ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: Πώς ο ιός του κοινού κρυολογήματος διώχνει τον κορονοϊό της Covid-19

Έρευνα: Πώς ο ιός του κοινού κρυολογήματος διώχνει τον κορονοϊό της Covid-19
AP

Ο ιός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα μπορεί πρακτικά να διώξει τον νέο κορονοϊό που προκαλεί την Covid-19 από τα κύτταρα του σώματος, υποστηρίζουν ερευνητές στη Μ. Βρετανία.

Κάποιοι ιοί έχει διαπιστωθεί πως ανταγωνίζονται προκειμένου να αναδειχθεί αυτός που θα προκαλέσει μια λοίμωξη- και επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης λένε ότι φαίνεται πως ο ρινοϊός που προκαλεί κρυολόγημα «νικάει» τον κορονοϊό.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, τα οφέλη είναι μάλλον βραχυπρόθεσμα, μα ο ρινοϊός έχει τόσο μεγάλη εξάπλωση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή της Covid-19.

Για να κατανοήσει κανείς την όλη υπόθεση, βοηθά να σκεφτεί τα κύτταρα στη μύτη, τον λαιμό και τους πνεύμονες σαν μια σειρά από σπίτια. Όταν ένας ιός μπει μέσα, μπορεί είτε να κρατήσει την πόρτα ανοιχτή για να μπουν μέσα και άλλοι, ή να την κλείσει και να κρατήσει το σπίτι για τον εαυτό του. H γρίπη θεωρείται πως δείχνει…εγωισμό, καθώς σχεδόν πάντα κρατά «αποκλειστικότητα». Κάποιοι άλλοι ιοί (πχ αδενοϊοί) έχουν την τάση να «μοιράζονται».

Η ερμηνεία και εξήγηση της συμπεριφοράς του Sars-CoV-2 ως προς τις αλληλεπιδράσεις του με τους άλλους ιούς αποτελεί πρόκληση για τους επιστήμονες, ειδικά εφόσον ένας χρόνος κοινωνικής αποστασιοποίησης έχει επιβραδύνει την εξάπλωση όλων των ιών και δυσκολέψει τη μελέτη τους.

Οι επιστήμονες στο Κέντρο Ιολογικών Ερευνών στη Γλασκώβη χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο της αναπνευστικής οδού, φτιαγμένο από τους ίδιους τύπους κυττάρων, και το μόλυνε με Sars-CoV-2 και ρινοϊό, που είναι ένας από αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη εξάπλωση σε ανθρώπους- και αποτελεί την αιτία του κοινού κρυολογήματος.

Αν ο ρινοϊός και ο Sars-CoV-2 απελευθερώνονταν την ίδια στιγμή, μόνο ο ρινοϊός τα κατάφερνε. Αν ο ρινοϊός είχε προβάδισμα 24 ωρών, τότε ο Sars-CoV-2 δεν τα κατάφερνε να «μπει στο σπίτι»- επίσης, ακόμα και αν ο κορονοϊός έχει αυτός προβάδισμα 24 ωρών, ο ρινοϊός τον έδιωχνε.

«Ο Sars-CoV-2 ποτέ δεν ‘απογειώνεται’, παρεμποδίζεται πολύ από τον ρινοϊό» είπε στο BBC News ο Dr. Πάμπλο Μούρτσια. «Αυτό είναι πολύ συναρπαστικό, επειδή αν είχες μεγάλη επικράτηση του ρινοϊού, θα σταματούσες τις νέες λοιμώξεις Sars-CoV-2».

Παρόμοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν: Ένα μεγάλο ξέσπασμα ρινοϊού μπορεί να επιβράδυνε τη γρίπη των χοίρων στην Ευρώπη το 2009.

Πειράματα έδειξαν πως ο ρινοϊός προκαλούσε ανοσολογική αντίδραση μέσα στα μολυσμένα κύτταρα, κάτι που μπλόκαρε τη δυνατότητα του Sars-CoV-2 να δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του. Όταν οι επιστήμονες μπλόκαραν την ανοσολογική αντίδραση, τα επίπεδα του ιού της Covid ήταν τα ίδια, σαν να μην ήταν εκεί ο ρινοϊός.

Ωστόσο o κορονοϊός ήταν και πάλι σε θέση να προκαλέσει λοίμωξη μετά το κρυολόγημα, αφού η ανοσολογική αντίδραση είχε καταλαγιάσει.

«Ο εμβολιασμός, συν τα μέτρα υγιεινής, συν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ιών, θα μπορούσαν να μειώσουν πολύ την εμφάνιση του Sars-CoV-2, μα η μέγιστη επίδραση θα προέλθει από τους εμβολιασμούς» είπε ο Μούρτσια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: 206 ιδιώτες γιατροί στη «μάχη» με τον ιό - «Λεκές στο ιατρικό σώμα η επίταξη»