Πεδίο μάχης η Μυτιλήνη (photos - video)

Newsbomb

Δεν έχουν τέλος τα επεισόδια στη Μυτιλήνη με τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί, να αντιδρούν με εξεγέρσεις στις κακές συνθήκες διαβίωσής τους αλλά και στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στη διαδικασία ταυτοποίησής τους και κατά συνέπεια αποχώρησής τους από το νησί.

Η νέα ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (4/9) στην περιοχή Μανταμάδο της Λέσβου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα lesvospost.gr, χιλιάδες μετανάστες που βγήκαν στις ακτές της Συκαμιάς και του Μανταμάδου έκλεισαν το δρόμο που οδηγεί προς το χωριό.

Μαρτυρίες κατοίκων που μεταφέρει η ιστοσελίδα, αναφέρουν ότι οι μετανάστες κρατώντας πέτρες και φερτά υλικά ήταν έτοιμοι να συγκρουστούν με τα ΜΑΤ, τα οποία αναμένονται στον Μανταμάδο με δύο κλούβες.

Τελικά, με την παρέμβαση των ΜΑΤ, έληξε η κατάληψη του δρόμου ενώ αναμένεται λεωφορείο για να παραλάβει τους μετανάστες και να τους μεταφέρει στον Καρά Τεπέ όπου ήδη βρίσκονται περισσότερα από 15.000 άτομα.

Εκεί όμως, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, μεγάλη ομάδα μεταναστών και προσφύγων έχει κλείσει το δρόμο και η κατάσταση είναι τεταμένη.

Νωρίτερα το πρωί, χιλιάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους Αφγανοί, είχαν ξεσηκωθεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Άνδρες του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας επενέβησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα επεισόδια.

Μάλιστα, χίλιοι περίπου από τους εξεγερθέντες επιχείρησαν να καταλάβουν το πλοίο "Blue Star 1", φωνάζοντας «Αθήνα - Αθήνα».

Για να αποφευχθεί η κατάληψη έκλεισαν οι καταπέλτες του πλοίου, με αποτέλεσμα όμως εκατοντάδες επιβάτες που επιβιβάζονταν σε αυτό να εγκλωβιστούν ανάμεσα στους μετανάστες και στο πλοίο.

Προκειμένου να αποφευχθεί νέα «σύρραξη», αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε μετακίνηση των περίπου 10.000 ανθρώπων που βρίσκονταν στο λιμάνι, σε ανοιχτό χώρο σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από αυτό.

Ο χώρος βρίσκεται κοντά στην πλαζ «Τσαμάκια», όπου και θα γίνει η προσπάθεια καταγραφής και καταμέτρησής των αλλοδαπών, προκειμένου να αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη.

Όπως σημειώνει πάντως το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην περιοχή όπου μετακινούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, δεν υπάρχει καμία υποδομή για τη φιλοξενία τους και την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.

«Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό»

Mιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, χαρακτήρισε «εκρηκτικό» το πρόβλημα. «Είμαστε στο σημείο μηδέν πριν από την έκρηξη. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό», δήλωσε.

Περιγράφοντας την κατάσταση ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι τοπικές αρχές δεν ξέρουν πόσοι ακριβώς είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο νησί.

«Υπάρχουν περίπου 7-8 χιλιάδες που είναι καταγεγραμμένοι και περιμένουν να φύγουν. Τα πλοία δεν επαρκούν», τόνισε ο κ. Γαληνός, απευθύνοντας έκκληση να δρομολογηθούν περισσότερα πλοία το ταχύτερο δυνατό. «Δεν θέλω απλώς πλοία, θέλω στόλο», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, κατέπλευσε στις 10.30 το πρωί στην πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο μετέφερε 2504 μετανάστες από τέσσερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Αναλυτικότερα, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρέλαβε από το λιμάνι της Κω 491 άτομα, 164 από την Κάλυμνο, 1.102 από τη Λέρο και 747 από τη Μυτιλήνη.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved