ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα - Επεισόδια μεταξύ αγροτών και ΜΑΤ (photos-video)

Μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα - Επεισόδια μεταξύ αγροτών και ΜΑΤ (photos-video)

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τις 12:30 το μεσημέρι κατά τη διάρκεια του παναγροτικού συλλαλητηρίου, στη Βασιλίσσης Σοφίας όταν ομάδες συγκεντρωμένων πέταξαν πορτοκάλια και οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με ρίψη χημικών.

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση των αγροτών στην πλατεία Συντάγματος, με τους αγρότες να γνωστοποιούν ότι θα καταθέσουν αύριο αίτημα προκειμένου να συναντήσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και να του παραδώσουν το ψήφισμα της σημερινής τους κινητοποίησης.

agrotes sint epeis3.1

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου είχε νωρίτερα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι είχε οριστεί για σήμερα συνάντησή του με εκπροσώπους των αγροτών, η οποία αναβλήθηκε λόγω των επεισοδίων.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι «αντίθετη με τη χρήση αστυνομικής βίας και τη δημιουργία πολεμικής ατμόσφαιρας», σημείωσε ότι «ο διάλογος απαιτεί νηφαλιότητα και υπευθυνότητα και όχι εξωθεσμικές ή και αντιθεσμικές κινήσεις που δυναμιτίζουν τις ίδιες τις προσπάθειες επικοινωνίας και συνεννόησης» και ανέφερε ότι η συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αγροτών «θα πραγματοποιηθεί κανονικά».

Ωστόσο, οι αγρότες αρνήθηκαν να συναντήσουν τον κ. Αποστόλου, διαμαρτυρόμενοι για τη χρήση αστυνομικής βίας και αποχώρησαν από την πλατεία.

agrotes sint epeis1.1 copy

Το κλίμα ήταν τεταμένο για αρκετή ώρα το μεσημέρι της Τετάρτης, έξω από τη Βουλή και γύρω από την πλατεία Συντάγματος, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ δυνάμενων των ΜΑΤ και διαδηλωτών αγροτών.

agrotes sint epeis5.1

Οι διαδηλωτές παρέμειναν έξω από τη Βουλή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ όπως έγινε γνωστό, πραγματοποιήθηκε μια προσαγωγή, με την Αστυνομία να αφήνει λίγο αργότερα τον άνδρα ελεύθερο.

epeisodia agrotes20

Νωρίτερα δυνάμεις των ΜΑΤ έριξαν χημικά και να προσπάθησαν να απωθήσουν τους αγρότες από τον περίβολο της Βουλής, την ώρα που αντιπροσωπεία τους επιχειρούσε να πλησιάσει το Κοινοβούλιο προκειμένου να επιδώσει ψήφισμα.

epeisodia agrotes1

Γύρω από την πλατεία Συντάγματος σημειώθηκαν συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και αγρότες.

epeisodia agrotes10
epeisodia agrotes13

Δείτε βίντεο από τα επεισόδια:

Την ίδια ώρα ηχηρό μήνυμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής έστελναν περισσότεροι από 9.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι απ΄όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έδωσαν δυναμικό «παρών» στην πλατεία Συντάγματος για το παναγροτικό συλλαλητήριο, αντιδρώντας στα μέτρα τα οποία χαρακτηρίζουν ως ταφόπλακα για την πρωτογενή παραγωγή.

agrotes sill15

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τον τρόπο φορολόγησής τους, αλλά και τις αλλαγές που επίκεινται στο ασφαλιστικό.

Στο παναγροτικό συλλαλητήριο συμμετείχαν και οι παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην πλατεία Βάθη.

agrotes sill12 copy

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι πρόκειται για τη μαζικότερη κινητοποίηση των τελευταίων ετών.

agrotes sill21 copy

Λόγω της συγκέντρωσης έκλεισαν πολλοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις να γίνονται ανάλογα με την εξέλιξη της συγκέντρωσης.

agrotes sill14

Το παναγροτικό συλλαλητήριο ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί στο Σύνταγμα, ενώ αντιπροσωπεία των αγροτών είχε σκοπό να επιδώσει ψήφισμα στο υπουργείο Οικονομικών και στη Βουλή.

agrotes sill3 copy

«Μόνο από την κεντρική και δυτική Μακεδονία κατεβαίνουμε με περισσότερα από 40 λεωφορεία», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας Αγροτών, Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι στο συλλαλητήριο θα δώσουν το «παρών» αγρότες μεταξύ άλλων από την Ήπειρο, τη Θεσπρωτία, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Με τα πλοία της γραμμής αναχώρησαν από το Ηράκλειοαργά το βράδυ της Τρίτης αγρότες της Κρήτης, προκειμένου να αποβιβασθούν στον Πειραιά και στη συνέχεια να μεταβούν στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Σχετικές ειδήσεις