ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός-Γαλλία: Σε 10ήμερη καραντίνα οι ταξιδιώτες από Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή και Νότια Αφρική

Κορονοϊός-Γαλλία: Σε 10ήμερη καραντίνα οι ταξιδιώτες από Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή και Νότια Αφρική
(AP Photo/Francois Mori, File)

Γαλλία: 10ήμερη καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Χιλή και τη Νότια Αφρική εξαιτίας των παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού

Στη Γαλλία θα εφαρμόζεται υποχρεωτική καραντίνα διάρκειας δέκα ημερών σε όλους τους ταξιδιώτες από τη Βραζιλία, την Αργεντινή και τη Νότια Αφρική, εξαιτίας της ανησυχίας για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας χθες Σάββατο.

Οι πτήσεις που συνδέουν τη Γαλλία με την Αργεντινή, τη Χιλή και τη Νότια Αφρική θα συνεχιστούν, ενώ το Παρίσι ανακοίνωσε την Τρίτη αναστολή των αεροπορικών συνδέσεων με τη Βραζιλία για να αποτραπεί η εξάπλωση του επιλεγόμενου P1, παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη βραζιλιάνικη επικράτεια και θεωρείται πολύ πιο μολυσματικό και επικίνδυνο. Η αναστολή αυτή παρατείνεται ως και την Παρασκευή 23η Απριλίου.

Εξηγώντας το σκεπτικό της συνέχισης των πτήσεων προς και από την Αργεντινή, τη Χιλή και τη Νότια Αφρική, το Παρίσι επιχειρηματολόγησε πως η εξάπλωση παραλλαγών του SARS-CoV-2 στις χώρες αυτές δεν βρίσκεται «στα επίπεδα που παρατηρούνται στη Βραζιλία». Όμως οι ταξιδιώτες από αυτές τις τρεις χώρες, όπως και αυτοί από τη Βραζιλία, πλέον υπόκεινται σε απομόνωση για 10 ημέρες, περιορισμό του χρόνου που θα τους επιτρέπονται έξοδοι και αύξηση των προστίμων σε περιπτώσεις παραβιάσεων.

Τα μέτρα αυτά, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά και θα τεθούν σε πλήρη ισχύ το Σάββατο 24η Απριλίου, έχουν εφαρμογή και στους ταξιδιώτες από τη Γουιάνα, ενώ θα γίνονται συστηματικά εξετάσεις αντιγόνων (σ.σ. rapid tests) σε όσους μετακινούνται από ή προς τις Αντίλλες μέσω Γουιάνας.

Την τήρηση της καραντίνας θα ελέγχει η χωροφυλακή ή αστυνομία στους χώρους διαμονής των ενδιαφερομένων και προβλέπεται «αύξηση των προστίμων» σε περίπτωση «παραβιάσεων», διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ.

Επιπλέον, από την 24η Απριλίου και μετά, θα επιτρέπεται η είσοδος στη Γαλλία μόνο σε υπηκόους της χώρας, τους/τις συζύγους τους και τα παιδιά τους, σε πολίτες χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτης χώρας με μόνιμο τόπο κατοικίας τη Γαλλία.

Ακόμη, θα απαιτείται όσοι θέλουν να επιβιβαστούν σε πτήσεις προς τη Γαλλία να είναι εφοδιασμένοι με βεβαίωση εξέτασης PCR (σ.σ. αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης, μοριακού τεστ) με αρνητικό αποτέλεσμα που θα πρέπει να έχει γίνει ως και 36 ώρες πριν (αντί των 72 σήμερα). Με την άφιξη θα γίνεται εξέταση αντιγόνων πριν οι επιβάτες εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο.

Τα μέτρα αναγγέλθηκαν ενώ «η επιδημιολογική κατάσταση σταθεροποιείται» στη γαλλική επικράτεια, πάντα κατά τις υπηρεσίες του κ. Καστέξ. Θα συζητηθούν με τους εταίρους της Γαλλίας στην ΕΕ «στια αρχές της εβδομάδας» και άλλες χώρες ενδέχεται να μεγεθύνουν τη λίστα, βάσει των κριτηρίων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κηδεία πρίγκιπα Φίλιππου: Επιβλητική η Κέιτ Μίντλετον - Το βασιλικό dress code (pics)