ΚΟΣΜΟΣ

«Βομβαρδισμός» Ερντογάν από Μπάιντεν: Τον «τελειώνει» μέσω… αρμενικής Γενοκτονίας

«Βομβαρδισμός» Ερντογάν από Μπάιντεν: Τον «τελειώνει» μέσω… αρμενικής Γενοκτονίας

Ακόμα ένα σφοδρό χτύπημα των ΗΠΑ στην Τουρκία – Βαθαίνει επικίνδυνα το χάσμα – Ορατή πλέον η οριστική ρήξη – Πατούσε σε δύο βάρκες ο Ερντογάν και τώρα είναι έτοιμος να πνιγεί

Ημέρα – σταθμός για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή, 24η Απριλίου 2021. Σήμερα, συμπληρώνονται 106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, με την Ουάσινγκτον να ετοιμάζεται να αναγνωρίσει τα μαρτύρια ενός έθνους που η Άγκυρα καταδιώκει μέχρι τις μέρες μας.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πλέον στο μήνυμα του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, καθώς ο Τζο Μπάιντεν πολλές φορές είχε υποστηρίξει στο παρελθόν το αίτημα των Αρμενίων, με τις πληροφορίες να λένε πως η καταδίκη των φρικαλεοτήτων των Οθωμανών κατά των Αρμενίων θα γίνει σήμερα Σάββατο (24/04). Υπενθυμίζουμε πως το 2019 η Γερουσία είχε εγκρίνει ψήφισμα για την «Γενοκτονία» των Αρμενίων, όμως ο Πρόεδρος Τραμπ αρνήθηκε να υιοθετήσει αυτή την ορολογία για να μην διαταράξει τις σχέσεις με την Άγκυρα.

Ο Τζο Μπάιντεν, μετά από 4 και πλέον μήνες που απέφευγε εσκεμμένα να μιλήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήκωσε το τηλέφωνο την Παρασκευή (23/04), ενημερώνοντας ουσιαστικά τον Τούρκο πρόεδρο ότι θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία. «Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να περιμένετε μια ανακοίνωση αύριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζαλίνα Πόρτερ. Μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση απέφευγε να κάνει λόγο για γενοκτονία.

Προφανέστατα, από αύριο οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον θα είναι διαφορετικές, με τις ΗΠΑ να προκαλούν ακόμα ένα ισχυρό πλήγμα στο τουρκικό καθεστώς, που έρχεται να προστεθεί στο μπαράζ επιθέσεων που έχει ξεκινήσει από την εκλογή Μπάιντεν και μετά.

Παράλληλα θα αναδεικνύει το μέγεθος της καχυποψίας, της δυσπιστίας και της εχθρότητας που υπάρχει σε ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού κατεστημένου για το καθεστώς Ερντογάν. Πλέον, η δυσφορία μετουσιώνεται σε πράξεις. Οι οικονομικές κυρώσεις για τους S-400 ήταν η αρχή, με τις ΗΠΑ να δίνουν αρχικά χρόνο και χώρο στον Ερντογάν για να σταματήσει να πατάει σε δύο βάρκες. Όμως ο «σουλτάνος» πίστεψε ότι ήταν πιο έξυπνος από τους «σιχαμένους Αμερικανούς», όπως τους αποκαλούν τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ της Τουρκίας.

Πίστεψε ο «σουλτάνος» ότι επειδή η Τουρκία είναι αδιαμφισβήτητα μία χώρα με σημαντική γεωπολιτική θέση, θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει Αμερικανούς και Ρώσους, αποκομίζοντας οφέλη και από τους δύο.

Όμως, η λογική της τουρκικής ηγεσίας «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» πλέον δεν είναι αποδεκτή και ο Ερντογάν είναι πλέον έκθετος στο διεθνή παράγοντα και οι γνωστές «εξυπνάδες» του Ερντογάν, βγαλμένες από τα παζάρια της Κωνσταντινούπολης, δεν μπορούν να ξεγελάσουν πια κανένα. Η αλαζονεία του κ. Ερντογάν τον οδήγησε σε λάθος υπολογισμούς και σε λάθος κινήσεις που έχουν διαμορφώσει έτσι ένα εντελώς αρνητικό, σχεδόν εκρηκτικό κλίμα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι ένα σαφές μήνυμα προς το «παλάτι», ότι όσο ο Ερντογάν συνεχίζει να πατά σε δύο βάρκες, οι ΗΠΑ θα είναι «εχθρός». Ακόμα όμως κι αν ο Ερντογάν κάνει πάλι «κωλοτούμπα», ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων θα γίνει με τους όρους της Ουάσινγκτον.

Σκεφτείτε όμως, ακόμα και αν τα «βρει» κάποια στιγμή ο Ερντογάν με τον Μπάιντεν, μετά θα έχει απέναντί του τον Πούτιν, που του έταξε συμμαχίες, ετοιμάζουν πυρηνικούς σταθμούς και αγορά όπλων με ρωσικά σφραγίδα. Θα επιχειρήσει να κοροϊδέψει και αυτόν; Εκεί να δείτε ζόρια…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχέδιο της ΕΛΑΣ με κωδικό «μένουμε Αθήνα»: Αυστηροί έλεγχοι, πρόστιμα κι αναστροφή στους ανυπάκουους