ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Συντριβή Τζόνσον - Απέρριψε το αίτημα για εκλογές η Βουλή μέχρι την έγκριση του νόμου

Brexit: Συντριβή Τζόνσον - Απέρριψε το αίτημα για εκλογές η Βουλή μέχρι την έγκριση του νόμου
AP images

Brexit: Η Βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε την πρόταση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου. Μόνο 298 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε... φάει κι άλλο χαστούκι, αφού βγήκε χαμένος και στην ψηφοφορία για το άτακτο Brexit.

Για την έγκριση της προκήρυξης πρόωρων εκλογών χρειαζόταν διευρυμένη πλειοψηφία των 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή τουλάχιστον 434 βουλευτές. Οι Εργατικοί απείχαν από την ψηφοφορία.

Απανωτά τα χτυπήματα για τον Μπόρις ΤζόνσονAssociated Press

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο καθώς από νωρίς έγινε ξεκάθαρο πως το αίτημα για εκλογές θα γίνει δεκτό μόνο εφόσον πρώτα το νομοσχέδιο περάσει από τη βουλή των Λόρδων και γίνει νόμος.

«Πριν 48 ώρες ο Κόρμπιν ήθελε να "σταματήσει το πραξικόπημα" και να αφήσει τον κόσμο να ψηφίσει. Τώρα λέει "σταμάτα τις εκλογές, σταμάτα και τον κόσμο από το να ψηφίσει», ήταν η πρώτη δήλωση του Τζόνσον.

«Νομίζω πως είναι ο πρώτος αρχηγός της αντιπολίτευσης στην ιστορία της χώρας που αρνείται πρόσκληση για εκλογές. Μπορώ μόνο να υποθέσω τους λόγους της άρνησής του. Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι δεν πιστεύει πως θα κερδίσει» συμπλήρωσε.

Στην τρίτη ψηφοφορία το νομοσχέδιο με το οποίο μπαίνει τέλος στα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για Brexit χωρίς συμφωνία υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία 28 βουλευτών.

Brexit: Η πρόταση του Τζόνσον για πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός υπέβαλε πρόταση - η οποία δεν πέρασε- να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν η Βουλή αρνηθεί να εγκρίνει εκείνο που προτείνει και υποστήριξε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Αν εξακολουθώ να είμαι πρωθυπουργός μετά από την Τρίτη 15ή Οκτωβρίου, τότε θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου και ελπίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία» είπε και σημείωσε ότι η χώρα πρέπει πλέον να αποφασίσει αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ή εκείνος θα πάνε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν

Ο Χίλαρι Μπεν, εισηγητής του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι αν η Βουλή των Λόρδων εγκρίνει τον νόμο, αναμένει από τον Τζόνσον να τον τηρήσει.

Από την πλευρά του ο Τζέρεμι Κόρμπιν απαντώντας στον Μπόρις Τζόνσον του είπε πως τουλάχιστον η Μέι στις ομιλίες της ήταν λεπτομερής.

«Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι έχει στρατηγική. Αλλά δεν μπορεί να μας πει ποια είναι αυτή. Και δεν την λέει ούτε στην ΕΕ. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτε εδώ» σχολίασε για να καταλήξει: «Αν έχει ένα σχέδιο θα πρέπει να το παρουσιάσει στο λαό είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω εκλογών».

Οι Εργατικοί ξεκαθάρισαν ότι δε θα συναινέσουν σε εκλογές πριν εγκριθεί ο νόμος κατά του no deal.

Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε και μία τροπολογία, σύμφωνα με την οποία εφόσον η κυβέρνηση ζητήσει νέα αναβολή στο Brexit, αυτή η αναβολή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να γίνει απόπειρα να εγκριθεί η τελική εκδοχή της συμφωνίας της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, την οποία η τέως πρωθυπουργός δεν πρόλαβε να παρουσιάσει στη Βουλή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος: Νεκρή πασίγνωστη Ολυμπιονίκης

Πότε ανοίγουν τα σχολεία 2019 - Τι ώρα θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι