Live blog: Όλες οι εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Newsbomb

Όλες οι εξελίξεις στην Ουκρανία
AP

Ουκρανία: Η ρωσική εισβολή συνεχίζεται από τον Φεβρουάριο του 2022 -  Μαίνονται οι πολεμικές συγκρούσεις -  Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη εδώ και 10 μήνες. Η εισβολή της Ρωσίας ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και οι πολεμικές επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη. Το Newsbomb.gr πιστό στις αρχές της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης, ήταν από την πρώτη στιγμή το μέσο που μετέφερε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις.

Από το βράδυ της 21ης Φεβρουαρίου, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε διάγγελμα για την προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, το Newsbomb.gr ξεκίνησε να ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό με ένα Live Blog το οποίο για πολλούς μήνες ενημερωνόταν και ενημέρωνε κάθε στιγμή για όλα όσα διαδραματίζονταν στην Ουκρανία.

Όλες οι εξελίξεις στην Ουκρανία όπως μεταδόθηκαν από το Live Blog του Newsbomb.gr

13:57
Δημήτρης Δρίζος

Το Λονδίνο προσθέτει άλλους 26 Ρώσους στον κατάλογο με τις κυρώσεις

Η Βρετανία προσέθεσε σήμερα 26 νέα ονόματα στον κατάλογο με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων και αμυντικές εταιρείες.

Η Βρετανία, η οποία επιδιώκει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην απάντηση της Δύσης στην εισβολή στην Ουκρανία, έχει ήδη επιβάλει εκατοντάδες κυρώσεις, όπως πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις ταξιδιών σε εξέχοντες Ρώσους δισεκατομμυριούχους και πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μεταξύ αυτών που βρίσκονται στον επικαιροποιημένο κατάλογο των βρετανικών κυρώσεων, ο οποίος δημοσιεύεται στον ιστότοπο της κυβέρνησης της Βρετανίας, βρίσκονται ο στρατηγός του ρωσικού στρατού Νικολάι Μπογκντανόφσκι, ο οποίος είναι ο πρώτος υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, η εταιρεία Military Industrial Company και ο βιομηχανικός όμιλος Promtech-Dubna.

12:31
Δημήτρης Δρίζος

Το Χάρκοβο δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό, σύμφωνα με τον δήμαρχό του

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, δέχεται σήμερα σφοδρό βομβαρδισμό, δήλωσε ο δήμαρχός της Ιχόρ Τερεχόφ.

"Τεράστιες εκρήξεις, η Ρωσική Ομοσπονδία βομβαρδίζει με μανία την πόλη", σημείωσε ο Τερεχόφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν στην πόλη αυτή στην βορειοανατολική Ουκρανία, ενώ περίπου το 30% του πληθυσμού έχει απομακρυνθεί από αυτήν, κυρίως γυναίκες, παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

10:50
Δημήτρης Δρίζος

Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας: Καταλάβαμε πλήρως τη Μαριούπολη

Στην πλήρη κατάληψη της Μαριούπολης προχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης το Υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

08:34
Δημήτρης Δρίζος

Ουκρανία: Η G7 υπόσχεται πάνω από 24 δισεκατομμύρια δολάρια στο Κίεβο

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 ανακοίνωσαν σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα ότι θα προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία που θα ξεπεράσει τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν περισσότερα αν χρειάζεται.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν, οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης δυσαρέσκειά για τη συμμετοχή της Ρωσίας σε διεθνή φόρα, ανάμεσά τους την G20, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα αυτή την εβδομάδα.

«Οι διεθνείς οργανισμοί και τα πολυμερή φόρα δεν μπορούν να συνεχίζουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία ακολουθώντας την πεπατημένη», υποστήριξαν.

Διεμήνυσαν ταυτόχρονα πως θα συνεχίσουν την πίεση στη Μόσχα.

08:23
Δημήτρης Δρίζος

Το Κίεβο κατηγορεί τον Ερυθρό Σταυρό πως είναι «συνένοχος» της Ρωσίας

Ουκρανή αξιωματούχος κατηγόρησε χθες Τετάρτη τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ότι δεν συνεργάζεται με τη χώρα της για να εξακριβωθεί η τύχη ουκρανών προσφύγων στη Ρωσία, για «συνέργεια» στους «εκτοπισμούς», πράγμα που διέψευσε κατηγορηματικά η ΔΕΕΣ.

«Η ΔΕΕΣ δεν εκπληρώνει την αποστολή της» όσον αφορά τους πρόσφυγες που μεταφέρονται όπως είπε παρά τη θέλησή τους και διά της βίας στη Ρωσία από τα ρωσικά στρατεύματα.

Τις κατηγορίες εξαπέλυσε η Λιουντμίλα Ντενισόβα, επίτροπος αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

«Υποψιάζομαι πως είναι συνεργός» της Ρωσίας, δήλωσε μετά τη συνάντησή της με αξιωματούχο της ουκρανικής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

«Έχει περάσει ένας μήνες που προσπαθώ να δω τον πρόεδρο της ΔΕΕΣ για να συζητήσω μαζί του τον εκτοπισμό πολιτών μας στη Ρωσία. Προσπαθώ να το κάνω αφότου ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ είπε πως θα ανοίξει αντιπροσωπεία στο Ροστόφ στον Ντον (σ.σ. πόλη στη νότια Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία) και θα ενθαρρύνει την υποδοχή Ουκρανών στο έδαφος του κράτους-επιτιθέμενου», συνέψισε η κυρία Ντενισόβα.

«Σήμερα συναντήθηκα με τον αντιπρόσωπο του ουκρανικού βραχίονα του Ερυθρού Σταυρού στον οποίο έγραψα 120 επιστολές για το θέμα της αναζήτησης των πολιτών μας. Δεν έλαβα καμιά απάντηση», πρόσθεσε.

Επικαλέστηκε αριθμούς του ΟΗΕ, κατά τους οποίους βρίσκονται στη Ρωσία 550.000 ουκρανοί πρόσφυγες, ανάμεσά τους 121.000 παιδιά.

«Πού βρίσκονται; Σε στρατόπεδα; Δεν προσωρινές εστίες; Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων που τους οδήγησαν» στη Ρωσία, επέμεινε.

Η κυρία Ντενισόβα τόνισε ακόμη πως ζήτησε από τη ρωσίδα ομόλογό της Τατιάνα Μασκαλκόβα να της στείλει καταλόγους με τα ονόματα των ουκρανών προσφύγων στη Ρωσία, προκειμένου το Κίεβο να συνεργαστεί με τη ΔΕΕΣ για τον επαναπατρισμό τους: «Ουδεμία απάντηση από την πλευρά της και από την πλευρά της ΔΕΕΣ».

Ερωτηθείσα για τις δηλώσεις της ουκρανής αξιωματούχου από το Γαλλικό Πρακτορείο, η ΔΕΕΣ «απέρριψε κατηγορηματικά αυτές τις ψευδείς κατηγορίες», επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως δεν «κάνει εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς» και θύμισε ότι «διευκόλυνε την οικειοθελή διέλευση αμάχων και τραυματιών, με κάθε ασφάλεια» προς διάφορες ουκρανικές πόλεις.

Επιβεβαίωσε ότι «εξέτασε το ενδεχόμενο να ανοίξει γραφείο στο Ροστόφ στον Ντον», προκειμένου «να ανακουφίσει τα δεινά ανθρώπων που πλήττονται από την ένοπλη σύρραξη».

«Η διεξαγωγή διαλόγου με όλα τα μέρη σ’ έναν πόλεμο είναι απαραίτητη, για να έχουμε πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους που πλήττονται και προκειμένου να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας για τις ομάδες μας που παρέχουν αρωγή ζωτικής σημασίας», τόνισε η ΔΕΕΣ.

Η οργάνωση διαβεβαίωσε ότι χθες είχε «θετική και εποικοδομητική» συνάντηση με την ουκρανή αξιωματούχο και ότι έδωσε στην κυρία Ντενισόβα «απαντήσεις στις ανησυχίες των αρχών για τα ζητήματα αυτά διμερώς και εμπιστευτικά».

Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν συχνά τον ρωσικό στρατό πως οδηγεί διά της βίας, παρά τη θέλησή τους, άμαχους στη Ρωσία.

06:18
Μάριος Καλογερόπουλος

Η G7 υπόσχεται πάνω από 24 δισεκατομμύρια δολάρια στο Κίεβο 

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 ανακοίνωσαν σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα ότι θα προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία που θα ξεπεράσει τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν περισσότερα αν χρειάζεται.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν, οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης δυσαρέσκειά για τη συμμετοχή της Ρωσίας σε διεθνή φόρα, ανάμεσά τους την G20, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα αυτή την εβδομάδα.

«Οι διεθνείς οργανισμοί και τα πολυμερή φόρα δεν μπορούν να συνεχίζουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία ακολουθώντας την πεπατημένη», υποστήριξαν.

Διεμήνυσαν ταυτόχρονα πως θα συνεχίσουν την πίεση στη Μόσχα.

05:41
Γιάννης Φιλιππάκος

Νίκη έστω συμβολικού χαρακτήρα ενόψει της 9ης Μαΐου επιδιώκει η Ρωσία

Τουλάχιστον μια συμβολική νίκη επί της Ουκρανίας έως την 9η Μαΐου, ημέρα της επετείου της νίκης της Ρωσίας επί των Ναζί, επιδιώκει ο νέος ανώτατος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, γνωστός ως «ο σφαγέας της Συρίας», αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Business Insider επικαλούμενος εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι ο Ντβορνίκοφ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερο δυσανάλογη βία προκειμένου να καταγάγει έστω συμβολικής σημασίας νίκη επί του ουκρανικού εδάφους έως την φετινή επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί των Ναζί, την 9η Μαΐου.

Προστίθεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει την επέτειο ως ορόσημο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα ο στρατός να υφίσταται μεγάλη πολιτική πίεση.

Στο εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ, που φέρει ημερομηνία 14η Απριλίου, διατυπώνεται η προειδοποίηση για χρήση ακόμη μεγαλύτερης βίας προκειμένου να επιτευχθούν οι επιχειρησιακοί στόχοι.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

04:22
Γιάννης Φιλιππάκος

Υπό ρωσικό έλεγχο το 80% του Λουγκάνσκ

Μονάδες του ρωσικού στρατού ελέγχουν πλέον το 80% της περιφέρειας Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφερε ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι μέσω Telegram αργά το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοινότητες Ρουμπίζνε και Ποπάσνα έχουν πέσει «εν μέρει» στα χέρια του ρωσικού στρατού, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι βομβαρδισμοί έχουν κλιμακωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Όταν άρχιζε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έλεγχαν γύρω στο 30% του εδάφους της.

Στην περιοχή απομένουν περίπου 70.000 κάτοικοι, κατά τον περιφερειάρχη Χαϊντάι. Εάν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ενόψει του Πάσχα των ορθοδόξων την Κυριακή, σημείωσε ο ίδιος, θα αξιοποιηθεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν για την απομάκρυνση αμάχων και τη διανομή βοήθειας.

03:48
Γιάννης Φιλιππάκος

Ο Καντίροφ λέει πως η χαλυβουργία Αζοφστάλ θα πέσει σήμερα στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της Δημοκρατίας της Τσετσενίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διεμήνυσε ότι η αχανής εγκατάσταση της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη –ο τελευταίος θύλακας ουκρανικής αντίστασης σε αυτό το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα– θα καταληφθεί εντός της ημέρας.

«Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ή λίγο μετά, η Αζοφστάλ θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», διαβεβαίωσε ο Καντίροφ, που θεωρείται προστατευόμενος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με ηχητικό μήνυμά του το οποίο μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης νωρίς τα ξημερώματα της Μεγάλης Πέμπτης.

Δυνάμεις της Τσετσενίας συμμετέχουν σε αυτή που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος ο Ραμζάν Καντίροφ, που κατηγορείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι έχει υπό τις διαταγές του ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη, λέει πως βρίσκεται στην επικράτεια της Ουκρανίας, συμμετέχοντας με τους «καντιρόφτσι» του στην επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

03:00
Γιάννης Φιλιππάκος

Δεν έχει ξεκινήσει η έφοδος της Ρωσίας στο Ντονμπάς

Ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας, ο Ολεξίι Ντανίλοφ, δήλωσε ότι η αναμενόμενη ευρείας κλίμακας έφοδος της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας δεν έχει αρχίσει ακόμη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την έναρξή της «μάχης για το Ντονμπάς» τη Μεγάλη Δευτέρα.

Επιθέσεις πράγματι καταγράφονται σε όλες τις γραμμές των μετώπων στο Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ και το Χάρκοβο από το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, είπε ο Ντανίλοφ στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό τη Μεγάλη Τετάρτη, όμως είναι πιθανόν «δοκιμαστικές».

Ο ίδιος είπε πως η Μόσχα πιθανόν θα συνεχίσει τη συγκέντρωση δυνάμεων, εφοδίων και εφεδρειών τις επόμενες δύο ως τέσσερις εβδομάδες.

Ο Ντανίλοφ προειδοποίησε εξάλλου εναντίον της σκέψης ότι η μάχη για το Ντονμπάς θα είναι η τελευταία και αποφασιστική σε αυτόν τον πόλεμο. «Δεν θα ήμουν τόσο αισιόδοξος, μπορεί να έχουμε πολλά και διάφορα πράγματα μπροστά μας», δήλωσε ο αξιωματούχος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved