ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνή συνθήκη κατά των υγειονομικών κρίσεων ζητούν 23 αρχηγοί κυβερνήσεων και ο ΠΟΥ-Το σύνθημά τους

Διεθνή συνθήκη κατά των υγειονομικών κρίσεων ζητούν 23 αρχηγοί κυβερνήσεων και ο ΠΟΥ-Το σύνθημά τους

Ο κορονοϊός συνιστά τη μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή μετά το ‘Β Παγκόσμιο Πόλεμο και το θέμα δεν είναι «αν αλλά πότε» θα ξεσπάσει μία ακόμη πανδημία ή μία νέα υγειονομική κρίση ανάλογου μεγέθους.

Σε κοινό άρθρο τους που δημοσιεύεται σήμερα σε μεγάλες εφημερίδες του κόσμου, 24 ηγέτες, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο πρόεδρος της Γαλλίας, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν είναι ασφαλής, μέχρι όλοι να είναι ασφαλείς».


Οι ηγέτες τάσσονται υπέρ μίας διεθνούς συνθήκης , που θα βοηθήσει τον κόσμο στην αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων, σαν αυτή που βιώνουμε τώρα. Μια συνθήκη ανάλογη με εκείνη που υπογράφηκε μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου με σκοπό να υπάρξει διεθνής συνεργασία, λένε.


«Την περίοδο εκείνη, μετά την καταστροφή δύο παγκόσμιων πολέμων, οι πολιτικοί ηγέτες ενώθηκαν για να συγκροτήσουν ένα νέο σύστημα. Οι στόχοι ήταν ξεκάθαροι: Να ενωθούν οι χώρες, να διαλυθούν ο απομονωτισμός και και ο εθνικισμός και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, γεγονός που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο από κοινού στο πνεύμα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας - δηλαδή της ειρήνης, της ευημερίας, της υγείας και της ασφάλειας» γράφουν. Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα οι χώρες «πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για να προβλέπουν, να αποτρέπουν, να ανιχνεύουν, να αξιολογούν και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις πανδημίες με ιδιαίτερα συντονισμένο τρόπο».


Το άρθρο τους δημοσιεύεται μεταξύ άλλων στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, τη γαλλική Le Monde, την ισπανική El Pais και τη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η κεντρική ιδέα αφορά στη διασφάλιση καθολικής και δίκαιης πρόσβασης σε εμβόλια, φάρμακα, διαγνωστικά και προστατευτικά μέσα για πανδημίες, καθώς και στη δημιουργία καλύτερων συστημάτων συναγερμού και διαμοιρασμού δεδομένων.
Μια νέα συνθήκη θα βοηθούσε στη δημιουργία καλύτερων συστημάτων για την προειδοποίηση των ανθρώπων απέναντι σε πιθανές πανδημίες, λένε, βελτιώνοντας παράλληλα την ανταλλαγή δεδομένων και τη διανομή εμβολίων και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

«Ολοι μαζί απέναντι σε μελλοντικές πανδημίες»

"Θα υπάρξουν άλλες πανδημίες και άλλες καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης . Κανένα κράτος ή πολυμερής οργανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ξεχωριστά αυτή την απειλή» γράφουν στο κείμενό τους.
Η ιδέα για μία διεθνή συνθήκη προτάθηκε αρχικά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε σύνοδο του G20, τον περασμένο Νοέμβριο. Και έχει πλέον τη στήριξη του ΠΟΥ και 23 κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Σερβίας.


Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι στη συνθήκη θα πρέπει να αναφέρεται ρητά η σύνδεση της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του πλανήτη. Κάτι που συνεπάγεται κοινή ευθύνη, διαφάνεια και συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Ως ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος εξάγει διδάγματα από την πανδημία COVID-19», τονίζουν, χαρακτηρίζοντας την παρούσα κατάσταση «τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα από το 1940».
Το κοινό ανακοινωθέν δημοσιεύεται την ώρα που έχει ξεσπάσει «πόλεμος εμβολίων» μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας ,μετά τους αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές που εισήγαγαν οι Βρυξέλλες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλοπή Θυρίδων στο Χαλάνδρι: Η σύλληψη στο γαλακτοπωλείο, η σειρά της ΕΡΤ και οι πιθανοί συνεργοί