλογοι εμπλουτίζονται με θέματα από την επικαιρότητα για να αντικατοπτρίζεται το πνεύμα του εθίμου.

Νάουσα

Οι ρίζες του εθίμου ανάγονται στον 18ο αιώνα, όταν οι Ναουσαίοι εμφανίστηκαν στις Απόκριες με κέρινες μάσκες χορεύοντας, για να τιμήσουν τα παλικάρια που αντιστάθηκαν στον Σουλτάνο το 1705.

BOULOUKI

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής γίνεται το ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού. Πριν το μεσημέρι, μαζεύονται στο δημαρχείο για να πάρουν την άδεια του δημάρχου να χορέψουν στην πόλη.

genitsaroi5

Συνεχίζουν με χορό στους δρόμους και το απόγευμα γίνεται το βγάλσιμο της μάσκας.

Ζάκυνθος

Αν ο καιρός αλλά και ο ελεύθερος χρόνος σας το επιτρέψει, επιλέξτε να «βιώσετε» τη «κηδεία της μάσκας» στην όμορφη Ζάκυνθο.

maska


Η Κηδεία της Μάσκας είναι ένα ιστορικό σατιρικό δρώμενο του νησιού με το οποίο κλείνει το καρναβάλι. Η πομπή μετά την τελευταία βόλτα στους δρόμους της πόλης καταλήγει στο λιμάνι όπου ο Βασιλιάς Καρνάβαλος καίγεται με το φέρετρο του ανοιχτά στο πέλαγος με πυροτεχνήματα και φωτισμένες γόνδολες να περιβάλλουν τη μεγαλειώδη κηδεία.

Μυτιλήνη

Το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο στο χωριό Μεσότοπο του Δήμου Ερεσού.

Mytilene Carnival Greece

Οι «Κουδουνάτοι» συμβολίζουν τις ψυχές πεθαμένων, που έχουν το χάρισμα να γονιμοποιούν τη γη. Οι νέοι συγκεντρώνονται στην αυλή ενός σπιτιού όπου οι ηλικιωμένοι τους τοποθετούν κουδούνια που ζυγίζουν πάνω από 20 κιλά.

Σκύρος

Η τριάδα μεταμφιεσμένων που αποτελείται από τον γέρο, την κορέλα και τον φράγκο είναι "διάσημη" στο νησί.

Ο «γέρος» έχει καλυμμένο το πρόσωπό του με προβιά μικρού κατσικιού, φοράει μία χοντρή μαύρη κάπα και υφαντή βράκα και έχει στη μέση του 2-3 σειρές κουδούνια με μεγάλο βάρος.

skyris

Η «κορέλα» είναι η ντάμα του ντυμένη με παραδοσιακά σκυριανά ρούχα και κυρίαρχο χρώμα το άσπρο ώστε να βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το μαύρο χρώμα του «γέρου» και έχει και αυτή καλυμμένο το πρόσωπό της.

Την Καθαρά Δευτέρα οι Σκυριανοί φορούν τις παραδοσιακές τοπικές στολές και κατεβαίνουν στην κεντρική πλατεία της Χώρας όπου χορεύουν και τραγουδούν παραδοσιακά σκυριανά τραγούδια.

Σχετικές ειδήσεις