Μικρή μα σημαντική πρόοδος: Έμμεσες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν για την πυρηνική συμφωνία στη Βιέννη

Κωνσταντίνος Μαυραγάνης

AP

Ευρωπαίοι ενδιάμεσοι πηγαινοέρχονταν μεταξύ Ιρανών και Αμερικανών αξιωματούχων την Τρίτη στη Βιέννη, επιδιώκοντας να ξαναφέρουν και τις δύο χώρες εντός πλαισίου συμμόρφωσης στην πυρηνική συμφωνία του 2015, την οποία η Ουάσινγκτον εγκατέλειψε πριν από τρία χρόνια.

O επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν δήλωσε, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ότι η χώρα του και οι μεγάλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να συζητούν τρόπους για αποκατάσταση της συμφωνίας. «Οι συνομιλίες στη Βιέννη ήταν εποικοδομητικές...η επόμενη συνάντησή μας θα είναι την Παρασκευή» είπε ο Αμπάς Αρακτσί, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη δεν θα «παγώσει» τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20% με αντάλλαγμα την αποδέσμευση κεφαλαίων του, ύψους ενός δισ. δολαρίων, που έχουν μπλοκαριστεί σε άλλες χώρες λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Το Ιράν άρχισε να υπερβαίνει τα όρια που είχαν τεθεί στο πυρηνικό του πρόγραμμα μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία επί Τραμπ το 2018 και την επιβολή εκ νέου κυρώσεων, που έχουν πλήξει πολύ σοβαρά την οικονομία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Με την Τεχεράνη να έχει επανειλημμένα απορρίψει τις «άμεσες και έμμεσες διαπραγματεύσεις», η Ουάσινγκτον δήλωνε τη Δευτέρα πως αναμένει οι συνομιλίες να είναι δύσκολες. Καμία από τις δύο πλευρές δεν περίμενε κάποια καθοριστική εξέλιξη από τόσο νωρίς.

Ακόμα και χωρίς απευθείας συνομιλίες, ωστόσο, η παρουσία αντιπροσωπειών του Ιράν και των ΗΠΑ στην ίδια τοποθεσία αποτελεί από μόνη της ένα βήμα προς τα εμπρός.

«Είμαστε βέβαιοι πως είμαστε σε σωστή πορεία, και αν η βούληση, σοβαρότητα και ειλικρίνεια της Αμερικής αποδειχθούν, θα ήταν ένα καλό σημάδι για ένα καλύτερο μέλλον για αυτή τη συμφωνία» είπε ο Αλί Ραμπιέι, Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε δημοσιογράφους.

Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη συμφωνία είχαν μια σύντομη συνάντηση σε ένα ξενοδοχείο της Βιέννης για συνομιλίες προετοιμασίας στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, όπου είχε επιτευχθεί η αρχική συμφωνία το 2015.

Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΙΑΕΑ, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, είπε μετά τη συνάντηση πως οι πλευρές ανέθεσαν σε δύο ομάδες ειδικών σε πυρηνικά θέματα και ζητήματα άρσης κυρώσεων να βρουν συμπαγή μέτρα για να υπάρξει πρόοδος προς τα εμπρός.

«Η αποκατάσταση της JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action, ή, αλλιώς, η πυρηνική συμφωνία) δεν θα γίνει άμεσα. Θα χρειαστεί χρόνος. Πόσος; Ουδείς γνωρίζει. Το σημαντικότερο μετά τη σημερινή συνάντηση της κοινής επιτροπής είναι πως άρχισε η πρακτική εργασία προς την επίτευξη αυτού του στόχου» έγραψε στο Twitter o Ουλιάνοφ.

Αξιωματούχοι από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία λειτουργούν ως ενδιάμεσοι μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, πηγαινοερχόμενοι μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Η Ρωσία και η Κίνα είναι επίσης παρούσες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει πει ότι θέλει να επιστρέψει στη συμφωνία. Ωστόσο οι υπόλοιποι συμμετέχοντες πρέπει να του βρουν τρόπο να προβεί σε άρση των κυρώσεων που επέβαλε ο προκάτοχός του, και να πείσουν το Ιράν να επιστρέψει στα συμφωνηθέντα όρια στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονικό στη Μακρινίτσα: Σοκάρει η περιγραφή της μάνας που είδε τον 31χρονο να σκοτώνει τα παιδιά της

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved