ΚΟΣΜΟΣ

«Διεθνής βοήθεια» για τη Σομαλία

«Διεθνής βοήθεια» για τη Σομαλία

Αντικατάσταση της μεταβατική κυβέρνησης της Σομαλίας από ένα «περιεκτικό και αντιπροσωπευτικό» σχήμα τον Αύγουστο, αποφάσισε η διεθνής διάσκεψη για τη Σομαλία, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 50 χώρες και από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σε επτά σημαντικούς τομείς, όπως στην αντιμετώπιση της πειρατείας, στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Επίσης, σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη συνέστησαν μια ομάδα επαφής, η οποία θα αναλάβει να προετοιμάσει την επόμενη σύνοδο για τη Σομαλία που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στην Τουρκία.

Στην τελική απόφαση της διάσκεψης τονίζεται ότι η διεθνής κοινότητα συμφώνησε να δώσει «νέα ώθηση στην πολιτική διαδικασία, να ενισχύσει την Amisom (σ.σ. η δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία), να βοηθήσει τη Σομαλία να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις ασφαλείας (...) και να εντείνει τις ενέργειές της για την καταπολέμηση της πειρατείας και της τρομοκρατίας». Στο κείμενο προστίθεται επίσης ότι στη διάσκεψη συμφωνήθηκε «η εντολή των μεταβατικών θεσμών να λήξει τον Αύγουστο του 2012» καθώς «δεν μπορεί να δοθεί άλλη παράταση».

Επίσης, ο Σομαλός πρωθυπουργός Αμπντιουελί Μοχάμεντ Άλι, που βρέθηκε στο Λονδίνο για τη διάσκεψη, είπε ότι η κυβέρνησή του θα δεχόταν να γίνουν «στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές» εναντίον των ανταρτών.

Η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν είχε γράψει στις αρχές της εβδομάδας ότι η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν την πιθανότητα να προχωρήσουν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των ανταρτών Σεμπάμπ.