ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Φούρναρης της Κω: Η Ελλάδα της ανθρωπιάς, της προσφοράς και της αλληλεγγύης

Φούρναρης της Κω: Η Ελλάδα της ανθρωπιάς, της προσφοράς και της αλληλεγγύης
Πέθανε ο φούρνσρης της Κω

Την ώρα που η Ευρώπη έκλεινε τις πόρτες της στους πρόσφυγες της Συρίας, ένας ΑΝΘΡΩΠΟΣ από την Ελλάδα άνοιγε την αγκαλιά του και τους υποδέχονταν στο νησί της Κω. 

Θλίψη σε όλη την Ελλάδα σκόρπισε η είδηση του θανάτου του ανθρώπου που μοίραζε ψωμί και ό,τι άλλο μπορούσε στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες που έφταναν στην Κω.

Ο φούρναρης Διονύσης Αρβανιτάκης, έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο. Ήταν ο άνθρωπος που αντιπροσώπευε την Ελλάδα της προσφοράς, την Ελλάδα που παρά την οικονομική κρίση δίνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον συνάνθρωπο, οποιασδήποτε εθνικότητας, οποιουδήποτε χρώματος, οποιασδήποτε θρησκείας.

«Όταν ξέρεις τι σημαίνει πείνα, δεν μπορείς να αφήσεις παιδιά να πεινάνε. Πώς να μην δώσεις σε ένα παιδάκι που τρώει χώμα και σε κοιτάει στα μάτια φωνάζοντας "μαμ"; Κάθε μέρα είμαι εκεί για να τους δώσω ό,τι μπορώ» δήλωνε ο Διονύσης Αρβανιτάκης αποδεικνύοντας πως δεν χρειάζονται πολλά για να γίνουμε λίγο «άνθρωποι».

Ποιος ήταν ο φούρναρης της Κω

Ο Αρβανιτάκης με καταγωγή από τον Πύργο της Ηλείας έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια καθώς καθημερινά παρασκεύαζε ψωμί από τις 04:00 τα ξημερώματα το οποίο μοίραζε δωρεάν σε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες του νησιού, ήδη από την περίοδο που δεν υπήρχαν οργανωμένες δομές φιλοξενίας στο νησί.

Ο Διονύσης Αρβανιτάκης, βραβεύθηκε από τους ευρωπαικούς θεσμούς για τη σπάνια μεγαλοψυχία του και την ευαισθησία του στους μετανάστες. Για την δράση του τιμήθηκε με το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών το 2016 από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Στη δράση του είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει το ψωμί του σε πεινασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές».

Συλλυπητήρια Γιουνκερ

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, έστειλε τα συλλυπητήρια στους οικείους του και τόνισε πως η στάση ζωής του εκλιπόντος, συμβόλιζε την «Ευρώπη του».

Ο φούρναρης της Κω έφτιαχνε και διένειμε ψωμιά σχεδόν σε καθημερινή βάση στους εκατοντάδες πρόσφυγες που έφταναν στο νησί, πριν δημιουργηθούν οι δομές φιλοξενίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

«Ο πατέρας μου ήταν αγρότης και ήμασταν οκτώ αδέλφια. Πήγα στην Αυστραλία, όταν ήμουν δεκαπέντε ετών επειδή η οικογένειά μου δεν είχε να φάει. Ήμουν σε μια βάρκα για σαράντα μέρες. Όταν έφτασα εκεί, δεν μπορούσα να βρω δουλειά, δεν μπορούσα να μιλήσω αγγλικά, και ήμουν αναγκασμένος να κοιμάμαι στον δρόμο. Ξέρω πώς είναι να κοιμάσαι στον δρόμο. Έτσι, καθημερινά οδηγώ το φορτηγό μου στο λιμάνι και μοιράζω ψωμί στους πρόσφυγες. Ο γιος μου είναι ο επιχειρηματικός εταίρος μου. Μου λέει: "Μπαμπά, σε παρακαλώ. Είναι καλό να βοηθάμε, αλλά όχι κάθε μέρα". Αλλά εξακολουθώ να πηγαίνω κάθε μέρα, γιατί ξέρω πώς είναι να μην έχεις τίποτα», δήλωνε τότε ο Διονύσης Αρβανιτάκης.

«Ο Διονύσης Αρβανιτάκης μπόλιασε τον Πολιτισμό της Ευρώπης με τον αξιακό κώδικα του Ελληνικού Πολιτισμού, μέσ’ από τις εμβληματικές αρχές του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι τον Διονύση Αρβανιτάκη για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη είχε προτείνει η Μαρία Σπυράκη.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Πλατάνι, σήμερα Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, στις 14:00.

Διαβάστε επίσης: Καιρός - Προσοχή! Νέος χιονιάς θα «σκεπάσει» τη χώρα – Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας

Σχετικές ειδήσεις