ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Επικίνδυνα εξελίσσεται η κατάσταση - Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση!

Προσφυγικό: Επικίνδυνα εξελίσσεται η κατάσταση - Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση!

Οι αποτυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας στη διαχείριση του προσφυγικού έχουν κοινό σημείο αναφοράς την Ειδομένη και τον Πειραιά. Τα νησιά του Αιγαίου και τους κρατούμενους - όχι φιλοξενούμενους - χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Στα όρια τους οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα!

ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ - ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!

Από τον Αύγουστο του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχει αφήσει την Ειδομένη στο έλεος της μοίρας ενώ το think tank του υπουργείου Εξωτερικών καθώς και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας γνώριζαν επακριβώς ότι έρχεται βαρύς χειμώνας με το προσφυγικό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας βρίσκεται εν αναμονή της εντολής από το Μέγαρο Μαξίμου που θα δώσει το πράσινο φως για επέμβαση στην Ειδομένη, ώστε να απομακρυνθούν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί.

eido

Το Μαξίμου μέχρι τώρα «πόνταρε» κατά κάποιον τρόπο στο ότι μετά και την Σύνοδο Κορυφής της 17ης και 18ης Μαρτίου με την οριστική απόφαση για κλείσιμο των συνόρων, θα αποθαρρύνονταν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ειδομένη και θα «πειθαρχούσαν» στη μετακίνησή τους σε Κέντρα Φιλοξενίας σε διάφορες περιοχές της χώρας.

eidomeni

Και όπως αποδείχθηκε έπραξε μέγα λάθος.

Με την στάση της αυτή η ελληνική Κυβέρνηση έβαλε τις βάσεις για να ενισχυθούν στην περιοχή κυκλώματα που εκβιάζουν τους εγκλωβισμένους ανθρώπους της Ειδομένης, αλλά και άνοιξε για μια ακόμη φορά τον Ασκό του Αιόλου από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχοντας αφειδώς ένα ακόμη «πάτημα» για κατηγορίες σε βάρος της χώρας μας.

Στην Ειδομένη μαζεύεται θυμός, οργή και απελπισία! Και όχι μόνον εκεί. Στον Πειραιά το ίδιο. Και στην Χίο.

Η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα!

-25§1β: Τα κρατικά όργανα πρέπει να διασφαλίζουν την ακώλυτη άσκηση των ατομικών δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, είτε μέσα σε δομές, είτε κάτω από τον ουρανό, ασκεπείς.

-άρθρο 13§1ν.3907/2011 Το κράτος ενώ επέτρεψε σε χιλιάδες ανθρώπους να μπαίνουν σε αυτό, παραβιάζει τις υποχρεώσεις του βάσει τις οποίες πρέπει να τους οδηγεί σε Κέντρα Υποδοχής.

poreia

-Ο νόμος 3907/2011 έχει παραβιαστεί πολλαπλώς: Πώς ελέγχονται οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στους χώρους όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες όταν δεν έχουν υπογραφεί μεταξύ αυτών και της Ελληνικής πολιτείας ειδικές συμβάσεις; (Πηγή: Άρθρο Πάνου Λαζαράτου, Καθηγητή Διοικητικού Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών).

Καζάνι που βράζει η Χίος!

eido1

Στο υποτίθεται hotspot, στη ΒΙ.ΑΛ, κρατούνται και όχι απλά φιλοξενούνται 1.535 πρόσφυγες και μετανάστες. Ανάμεσά τους βρίσκονται 150 μωρά και παιδιά. Επισημαίνουμε ότι η δυναμικότητα του κέντρου αυτού δεν ξεπερνά τους 116. Από τρύπες που έχουν ανοίξει στο συρματόπλεγμα της περίφραξης βγαίνουν οι άνθρωποι για να ψωνίσουν.

Ένταση και στη Λέσβο - Καταγγελίες από την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Καταγγέλλει η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Την Τρίτη (29/03/2016) το πρωί, δύο πρόσφυγες ή μετανάστες μεταφέρθηκαν από τη Μόρια, στο νοσοκομείο για εξετάσεις, με αστυνομική συνοδεία και δεμένοι με χειροπέδες. Σε ερώτηση εργαζόμενων του νοσοκομείου προς τους αστυνομικούς που τους συνόδευαν η απάντηση ήταν "είναι δεμένοι επειδή είναι κρατούμενοι". Ως ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου έχουμε δώσει τα τελευταία χρόνια μάχες προκειμένου να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών που έρχονται στο νησί μας. Ένα από αυτά τα δικαιώματα είναι να έχουν πρόσβαση στις υποδομές υγείας του νησιού μας, Αυτή η πρόσβαση να γίνεται με όρους ανθρώπινης αξιοπρέπειας πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που δεν έχουν διαπράξει κάποια αξιόποινη πράξη και δεν είναι κατηγορούμενοι για αυτή.Μας είναι αδιανόητο ότι πρέπει και τώρα, σε συνθήκες όπου η κυβέρνηση της αριστείας έχει δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής όσον αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών, εμείς εδώ στη Λέσβο για ακόμα μια φορά, να είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε τις ίδιες μάχες που δίναμε και στο παρελθόν και αναρωτιόμαστε με ποιανού εντολή μεταφέρθηκαν με αστυνομική συνοδεία και σιδηροδέσμιοι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι στο νοσοκομείο;»

Στο Κέντρο Φιλοξενίας της Μόριας βρίσκονται 2.500 άνθρωποι! Και οι αφίξεις από τα τουρκικά παράλια, μετά από ένα μικρό «διάλειμμα» συνεχίζουν ακάθεκτες. Μόνον την Τρίτη (29/03/2016) έφτασαν στο νησί 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία.

Στα όρια τους οι Λιμενικοί!

Συγκλονιστικά τα όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) την Τρίτη (29/03/2016).

Μαρτυρία λιμενικού από περιστατικό διάσωσης

Οι επιβάτες της βάρκας του έδιναν ένα σακ βουαγιάζ. Οι άνδρες του λιμενικού προσπαθούσαν να τους πείσουν να αφήσουν τον σάκο και θα τον ανεβάσουν μετά.

«Τους εξηγήσαμε ότι θα το πάρουμε μετά το σάκο αλλά εκείνοι επέμεναν. Το ανεβάσαμε στο σκάφος και όταν το ανοίξαμε είδαμε μέσα ένα μωρό 11 ημερών»!

Κρατούν σφιχτά στην αγκαλιά τους το πρόσθετο μέλος τους!

«Σώζουμε από τη θάλασσα ανθρώπους, τραυματίες πολέμου, που πολλές φορές ανεβαίνουν στο σκάφος κρατώντας στην αγκαλιά τους σφιχτά το πρόσθετο μέλος τους, για να μπορέσουν να περπατήσουν έως τα σύνορα όταν φτάσουν στην ακτή. Τα σωσίβια που φορούν συνήθως είναι κακής ποιότητας, που τα έχουν αγοράσει 10-15 ευρώ από κάποιο μαγαζί στα τουρκικά παράλια», ανέφερε μία άλλη μαρτυρία.

Λέρος: Τρίτη 29/03/2016 ώρα 23.00

leros

«75 άνθρωποι σήμερα στο νησί που μετράει τις πληγές του απ΄την πρωτοφανή κακοκαιρία. Οι 30 στην Αστυνομία.Κι όσοι δε χώρεσαν παρέμειναν πεταμένοι στην πλημμυρισμένη αποθήκη του Λιμεναρχείου.Και όσοι δε χώρεσαν στριμώχτηκαν στην είσοδο του κτιρίου χάρη στην ευαισθησία των λιμενικών.Και όσοι δε χώρεσαν κουλουριάστηκαν στο κρύο. Και πλημμύρισαν από απόγνωση και πόνο. Και πλημμυρίσαμε από αγανάκτηση και ντροπή. Μόνο τα συναισθήματα των αρμοδίων αποστραγγισμένα.Μια δύσκολη νύχτα με τον Δήμο και την Περιφέρεια να αποδεικνύουν πλέον απροκάλυπτα την αναλγησία τους.Η αδιαφορία δε θα νικήσει. "Η δύναμή σου πέλαγο κι η θέλησή μου βράχος"», γράφουν οι άνθρωποι του Δικτύου Αλληλεγγύης Λέρου.

Στη… Φαβέλα του Πειραιά

Το βράδυ της Τετάρτης (30/03/2016) το λιμάνι του Πειραιά μετατράπηκε σε… πεδίο μάχης μεταξύ Σύρων και Αφγανών προσφύγων. Γρήγορα τα επεισόδια που ξεκίνησαν από την πύλη Ε2, επεκτάθηκαν. Τα σοβαρά επεισόδια κράτησαν για περίπου τρεις ώρες. Τα όπλα των «εξεγερμένων» πέτρες, ρόπαλα και οποιοδήποτε άλλο υλικό περίσσευε στο λιμάνι. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο νοσοκομείο.

Σχετικές ειδήσεις