ΚΟΣΜΟΣ

Δολοπλόκος Ερντογάν! «Μαγειρεύει» το νόμο για τις εκλογές –Το σχέδιο για να μπλοκάρει τα νέα κόμματα

Δολοπλόκος Ερντογάν! «Μαγειρεύει» το νόμο για τις εκλογές –Το σχέδιο για να μπλοκάρει τα νέα κόμματα

Το κόμμα AKR του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχεδιάζει να προωθήσει μέτρα με τους εθνικιστικούς του συμμάχους που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές ομάδες μπορούν να αμφισβητήσουν τις εκλογές και θα μπορούσαν να εμποδίσουν νέα κόμματα της αντιπολίτευσης από το να συμμετάσχουν σε οποιεσδήποτε πρόωρες εκλογές.

Η κίνηση έρχεται αφότου δύο από τους κορυφαίους μακροχρόνιους συμμάχους του Ερντογάν, ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρώην επικεφαλής της οικονομίας, Αλί Μπαμπατζάν, που συγκρότησαν ξεχωριστά πολιτικά κόμματα τους τελευταίους μήνες, για να αμφισβητήσουν το κυβερνών AKP.

Τρεις αξιωματούχοι του AKP είπαν στο Reuters ότι δεν υπάρχει πρόθεση να διεξαχθούν εκλογές πριν από το προγραμματισμένο που είναι για το 2023. Τα προγραμματισμένα μέτρα δεν προορίζονται για τον αποκλεισμό νέων κομμάτων αλλά για την αποτροπή μιας πολιτικής μανούβρας που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν, ανέφεραν.

Το 2018, 15 βουλευτές από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της Κεντρικής Αντιπολίτευσης (CHP) μετεγράφησαν προσωρινά στο νέο Καλό Κόμμα (Iyi Partisi), ώστε να μπορέσει η Μεράλ Ακσενέρ να κατέβει στις πρόωρες εκλογές σχηματίζοντας μια κοινοβουλευτική ομάδα. Ένας αξιωματούχος του AKP δήλωσε ότι τα νέα μέτρα θα εμποδίσουν τα κόμματα να σχηματίσουν κοινοβουλευτικές ομάδες με αυτόν τον "ανήθικο τρόπο".

Τα μέτρα θα μείωναν το κατώτατο όριο για την είσοδο των κομμάτων στη συνέλευση στο 5% των ψήφων από 10%, αλλά καίρια για τα νέα κόμματα θα αποτρέψουν τακτικές μεταβιβάσεις όπως αυτές που έγιναν το 2018. Η κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει τις αλλαγές στο κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Το CHP έχει δηλώσει ότι θα προσφέρει υποστήριξη στα νέα κόμματα, ωθώντας τον ανώτερο αξιωματούχο του AKP, Νατζί Μποσταντζί να δηλώσει ότι το κόμμα του συνεργάζεται με τους εθνικιστές του MHP για να αποτρέψει τις απόπειρες "εμπορείας" βουλευτών με αντιδημοκρατικό τρόπο.

Για να συμμετάσχουν στις εκλογές, τα κόμματα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει συνέδριο και να σχηματίσουν μια κομματική δομή στις μισές επαρχίες της Τουρκίας ή να έχουν ήδη μια ομάδα τουλάχιστον 20 βουλευτών στο κοινοβούλιο - κριτήρια τα οποία δεν πληρούν ακόμη τα δύο νέα κόμματα.

"Είναι σαφές ότι οποιοσδήποτε νομικός κανονισμός για τα πολιτικά κόμματα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη για να αποτρέψει την είσοδο στις εκλογές σε νέα κόμματα όπως τα δικά μας", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (Demokrasi ve Atılım Partisi) του Μπαμπατζάν.

Ο Σελίμ Τεμουρτζί, εκπρόσωπος του Κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) του Νταβούτογλου, δήλωσε ότι το κόμμα του ήταν στα πρόθυρα να πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου και θα πραγματοποιήσει συνέδριο τον Αύγουστο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΑΣΑ: Μειώνονται από 1/6 οι τιμές σε εισιτήρια και κάρτες των Μέσων Μεταφοράς - Αναλυτικοί

Σχετικές ειδήσεις