ΚΟΣΜΟΣ

Πύρινος εφιάλτης στην Παταγονία - Στάχτη πάνω από 10.000 στρέμματα

Πύρινος εφιάλτης στην Παταγονία - Στάχτη πάνω από 10.000 στρέμματα

Πάνω από 10.000 καμένα στρέμματα έχει αφήσει μέχρι στιγμής η πυρκαγιά που μαίνεται στην Παταγονία και απειλεί το θέρετρο Ελ Όγιο στην Αργεντινή.

«Πασχίζουμε να καταστείλουμε την πυρκαγιά, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, που οφείλονται στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες των 33 βαθμών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης της περιοχής Τσουμπούρ Μάρτιν Μπούσι.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι 150 πυροσβέστες και μέλη διασωστικών ομάδων συμμετέχουν στις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που κατ' αυτούς οφείλεται σε εμπρησμό, ενώ ανέφερε ότι «υπήρξαν τουλάχιστον είκοσι εστίες εγκληματικής φύσεως που κατασβήσθηκαν από τους πυροσβέστες».

Σαράντα άνθρωποι απομακρύνθηκαν, ενώ δεν υπήρξαν τραυματισμοί, υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της επαρχίας Χαβιέρ Τουρινάν, καλώντας παράλληλα όλους όσους εξακολουθούν και βρίσκονται στα δάση «να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».

Το παραθεριστικό θέρετρο του Ελ Όγιο, που αριθμεί 3.500 κατοίκους και αυτήν την εποχή φιλοξενεί πολλές εκατοντάδες επισκέπτες, απειλείται πλέον άμεσα. Ένα αεροσκάφος, το οποίο συμμετείχε στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης συνετρίβη χθες, όμως ο κυβερνήτης του βγήκε από τα συντρίμμια σώος.

Οι δασικές πυρκαγιές έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες στην Αργεντινή και στη γειτονική Χιλή, όπου δεκάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν καταστραφεί ήδη.