LiveBlog: Ο Τραμπ δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας - Ξεκίνησε η συνάντηση με Νετανιάχου
Newsbomb
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ καλωσορίζει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, στις 29 Σεπτεμβρίου 2025.
Συμφώνησαν Ντόναλντ Τραμπ και Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ειρήνη στη Γάζα. Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατέληξαν σε συμφωνία είκοσι σημείων για την επόμενη ημέρα της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Λωρίδας της Γάζας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, στις πρώτες του δηλώσεις ανέφερε «Ευχαριστούμε τον Νετανιάχου που συμφώνησε». Το κλίμα ήταν θετικό καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τον πρωθυπουργό του Κατάρ για το χτύπημα της 9ης Σεπτεμβρίου στη Ντόχα, ενώ υποσχέθηκε ότι δεν θα επαναληφθεί ανάλογη επίθεση των IDF.
Όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν κατηγορηματικός ότι αν η Χαμάς δεν συμφωνήσει «λευκή επιταγή» να κάνει ό,τι χρειαστεί στη Γάζα.
Δείτε Live εικόνα από τον Λευκό Οίκο:
Τα κυριότερα σημεία από τη συνέντευξη Τύπου Τραμπ - Νετανιάχου
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία κατέληξαν σε συμφωνία για ένα σχέδιο 20 σημείων σχετικά με το μέλλον της Γάζας.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία των δηλώσεών τους:
- Ο Τραμπ κάλεσε τη Χαμάς να αποδεχτεί τους όρους της πρότασης και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η οργάνωση θα συμφωνήσει με τους όρους αυτούς.
- Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι εάν η Χαμάς δεν αποδεχτεί τη συμφωνία ή αν υποτίθεται ότι το αποδεχτεί και στη συνέχεια κάνει τα πάντα για να το ανατρέψει, το Ισραήλ θα «ολοκληρώσει το έργο μόνο του».
- Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι το σχέδιο παρέχει μια «ρεαλιστική» πορεία για τη Γάζα και ότι «επιτυγχάνει τους πολεμικούς μας στόχους».
- Η αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα θα είναι σταδιακή και θα συνδέεται με την έκταση του αφοπλισμού της Χαμάς, δήλωσε ο Νετανιάχου.
- Και οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς εποπτικού οργάνου, την ίδρυση μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης και την παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα.
Ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου Τραμπ - Νετανιάχου
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μόλις ολοκλήρωσαν τη συνέντευξη Τύπου τους στο Λευκό Οίκο. Οι δύο ηγέτες δεν δέχθηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί στο Λευκό Οίκο.
Ο Τραμπ δήλωσε: «Νομίζω ότι, ενώ περιμένουμε τις υπογραφές και τις εγκρίσεις από πολλές διαφορετικές χώρες που εμπλέκονται σε αυτό, πιθανώς δεν θα πρέπει να δεχτούμε ερωτήσεις».
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρώτησε τον Νετανιάχου αν θα ήθελε να δεχτεί ερωτήσεις από «ίσως έναν φιλικό Ισραηλινό δημοσιογράφο».
Ο Νετανιάχου απάντησε: «Αυτό είναι ένα πολύ, πολύ δύσκολο ερώτημα. Αλλά θα έλεγα, κύριε πρόεδρε, ότι θα ακολουθήσω το ένστικτό σας ότι θα έχουμε αρκετό χρόνο για ερωτήσεις. Ας διευθετήσουμε πρώτα αυτό το ζήτημα».
Το Ισραήλ θα «παραμείνει στην περίμετρο ασφαλείας για το άμεσο μέλλον»
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχίζει τις δηλώσεις του από το Λευκό Οίκο, λέγοντας: «Αν η Χαμάς συμφωνήσει με το σχέδιό σας, κύριε πρόεδρε, το πρώτο βήμα θα είναι μια μικρή απόσυρση, ακολουθούμενη από την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας εντός 72 ωρών. Το επόμενο βήμα θα είναι η σύσταση ενός διεθνούς οργανισμού που θα είναι επιφορτισμένος με τον πλήρη αφοπλισμό της Χαμάς και την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας».
Ωστόσο, ο Νετανιάχου λέει ότι το Ισραήλ θα παραμείνει «στην περίμετρο ασφαλείας για το άμεσο μέλλον».
Ο Νετανιάχου αποδέχτηκε το σχέδιο του Τραμπ
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλάει τώρα και ξεκινά λέγοντας στον Ντόναλντ Τραμπ «είσαι ο μεγαλύτερος φίλος που είχε ποτέ το Ισραήλ στο Λευκό Οίκο».
«Πιστεύω ότι σήμερα κάνουμε ένα κρίσιμο βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την προετοιμασία του εδάφους για μια δραματική πρόοδο της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, και νομίζω ότι και πέρα από τη Μέση Ανατολή», είπε.
«Υποστηρίζω το σχέδιό σας για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, το οποίο επιτυγχάνει τους πολεμικούς μας στόχους», λέει στον Τραμπ.
«(σ.σ. Το σχέδιο) θα φέρει πίσω στο Ισραήλ όλους τους ομήρους μας, θα διαλύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς και την πολιτική της κυριαρχία και θα διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ ξανά απειλή για το Ισραήλ».
«Αλλά αν η Χαμάς απορρίψει το σχέδιό σας, κύριε πρόεδρε, ή αν υποτίθεται ότι το αποδεχτεί και στη συνέχεια κάνει τα πάντα για να το ανατρέψει, τότε το Ισραήλ θα ολοκληρώσει το έργο από μόνο του».
Ξεκίνησε να μιλάει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
Η Παλαιστινιακή Αρχή θα διατηρήσει κάποιον έλεγχο στη Γάζα, πρότεινε ο Τραμπ
«Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Παλαιστινίους», δήλωσε ο Τραμπ από το Λευκό Οίκο. Πρότεινε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα διατηρήσει κάποιο επίπεδο εξουσίας, μια ιδέα που ο Νετανιάχου επέκρινε.
«Εάν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έθεσα και το όραμά μου για ειρήνη το 2020, θα φταίνε μόνο οι ίδιοι», δήλωσε ο Τραμπ.
Η Παλαιστινιακή Αρχή αναγνωρίζεται διεθνώς ως εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού.
Η Παλαιστινιακή Αρχή, με επικεφαλής τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση σε τμήματα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης, βάσει συμφωνιών με το Ισραήλ. Εκδίδει παλαιστινιακά διαβατήρια και διαχειρίζεται τα παλαιστινιακά συστήματα υγείας και εκπαίδευσης.
Η Λωρίδα της Γάζας διοικείται από τη Χαμάς από το 2007.
Τραμπ: Οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν καλές σχέσεις με το Ιράν
Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν καλές σχέσεις με το Ιράν.
Παράλληλα, επαίνεσε τις Συμφωνίες του Αβραάμ και είπε «και ποιος ξέρει, ίσως ακόμη και το Ιράν να μπορέσει να συμμετάσχει».
«Νομίζω ότι θα είναι ανοιχτοί σε αυτό», λέει ο Τραμπ.
«Σε κάποιο σημείο, το Ιράν θα γίνει μέλος των συμφωνιών», λέει, προσθέτοντας ότι θα ήταν «υπέροχο για την οικονομία τους».
Τραμπ: «Ο Νετανιάχου είναι πολεμιστής και το Ισραήλ είναι τυχερό που τον έχει»
Ο Ντόναλντ Τραμπ παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις συνομιλίες του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου σήμερα το απόγευμα στο Λευκό Οίκο.
Λέει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι «πολύ σαφής όσον αφορά την αντίθεσή του σε ένα παλαιστινιακό κράτος» - μια στάση που μοιράζεται και ο ίδιος ο Τραμπ.
«Κατανοώ και σέβομαι τη θέση του σε πολλά θέματα, αλλά αυτό που κάνει σήμερα είναι πολύ καλό για το Ισραήλ», προσθέτει.
«Παρατηρώ ότι στο Ισραήλ συγκεντρώνονται συνεχώς μεγάλα πλήθη και φωνάζουν το όνομά μου, με συμπαθούν για κάποιο λόγο».
Απευθυνόμενος στον Νετανιάχου, ο Τραμπ λέει ότι «είναι πολεμιστής και το Ισραήλ είναι τυχερό που τον έχει».
Ο Τραμπ δηλώνει ότι θα προεδρεύσει ενός μεταβατικού «Συμβουλίου Ειρήνης» για τη Γάζα
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα προεδρεύσει ενός μεταβατικού «Συμβουλίου Ειρήνης» για την επίβλεψη της ανασυγκρότησης της Γάζα μετά το τέλος του πολέμου.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν ήταν δική του απόφαση να ηγηθεί του οργάνου — «Πιστέψτε με, είμαι πολύ απασχολημένος», είπε — αλλά ότι τελικά συμφώνησε.
«Οι ηγέτες του αραβικού κόσμου και του Ισραήλ και όλοι οι εμπλεκόμενοι μου ζήτησαν να το κάνω», είπε.
Ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε νωρίτερα από τον Λευκό Οίκο ανέφερε ότι στο συμβούλιο θα συμμετέχουν και άλλοι αρχηγοί κρατών, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του νέου σχεδίου.
Η Χαμάς είναι η «μόνη που απομένει» να συμφωνήσει με το σχέδιο του Λευκού Οίκου
«Η Χαμάς είναι η μόνη ομάδα που απομένει να συμφωνήσει με το σχέδιο του Λευκού Οίκου για τη Γάζα», λέει ο Τραμπ.
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε ηγέτες του κόσμου για τη βοήθειά τους στην υλοποίηση του σχεδίου του για ειρήνη στη Γάζα.
Ανέφερε ηγέτες από:
- Σαουδική Αραβία,
- ΗΑΕ,
- Ιορδανία,
- Τουρκία,
- Ινδονησία,
- Πακιστάν,
- Αίγυπτο.
Πολλοί από αυτούς, λέει, θα είναι σημαντικοί για την «αντιμετώπιση» της Χαμάς.
Μιλώντας για τη Χαμάς, είπε:
«Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία για την ειρήνη και, αν η Χαμάς απορρίψει τη συμφωνία, κάτι που είναι πάντα πιθανό, θα είναι οι μόνοι που θα έχουν απομείνει. Όλοι οι άλλοι την έχουν αποδεχτεί. Αλλά έχω την αίσθηση ότι θα έχουμε μια θετική απάντηση».
Ο Τραμπ λέει ότι αν η Χαμάς δεν συμφωνήσει, το Ισραήλ θα έχει την «πλήρη υποστήριξη» των ΗΠΑ για να «κάνει ό,τι χρειαστεί».
Απελευθέρωση όλων των ομήρων εντός 72 ωρών από τη Χαμάς
Καθώς μοιράστηκε τα σχέδιά του για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, ο Τραμπ είπε ότι αν η Χαμάς αποδεχτεί το σχέδιο, οι όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι εντός 72 ωρών και ο πόλεμος θα τελειώσει.
«Ακούω ότι η Χαμάς θέλει να το κάνει αυτό», είπε.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τον Νετανιάχου για την αποδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου βρίσκονται τώρα μπροστά στους δημοσιογράφους για την κοινή συνέντευξη Τύπου τους.
Ο Τραμπ ξεκινά λέγοντας «αυτή είναι μια πολύ σημαντική μέρα, πιθανώς μια από τις σημαντικότερες μέρες στην ιστορία του πολιτισμού».
Ευχαριστεί τον Νετανιάχου «που πραγματικά έβαλε τα δυνατά του και έκανε τη δουλειά».
«Συνεργαστήκαμε καλά, όπως έχουμε κάνει με πολλές άλλες χώρες».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει ότι «σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την ειρήνη» και λέει ότι αυτός και ο Νετανιάχου συζήτησαν «πώς να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα».
«Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος του ευρύτερου πλαισίου», προσθέτει.
«Ας το ονομάσουμε αιώνια ειρήνη στη Μέση Ανατολή».
Ο Τραμπ συνεχίζει ευχαριστώντας τον Νετανιάχου «που συμφώνησε με το σχέδιο», αν και ακόμη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει ακόμη.
Ξεκίνησε η κοινή συνέντευξη Τύπου Τραμπ - Νετανιάχου
Το σχέδιο Τραμπ για την ειρήνη στη Λωρίδα της Γάζας
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τα βασικά σημεία του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου για την ειρήνη στη Γάζα:
- Το Ισραήλ δεν θα προσαρτήσει ούτε θα καταλάβει τη Γάζα.
- Κανείς δεν θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Γάζα και όσοι επιθυμούν να φύγουν θα είναι ελεύθεροι να το κάνουν και να επιστρέψουν.
- Θα δημιουργηθεί ένα σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης του Τραμπ «για την ανοικοδόμηση και την αναζωογόνηση της Γάζας».
- Εντός 72 ωρών από την αποδοχή της πρότασης από το Ισραήλ, όλοι οι εναπομείναντες όμηροι – ζωντανοί και νεκροί – θα επιστραφούν.
- Οι ΗΠΑ θα καθιερώσουν διάλογο μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων «για να συμφωνήσουν σε ένα πολιτικό ορίζοντα για ειρηνική και ευημερούσα συνύπαρξη».
- Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με αραβικούς και διεθνείς εταίρους «για τη δημιουργία μιας προσωρινής διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης που θα αναπτυχθεί αμέσως στη Γάζα».
- Τα μέλη της Χαμάς που δεσμεύονται για ειρηνική συνύπαρξη και παραδώσουν τα όπλα τους θα λάβουν αμνηστία.
- Μόλις απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 250 κρατούμενους που εκτίουν ισόβια ποινή και 1.700 κατοίκους της Γάζας που συνελήφθησαν μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023.
- Η είσοδος και η διανομή της βοήθειας θα προχωρήσει χωρίς παρεμβάσεις από τα δύο μέρη μέσω του ΟΗΕ.
- Η Χαμάς και άλλες φατρίες θα συμφωνήσουν να μην έχουν κανένα ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας, είτε άμεσο είτε έμμεσο ή σε οποιαδήποτε μορφή.
Καταδικάζει τη συγγνώμη προς το Κατάρ ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπέζαλελ Σμότριτς καταδίκασε την απολογία του Μπενιαμίν Νετανιάχου προς τον πρωθυπουργό του Κατάρ για την επίθεση της 9ης Σεπτεμβρίου στη Ντόχα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως «υποχώρηση».
Συγκρίνοντάς την με τη Συμφωνία του Μονάχου του 1938 μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Νέβιλ Τσάμπερλεν και της ναζιστικής Γερμανίας, η οποία υπογράφηκε πριν από 87 χρόνια, ο Σμοτρίτς παρέθεσε ένα απόσπασμα που αποδίδεται στον Βρετανό πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του «έπρεπε να επιλέξει μεταξύ πολέμου και ντροπής. Επέλεξαν τη ντροπή. Θα έχουν και τον πόλεμο».
Η «ταπεινωτική συγγνώμη του Νετανιάχου προς ένα κράτος που υποστηρίζει και χρηματοδοτεί την τρομοκρατία είναι ντροπή», έγραψε ο Σμότριτς στο Twitter.
Η κλήση του Νετανιάχου προς τον πρωθυπουργό του Κατάρ προκάλεσε επίσης την σκληρή αντίδραση του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το σχέδιο του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
Σε ένα έγγραφο που δημοσίευσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μοιράστηκε το «Συνολικό Σχέδιο για τον Τερματισμό της Σύγκρουσης στη Γάζα».
Το σχέδιο περιγράφει 20 βασικά σημεία και ξεκινά με τη μετατροπή της Γάζας σε «αποριζοσπαστικοποιημένη ζώνη χωρίς τρομοκρατία» που δεν αποτελεί απειλή για τους γείτονές της, καθώς και την «ανασυγκρότηση της Γάζας προς όφελος του λαού της, ο οποίος έχει υποφέρει αρκετά».
Το σχέδιο περιλαμβάνει προθεσμία 72 ωρών για την επιστροφή των ομήρων από τη Χαμάς και στη συνέχεια ζητά από το Ισραήλ να απελευθερώσει εκατοντάδες κρατούμενους από τη Γάζα.
Το σχέδιο αναφέρει επίσης:
«Η Γάζα θα κυβερνηθεί υπό την προσωρινή μεταβατική διακυβέρνηση μιας τεχνοκρατικής, απολιτικής παλαιστινιακής επιτροπής, υπεύθυνης για την καθημερινή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και των δήμων για τον λαό της Γάζας.
Η επιτροπή αυτή θα αποτελείται από καταρτισμένους Παλαιστίνιους και διεθνείς εμπειρογνώμονες, υπό την εποπτεία και την επίβλεψη ενός νέου διεθνούς μεταβατικού οργάνου, του «Συμβουλίου Ειρήνης», το οποίο θα διευθύνεται και θα προεδρεύεται από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με άλλα μέλη και αρχηγούς κρατών που θα ανακοινωθούν, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Τόνι Μπλερ».
«Εάν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν με αυτή την πρόταση, ο πόλεμος θα τερματιστεί αμέσως. Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν στην συμφωνηθείσα γραμμή για να προετοιμαστούν για την απελευθέρωση των ομήρων».
Επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το τηλεφώνημα με το Κατάρ
Ανακοίνωση εξέδωσε ο επίσημος λογαριασμός του Λευκού Οίκου στο X σχετικά με την τριμερή τηλεφωνική κλήση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ισραλινό πρωθυπουργό.
Οι ηγέτες αποδέχτηκαν την πρόταση του προέδρου να εγκαθιδρύσουν έναν τριμερή μηχανισμό για την ενίσχυση της συνεργασίας, τη βελτίωση της επικοινωνίας και την επίλυση αμοιβαίων ζητημάτων.
Οι ηγέτες του Κατάρ και του Ισραήλ συζήτησαν πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την μελλοντική προοπτική της Μέσης Ανατολής.
Χωρίς τη Χαμάς οι συνομιλίες στον Λευκό Οίκο - «Προκαταρκτική» οποιαδήποτε συμφωνία
Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός που διεξάγονται αυτή τη στιγμή μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ δεν περιλαμβάνουν τη Χαμάς.
Ωστόσο, μέρος του σχεδίου του προέδρου Τραμπ περιλαμβάνει ενέργειες που πρέπει να αναλάβει η Χαμάς, όπως η απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων. Επομένως, οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία με το Ισραήλ θα είναι, στην καλύτερη περίπτωση, προκαταρκτική, τονίζουν οι New York Times.
Λευκός Οίκος: Ο Νετανιάχου «εξέφρασε βαθιά λύπη» για το γεγονός ότι οι επιθέσεις στη Ντόχα προκάλεσαν τον θάνατο ενός στρατιώτη
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την τηλεφωνική συνομιλία που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρωθυπουργού του Κατάρ, κατά την οποία ο Νετανιάχου «εξέφρασε τη βαθιά του λύπη» για το γεγονός ότι μια ισραηλινή επίθεση στο Κατάρ αυτό το μήνα σκότωσε έναν στρατιώτη του Κατάρ.
Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι, ο Νετανιάχου εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι το Ισραήλ «παραβίασε την κυριαρχία του Κατάρ και επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ δεν θα πραγματοποιήσει ξανά τέτοια επίθεση στο μέλλον».
Η τηλεφωνική συνομιλία, η οποία πραγματοποιήθηκε ενώ ο Νετανιάχου και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεδρίαζαν, αποτελεί σημαντικό βήμα, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιέζει για την επίλυση του πολέμου στη Γάζα. Το Κατάρ έχει ενεργήσει ως μεσάζων με τη Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.
Στη συνομιλία, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ-Θάνι, «χαιρέτισε αυτές τις διαβεβαιώσεις, τονίζοντας την ετοιμότητα του Κατάρ να συνεχίσει να συμβάλλει ουσιαστικά στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου εξέφρασε τη δέσμευσή του για το ίδιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για «την ενίσχυση του συντονισμού, τη βελτίωση της επικοινωνίας, την επίλυση αμοιβαίων διαφορών και την ενίσχυση των συλλογικών προσπαθειών για την πρόληψη απειλών», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Ποιοι θα παρευρεθούν στην κοινή συνέντευξη Τύπου Τραμπ - Νετανιάχου
Τα ακόλουθα ονόματα εντοπίστηκαν στις κρατημένες θέσεις στο μπροστινό μέρος της αίθουσας που θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου Τραμπ - Νετανιάχου, σύμφωνα με το Reuters:
- Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς
- Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο
- Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ
- Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ
- Πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου του Στρατού, Στρατηγός Νταν Κέιν
- Γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρετ Κούσνερ
Νετανιάχου: Δεσμεύτηκε να μην επιτεθεί ξανά στο Κατάρ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στον πρωθυπουργό του Κατάρ ότι η επίθεση στη Ντόχα δεν θα επαναληφθεί, σύμφωνα με πηγή της Jerusalem Post.
«Ήταν μια πλήρης συγγνώμη. Ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε επίσης να μην επιτεθεί ξανά στο Κατάρ», ανέφερε η πηγή.
Ο IDF εξουδετέρωσε τον αναπληρωτή διοικητή του Τάγματος Ζεϊτούν της Χαμάς
Ο στρατός του Ισραήλ και η Σιν Μπετ ανακοίνωσαν πως εξουδετέρωσαν σε αεροπορική επιδρομή τον αναπληρωτή διοικητή του Τάγματος Ζεϊτούν της Χαμάς.
Πρόκειται για τον Μούσα Σάλνταν, τον άνθρωπο που συντόνιζε τις θέσεις των ομήρων στη Γάζα αλλά και τον τρόπο απελευθέρωσής τους.
Εκκλήσεις οικογενειών ομήρων στον Τραμπ να πιέσει τον Νετανιάχου για συμφωνία
Ισραηλινοί και συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδήλωσαν σήμερα το βράδυ μπροστά από το παράρτημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Τελ-Αβίβ, καλώντας τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ασκήσει πίεση στον πρωθυπουργό Νετανιάχου για να αποδεχτεί το σχέδιό του για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
"Τώρα, τώρα!", φώναζε το πλήθος, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ Τραμπ και Νετανιάχου συναντώνται στον Λευκό Οίκο.
"Μην επιτρέψετε καμιά απόπειρα δολιοφθοράς της συμφωνίας!", δήλωσε ένας διαδηλωτής.
Οικογένεις ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς καλούν για την άμεση απελευθέρωσή τους και τον τερματισμό του πολέμου μπροστά στο προξενείο των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ, τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2025.
AP/Ariel SchalitΟι διαδηλωτές κρατούσαν ένα πανό που έγραφε: "Πρόεδρε Τραμπ, γράψτε ιστορία. Φέρτε τους στο σπίτι τώρα".
Χθες, συγγενείς ομήρων απέστειλαν επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο ζητώντας του να "παραμείνει αποφασισμένος" στη δέσμευσή του να βάλει τέλος στον πόλεμο, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
«Δραματικές αλλαγές» στην πρόταση για τη Γάζα
Η ομάδα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έκανε «δραματικές αλλαγές» στην πρόταση ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Γάζα, προκειμένου να την καταστήσει πιο «ρεαλιστική» και αποδεκτή από το Ισραήλ, έπειτα από συνάντηση με τον Ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στο Channel 12 News ανώτερος αξιωματούχος κοντά στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης: «Γνωρίζουμε ότι η Χαμάς δεν θα συμφωνήσει να αφοπλιστεί. Επίσης, δεν είναι έτοιμοι να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους σε ένα στάδιο και δεν είναι έτοιμοι να απελευθερώσουν κανέναν αν δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση ότι ο πόλεμος θα λάβει τέλος, και ακόμη και τότε, υπάρχει αμφιβολία αν θα τηρήσουν τον λόγο τους».
Αντιπρόσωποι του Κατάρ στην Ουάσιγκτον
Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ έχει μεταβεί αντιπροσωπεία αξιωματούχων του Κατάρ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Το Κατάρ, μαζί με την Αίγυπτο, έχει διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στη διαμεσολάβηση από την αρχή της σύγκρουσης.
Ωστόσο, μετά την ισραηλινή επίθεση εναντίον ηγετικών στελεχών της Χαμάς στην Ντόχα στις 9 Σεπτεμβρίου, είχαν εκφραστεί αμφιβολίες για το αν θα συνεχίσει να μεσολαβεί.
Προ ολίγου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για την επίθεση από τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι.