Live Blog: Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία - Μεγάλη νίκη του Μακρόν έναντι της Λεπέν

Newsbomb

Η εκλογική βραδιά στη Γαλλία και η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν.
AP Photo/Bob Edme

Εκλογές Γαλλία: Ο β γύρος αναδεικνύει πρόεδρο στη Γαλλία και το Newsbomb.gr ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για τη μάχη του Εμανουέλ Μακρόν με τη Μαρίν Λεπέν.

Όλη η Ευρώπη, και όχι μόνο, αυτή την Κυριακή (24/4) έστρεψε το βλέμμα της στη Γαλλία όπου διεξήχθη ο Β’ γύρος των προεδρικών εκλογών με τον Εμανουέλ Μακρόν να αναμετράται με τη Μαρίν Λεπέν. Ο νυν πρόεδρος είχε το προβάδισμα για να εκλεγεί εκ νέου, όπως έδειξαν και τα πρώτα ανεπίσημα exit polls, σχεδιάζοντας μάλιστα μια πανηγυρική και νικηφόρα ομιλία μπροστά στον Πύργο του Άιφελ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η αποχή εκτιμάται κοντά στο 28%, ωστόσο, φαινόταν πως ο Εμανουέλ Μακρόν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μεγάλη διαφορά έναντι της Μαρίν Λεπέν η οποία φέρεται ήδη να διαμορφώνεται σε διψήφιο αριθμό.

Το επίσημο exit poll, εν τέλει, δικαίωσε τις εκτιμήσεις για θρίαμβο του Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος συγκεντρώνει 58% έναντι 42% της Μαρίν Λεπέν και θα παραμείνει κάτοικος Ηλυσίων Πεδίων για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το Newsbomb.gr πιστό στις επιταγές της ενημέρωσης, μετέφερε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στην εκλογική βραδιά για τη Γαλλία, που θα επηρεάσουν και το σύνολο της Ευρώπης στην επόμενη ημέρα.

23:03
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Μακρόν: Ο πόλεμος για την Ουκρανία είναι εκεί για να μας υπενθυμίζει ότι η Γαλλία πρέπει να υψώσει τη φωνή της

«Ο πόλεμος για την Ουκρανία είναι εκεί για να μας υπενθυμίζει ότι η Γαλλία πρέπει να υψώσει τη φωνή της και να οικοδομήσει την ισχύ της προς όλες τις κατευθύνσεις. Θα το κάνουμε», ανέφερε. «Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ισχυροί και δεν θα αφήσουμε κανέναν στο πέρασμά μας. Όλοι μαζί θα πρέπει να ενωθούμε. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να ζήσουμε απαντώντας στις προκλήσεις. Τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι ήσυχα χρόνια, αλλά ιστορικά χρόνια κι όλοι μαζί θα αλλάξουμε την ιστορία για τις επόμενες γενιές μας», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία» κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν.

23:00
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπόσχεται «5 καλύτερα χρόνια»

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την ομιλία του μετά τη νίκη στις γαλλικές εκλογές υποσχέθηκε, να μην ξεκινήσει αυτή τη νέα θητεία στον ίδιο δρόμο με την πρώτη.

Διαβεβαίωσε, λοιπόν, ότι υπολογίζει «στη συλλογική εφεύρεση μιας ανανεωμένης μεθόδου για 5 καλύτερα χρόνια στην υπηρεσία της χώρας μας, της νεολαίας μας».

22:58
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Μακρόν: Είναι δική μου ευθύνη ο θυμός όσων ψήφισαν Λεπέν

Ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε σε όσους επέλεξαν να μην τον ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Πρώτα αναφέρθηκε σε όσους δεν προσήλθαν στις κάλπες. «Η σιωπή τους σήμαινε μια άρνηση επιλογής στην οποία πρέπει επίσης να ανταποκριθούμε», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Και πρόσθεσε: «Σκέφτομαι αυτούς που ψήφισαν τη Μαρίν Λεπέν (...) γιατί από εδώ και πέρα ​​δεν είμαι πια υποψήφιος ενός στρατοπέδου, αλλά πρόεδρος όλων. Γνωρίζω ότι πολλοί συμπατριώτες μας που σήμερα επέλεξαν να ψηφήσουν Λεπέν έχουν έναν θυμό και αυτό είναι δική μου ευθύνη».

22:51
Διαμαντόπουλος Χρήστος

«Ξέρω τι σας χρωστάω»: Ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαριστεί τους Γάλλους μετά τη νίκη του

«Μετά από 5 χρόνια αλλαγών, ευτυχισμένων και δύσκολων καιρών, εξαιρετικών κρίσεων, αυτή τη μέρα της 24ης Απριλίου 2022, η πλειοψηφία από εμάς έχει επιλέξει να με εμπιστευτεί να προεδρεύσω της χώρας μας για τα επόμενα 5 χρόνια», είπε.
«Ξέρω τι σας χρωστάω», διαβεβαίωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

22:49
Διαμαντόπουλος Χρήστος

«Αυτή η ψήφος με δεσμεύει για τα επόμενα χρόνια»: Ο Μακρόν ευχαριστεί τους ψηφοφόρους που «μπλόκαραν την ακροδεξιά»

Ο Μακρόν απηύθυνε ένα μήνυμα σε όσους ψήφισαν όχι υπέρ του, αλλά κατά της Μαρίν Λεπέν.

«Γνωρίζω επίσης ότι πολλοί συμπατριώτες μας με ψήφισαν σήμερα, όχι για να υποστηρίξουν τις ιδέες που έχω, αλλά για να μπλοκάρουν αυτές της ακροδεξιάς», είπε ο επανεκλεγμένος πρόεδρος. «Θέλω να τους ευχαριστήσω [...] Αυτή η ψήφος με δεσμεύει για τα επόμενα χρόνια», συνέχισε.

22:45
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις εκλογές

Αστυνομικοί εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο του Παρισιού, διαμαρτυρόμενοι για την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας, σύμφωνα με πλάνα που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει ένα πλήθος νέων που είχαν συγκεντρωθεί στη συνοικία Σατλέ για να διαμαρτυρηθούν αφού ο Μακρόν νίκησε την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών σήμερα.

22:43
Διαμαντόπουλος Χρήστος

"Ευχαριστώ" ήταν η πρώτη λέξη του Γάλλου προέδρου

22:41
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Συγχαρητήρια στον Μακρόν και από τον Μπ. Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, δηλώνοντας «ευτυχής που θα συνεχίσει να συνεργάζεται» μαζί του και τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι μία από τις «στενότερες συμμάχους» της χώρας του.

«Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή σας στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η Γαλλία είναι ένας από τους στενότερους και σημαντικότερους συμμάχους μας. Χαίρομαι που θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού σε θέματα-κλειδιά για τις δύο χώρες μας και για τον κόσμο» ανέφερε ο Τζόνσον σε ανάρτησή του στο Twitter, στα γαλλικά.

22:39
Διαμαντόπουλος Χρήστος

O Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στο Champ de Mars

22:38
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Βέμπερ: Ένας αγώνας μεταξύ προοδευτικών και λαϊκιστών είναι η λανθασμένη προσέγγιση και θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

«Ένας αγώνας μεταξύ προοδευτικών και λαϊκιστών είναι η λανθασμένη προσέγγιση και θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» αναφέρει ο Επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ μετά την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βέμπερ σημειώνει στο τουίτερ ότι «η Ευρώπη μπορεί να πάρει μια βαθιά ανάσα. Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του. Αλλά είναι σαφές ότι αυτή δεν είναι μια πειστική νίκη. Τα πέντε χρόνια προέδρου Μακρόν έχουν κάνει τους λαϊκιστές και τους ακραίους ισχυρότερους από ποτέ. Αυτή ήταν ίσως η τελευταία προειδοποιητική βολή».

«Η Γαλλία χρειάζεται μια δυνατή συζήτηση, ισχυρές εναλλακτικές λύσεις στο δημοκρατικό κέντρο. Ένας αγώνας μεταξύ προοδευτικών και λαϊκιστών είναι η λανθασμένη προσέγγιση και θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο Μακρόν επανεξελέγη, η πολιτική του αντίληψη απέτυχε» καταλήγει.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved