ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός ΤΩΡΑ: Η κακοκαιρία «έπνιξε» τη Δυτική Ελλάδα - Έκλεισαν δρόμοι, πλημμύρισαν σπίτια (pics)

Καιρός ΤΩΡΑ: Η κακοκαιρία «έπνιξε» τη Δυτική Ελλάδα - Έκλεισαν δρόμοι, πλημμύρισαν σπίτια (pics)

Σε ποιες περιοχές καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα - Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων στο ύψος της Κλεισούρας Αιτωλοακαρνανίας - Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Αγρίνιο - Ακυρώσεις στα δρομολόγια πλοίων λόγω των ισχυρών ανέμων - Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη Δυτική Ελλάδα.

Στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος της Κλεισούρας Αιτωλοακαρνανίας, εγκλωβίστηκαν νωρίτερα οδηγοί και επιβάτες 10 οχημάτων, που είχαν ακινητοποιηθεί λόγω των κατολισθήσεων από την έντονη βροχόπτωση. Όλοι τους απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια, όμως ο δρόμος στο τμήμα μεταξύ των κόμβων, Αγγελοκάστρου και Συκιάς, θα παραμείνει κλειστός μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα εκτρέπεται, είτε μέσω της Ιόνιας Οδού, είτε μέσω του παράπλευρου επαρχιακού οδικού δικτύου, ανάλογα με τον προορισμό των οχημάτων.

4307991

Όπως είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Δυτικής Απόστολος Κατσιφάρας, «οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο δρόμο είναι πολύ μεγάλες και ως εκ τούτου είναι πιθανόν να παραμείνει κλειστός για αρκετό καιρό», αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «σε κάποια σημεία έχουν πέσει τόνοι χωμάτων». Κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών από την κακοκαιρία, ο Απόστολος Κατσιφάρας είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «είναι πολλές οι υλικές ζημιές σε επίπεδο υποδομών».

Όσον αφορά στην περιοχή του Αγρινίου, τα σημαντικότερα προβλήματα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, καταγράφονται στις περιοχές Ζευγαράκι και Καινούργιο, ενώ στην περιοχή Μεσολογγίου υπάρχουν ζημιές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, κυρίως στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Οινιάδων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Αγρινίου και Μεσολογγίου

Την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας των δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου αποφάσισε το συντονιστικό όργανο που συνεδρίασε σήμερα στο Μεσολόγγι, παρουσία τού περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολου Κατσιφάρα, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Επίσης, αποφασίσθηκε να οριστούν επιτροπές από τους δήμους και την περιφερειακή ενότητα για αυτοψίες σε πληγείσες κατοικίες, υποδομές και επιχειρήσεις.

4307999

Ειδικότερα, στην περιοχή του Αγρινίου έχει πλημμυρίσει μεγάλος αριθμός υπογείων σπιτιών, καταστημάτων και επιχειρήσεων, ενώ μεγάλα προβλήματα από τις πλημμύρες καταγράφονται στις κοινότητες Ζευγαράκι, Καινούργιο, Κυρά Βγένα και Παραβόλα.

Επίσης, οι κάτοικοι προσπαθούσαν συνεχώς να απομακρύνουν λάσπες, νερά και φερτά υλικά, ενώ μηχανήματα του δήμου, της περιφέρειας και ιδιωτών προχωρούσαν σε διανοίξεις δρόμων.

Παράλληλα συνεργεία εργάζονταν, προκειμένου να αποκαταστήσουν όπου υπήρχαν προβλήματα με την υδροδότηση. Στο μεταξύ, εκτεταμένες είναι, σύμφωνα με τον απολογισμό του δήμου Μεσολογγίου, οι καταστροφές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις περιοχές του Αιτωλικού, του Χρυσοβεργίου, των Φραγκουλέικων και των Οινιαδών, κυρίως την περιοχή του Νεοχωρίου.

Συγκεκριμένα, έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε οδικό δίκτυο, υποδομές, κατοικίες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και καλλιέργειες, ενώ σοβαρά προβλήματα καταγράφονται, λόγω της συνεχιζόμενης έντονης βροχόπτωσης, στο Ευηνοχώρι και σε ορεινές κοινότητες, όπως τα Ελληνικά, Μούσουρα, Ρέτσινα, Κουδούνι, Άγιος Γεώργιος και Κουτσοχέρι.

Τα μηχανήματα του δήμου καταβάλλουν προσπάθειες διάνοιξης κοινοτικών δρόμων των τοπικών κοινοτήτων Χρυσοβεργίου, Χαλίκι, Μαγούλες και Σταμνάς, προκειμένου ν' αποκατασταθεί η πρόσβαση των κατοίκων προς τα σπίτια τους ή τους αγροτικούς και αποθηκευτικούς χώρους που έχουν υποστεί ζημιές.

Παράλληλα, οι τεχνικές υπηρεσίες της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης αποκαθιστούν το δίκτυο υδροδότησης στους οικισμούς Μαγούλες και Χαλίκι, ενώ τα προβλήματα στην ύδρευση συνεχίζονται στην κοινότητα των Φραγκουλέικων, καθώς οι κατολισθήσεις στην παλαιά εθνική οδό, στο ύψος του φαραγγιού της Κλεισούρας, και η υποχώρηση του οδοστρώματος, δεν επιτρέπουν την διέλευση των μηχανημάτων.

Κλειστοί δρόμοι

Κλειστή είναι στο 10ο χιλιόμετρο η επαρχιακή οδός Χάνι Μπάγια προς Μάστρο και κυκλοφορία γίνεται μέσω παρακαμπτήριας οδού.

Ακόμη, κλειστή είναι στο έκτο χιλιόμετρο η επαρχιακή οδός Παραβόλα - Καλλιθέα - Προυσού και η κυκλοφορία γίνεται μέσω Θέρμου - Λευκού, ενώ κλειστή είναι και η επαρχιακή οδός Καλλιθέα -Λαμπίρι έως τα όρια του νομού, όπως επίσης και η οδός Φραγκουλέικα - Ελληνικά.

Ευρυτανία: Ποτάμια οι δρόμοι – Κατολισθήσεις και αποκλεισμένα χωριά

Βρέχει ασταμάτητα για ώρες στην Ευρυτανία με αποτέλεσμα από το πρωί να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, κατολισθήσεις και κλειστοί δρόμοι με χωριά αποκλεισμένα, όπως μεταδίδει το tvstar.

Μέσα σε 16 ώρες έπεσαν 160 χιλιοστά βροχής δηλ. το ένα τέταρτο της βροχής που έπεσε όλο το χρόνο. Στο Καρπενήσι κατολισθήσεις έκοψαν τον δρόμο προς Προυσό ενώ στον δήμο Αγράφων στο σύνολο σχεδόν του οδικού δικτύου υπάρχουν προβλήματα με συνεχής κατολισθήσεις, καταστροφές στα δίκτυα ύδρευσης και διακοπές ηλεκτροδότησης.

Διακοπές κυκλοφορίας είχαμε από το πρωί στην Γρανίτσα, στο Λιθοχώρι, στην Ιτέα και στην Πρασιά. Στην περιοχή της Βαρβαριάδας ο Αγραφιώτης φούσκωσε με αποτέλεσμα να κοπεί η κυκλοφορία.

Αυτήν την ώρα το νερό υποχώρησε αλλά η κυκλοφορία διεξάγεται στα δύο τρίτα του οδοστρώματος.

Η περιφέρεια με όλο τον ιδιόκτητο στόλο και με 13 μισθωμένα οχήματα ιδιωτών δίνει μάχη να κρατήσει το οδικό δίκτυο ανοιχτό.

Πρέβεζα: Πλημμύρισαν σπίτια στο Λούρο

Ποτάμια και ρέματα ξεχείλισαν προκαλώντας ζημιές στο Λούρο Πρέβεζας τόσο σε σπίτια όσο και σε αγροτικές εκτάσεις, καταστρέφοντας φυτική παραγωγή ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Οι καταγραφές των ζημιών βρίσκονται σε εξέλιξη κάτι που φαίνεται πως θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, οπότε και θα μπορέσει να εξαχθεί ένα συνολικό συμπέρασμα για την έκταση της καταστροφής.

preveza

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία το πρωί, η κυκλοφορία διακόπηκε στην Άνω Ράχη, αφού πέτρες και φερτά υλικά σχημάτισαν βουνό στο δρόμο που περνά από το χωριό.

Καθίζηση σημειώθηκε και σε τμήμα της κοινοτικής οδού Ριζών - Χειμαδιού, ενώ κατολισθήσεις που έγιναν στο εθνικό δίκτυο δεν προκάλεσαν ιδιαίτερα προβλήματα με την κυκλοφορία να διεξάγεται κανονικά.

Στην περιοχή του Καναλλακίου του Δήμου Πάργας, ξεχείλισε για μια ακόμη φορά ο ποταμός Αχέροντας με την κυκλοφορία των οχημάτων στο ύψος της γέφυρας στο Καστρί να διεξάγεται με δυσκολία. Ωστόσο η κυκλοφορία από και προς την εθνική οδό γίνεται μέσω της νέας οδού κανονικά.

4308003

Φούσκωσαν τα ποτάμια στη Φθιώτιδα

Έντονη είναι η βροχόπτωση που σημειώνεται τις τελευταίες ώρες και στη δυτική Φθιώτιδα, με ποτάμια και χειμάρρους να έχουν φουσκώσει, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα μέχρι αυτή την ώρα, σύμφωνα με το tvstar.gr.

fthiotida

Διαβάστε ΕΔΩ την πρόγνωση του καιρού

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Σε ισχύ βρίσκεται από την Πέμπτη (31/11) και θα διαρκέσει έως την Κυριακή (03/12) το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ. Βασικά χαρακτηριστικά της επιδείνωσης αυτής είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες δεν αποκλείεται να συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις καθώς και οι τοπικά θυελλώδεις νότιοι ανέμοι 7 με 8 και στο Αιγαίο πιθανώς 9 μποφόρ. Τις επόμενες ώρες τα φαινόμενα αυτά θα επηρεάσουν:

Το Σάββατο (02-12-17), κατά περιόδους τα ηπειρωτικά (κυρίως τα δυτικά και βόρεια), τα νησιά του Ιονίου και από τις βραδινές ώρες τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Την Κυριακή (03-12-17) τις πρωινές ώρες τη Θράκη και μέχρι τις βραδινές ώρες τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Παραμένουν τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων, ενώ κλειστή είναι η γραμμή Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας.

Από το λιμάνι της Ραφήνας τα πλοία φθάνουν έως το Μαρμάρι, ενώ σε ισχύ είναι το απαγορευτικό απόπλου από το Λαύριο. Κλειστό, επίσης, είναι το πορθμείο Αγ. Μαρίνα Νέα Στύρα.

Στη Βόρεια Ελλάδα δεν εκτελούνται, επίσης, τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Καβάλα-Πρίνος. Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στη γραμμή Κεραμωτή-Θάσος.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν από διάφορα λιμάνια της χώρας καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, agriniopress, tvstar, pamepreveza

Πηγή φωτογραφιών, βίντεο: agriniopress, tvstar, pamepreveza, eurokinissi