ΕΛΛΑΔΑ

Το σπάνιο φαινόμενο που άφησε άφωνους τους κατοίκους της Σάμου (photo)

Το σπάνιο φαινόμενο που άφησε άφωνους τους κατοίκους της Σάμου (photo)

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι φωτογραφίες από το μοναδικό μετεωρολογικό φαινόμενο στο νησί της Σάμου...

Το κυνήγι σπάνιων μετεωρολογικών φαινομένων συνέχισε ο γνωστός ερασιτέχνης φωτογράφος Μανώλης Θράβαλος...

Οι νέες εικόνες τραβήχτηκαν το περασμένο Σάββατο, τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου, πάνω από τη χώρα του νησιού και πιο συγκεκριμένα από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στο όρος Θειός.

Πρόκειται για μια ασυνήθιστη ηλιακή άλω. Στη μετεωρολογία, Άλως ονομάζεται το οπτικό φαινόμενο που προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του ηλιακού ή σεληνιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών.

Συνεπώς απαντώνται δύο είδη άλω, οι ηλιακές και οι σεληνιακές. Επειδή βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων, τα νέφη που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000μ. Τέτοια νέφη είναι τα λεγόμενα ανώτερα ή θυσανοστρώματα.

Ανάλογα όμως της θέσης του Ήλιου ή της Σελήνης, το φαινόμενο της άλω μπορεί να συνοδεύεται και με άλλα συναφή φαινόμενα όπως στήλες, φωτεινός σταυρός, περιζενιθιακό τόξο κ.ά. Γενικά το φαινόμενο αυτό ανήκει στις «υφεσιακές» καταστάσεις δηλαδή όταν ακολουθεί ύφεση χωρίς αυτό όμως να αποτελεί και ασφαλές προγνωστικό κριτήριο καιρού, παρότι συνήθως το ακολουθούν θύελλες.

Πηγή φωτογραφιών: my-samos

Σχετικές ειδήσεις