ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία Ελπίδα: Έπεσαν τα πρώτα χιόνια – Ποιες περιοχές θα ντυθούν στα λευκά τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία Ελπίδα: Έπεσαν τα πρώτα χιόνια – Ποιες περιοχές θα ντυθούν στα λευκά τις επόμενες ώρες
Ποιες περιοχές θα πλήξει το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας Ελπίδα τις επόμενες ώρες
INTIME NEWS

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Σε εξέλιξη είναι η πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Ελπίς» όπως έχει ονμαστεί το κύμα κακοκαιρίας που από το βράδυ της Παρασκευής έχει ντύσει στα λευκά πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα

Ένα ισχυρό κύμα ψύχους θα «σαρώνει» για αρκετά 24ωρα τη χώρα, με πολικές αέριες μάζες, το οποίο αναμένεται να δώσει πολύ πυκνές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές τις χώρας, ακόμα και στα πεδινά.

Οι Υπηρεσίες Περιφέρειας είναι σε επιφυλακή και τα μηχανήματα για αποχιονισμό στους δρόμους ενώ ολικός παγετός αναμένεται τις επόμενες ώρες, με δήμους και περιφέρειες να είναι επί ποδός.

Από το βράδυ της Παρασκευής άρχισε να χιονίζει σε αρκετές περιοχές της χώρας. Κοζάνη και Ξάνθη δέχθηκαν τα πρώτα χιόνια της κακοκαιρίας με νιφάδες να κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Από νωρίς τα ξημερώματα του Σαββάτου έχει ξεκινήσει να βρέχει σε πολλές περιοχές της Αττική, την ώρα που έχει ξεκινήσει να χιονίζει σε Ιπποκράτειο Πολιτεία, Δροσιά, Μαλακάσα, Πεντέλη ενώ χιονόνερο πέφτει στην Κηφισιά.

Δείτε βίντεο από την χιονόπτωση στην Ιπποκράτειο Πολιτεία:

Δείτε ΕΔΩ που βρέχει και που χιονίζει τώρα

Σύμφωνα με την ΕΜΥ από σήμερα Σάββατο η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει βαθμιαία πτώση σε όλη τη χώρα, με τις οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να μην ξεπερνούν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που θα επηρεάσει κυρίως τη Νότια Ελλάδα με χιονοπτώσεις να σημειώνονται ακόμα και στα πεδινά. Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας, ο ισχυρός παγετός στα κεντρικά και βόρεια και οι πυκνές χιονοπτώσεις στο Αιγαίο και τα ανατολικά.

«Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι πως η νέα κακοκαιρία θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια, γι αυτό και πρέπει να δείξουμε την απαιτούμενη προσοχή. Σε αυτό το χρονικό διάστημα σίγουρα θα δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα, θα έχουμε και πυκνές χιονοπτώσεις οι οποίες θα εστιάζουν κυρίως μέσα στο Αιγαίο και σε περιοχές του ανατολικού-ηπειρωτικού κορμού, που βρέχονται από αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο κ. Μαρουσάκης.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτηση που έκανε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης εκτίμησε ότι πολλές περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας θα ντυθούν στα λευκά τις επόμενες ημέρες.

Προειδοποίησε ότι ο επικείμενος χιονιάς στην που θα πλήξει τη χώρα ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα. Δείτε παρακάτω την ανάρτησή του.

Ο καιρός σήμερα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Από τις βραδινές ώρες τοπικές χιονοπτώσεις θα έχουμε επίσης στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Οι άνεμοι πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα βόρεια τους 3 με 4 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 6 με 8, στην υπόλοιπη χώρα τους 11 με 13 και μόνο στη νότια νησιωτική Ελλάδα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 15 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο στην Αττική με χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 μέτρα), με πρόσκαιρη εξασθένηση αργά το απόγευμα. Οι άνεμοι πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 1 έως 8 βαθμούς κελσίου με τη μέγιστη στα βόρεια να είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις και γρήγορη βελτίωση. Από το απόγευμα εκ νέου θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από -1 έως 3 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός τις επόμενες ώρες, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Τις πρωινές ώρες νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι και βαθμιαία βελτίωση. Από το βράδυ εκ νέου θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -4 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και τα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6, στο Ιόνιο 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στην Κρήτη σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και από τη νύχτα και στις Κυκλάδες.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές το πρωί στα νότια. Από το βράδυ τοπικές χιονοπτώσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Άνεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς, από το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια

Νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 300 μέτρα).

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε στην gallery που ακολουθεί τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ με τον καιρό σήμερα και αύριο:

Ο καιρός την Κυριακή

Στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια, οι οποίες στην Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα είναι κατά διαστήματα πυκνές.

Στο Ιόνιο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο σχεδόν αίθριος καιρός.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δε θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιοχές τους 4 με 8 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός. Η ελάχιστη θερμοκρασία σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές θα κυμαίνεται μεταξύ -6 και -8 βαθμών ενώ κατά τόπους στα βορειοδυτικά θα είναι -15 βαθμοί Κελσίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Αθήνα: Νεκρό κοριτσάκι ενός έτους από εγκαύματα – Συνελήφθησαν μητέρα και γιαγιά

Καιρός - Αρναούτογλου: Προειδοποίηση για χιονοθύελλα - Πυκνά χιόνια και στην Αττική τη Δευτέρα

Επίθεση Χάκερς στη Βουλή: Έβαλαν στόχο email βουλευτών - Άγνωστο ακόμα το μέγεθος της διαρροής