ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Σχέδιο της ΕΛΑΣ με κωδικό «μένουμε Αθήνα»: Αυστηροί έλεγχοι, πρόστιμα κι αναστροφή στους ανυπάκουους

Διόδια μπλόκο
InTime

Κορυφώνονται οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. το Σαββατοκύριακο, με συνολικά 10.000 αστυνομικούς να λαμβάνουν μέρος στο σχέδιο για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό σε όλη τη χώρα.

Βασικό μέρος του σχεδίου είναι τα μπλόκα στα διόδια. Μέσα σε διάστημα 12 ωρών χθες Παρασκευή πέρασαν από τις εισόδους και τις εξόδους των διοδίων (σε Ελευσίνα και Αφίδνες) 50.000 οχήματα.

Οι αστυνομικοί επέστρεψαν πίσω 130 οχήματα, καθώς οι οδηγοί δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι οι άντρες της Τροχαίας άκουσαν διάφορες δικαιολογίες από τους οδηγούς, που αφορούσαν σε ιατρικά ραντεβού, κηδείες και «βοήθεια σε ηλικιωμένο».

Η εντολή που έχουν πάρει οι αστυνομικοί είναι να αναγκάζουν σε «αναστροφή» οποιονδήποτε προβάλει προσχήματα για τη μετακίνησή του εκτός Αττικής. Το ίδιο αυστηροί είναι οι έλεγχοι και στους παράδρομους.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι αστυνομικοί θα ελέγχουν όλα τα διερχόμενα οχήματα που θα περνούν από τα διόδια στην Ελευσίνα και τις Αφίδνες. Οι έλεγχοι θα είναι καθολικοί και έτσι εκτιμάται ότι θα δημιουργούνται ουρές αυτοκινήτων στους σταθμούς των διοδίων. Οι οδηγοί που θα πρέπει να διέλθουν από αυτούς θα πρέπει να δείξουν λίγη παραπάνω υπομονή, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Στα μπλόκα θα ελέγχονται τα έγγραφα μετακίνησης (όπως οι βεβαιώσεις του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη κοκ). Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι δεν είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις να γίνεται επιτόπια διασταύρωση στοιχείων και έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμα και κυρώσεις εκ των υστέρων.

Δηλαδή, να βεβαιωθούν παραβάσεις σε οδηγούς σε δεύτερο χρόνο, ύστερα από τη διασταύρωση των δικαιολογητικών που επέδειξαν στους αστυνομικούς.

Στα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνονται drones και ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. που θα δίνουν ζωντανά εικόνα για την κίνηση των οχημάτων στα κεντρικά οδικά δίκτυα.

Στοχευμένα μπλόκα θα υπάρχουν , επίσης, κατά μήκος των Εθνικών Οδών, στις διαδρομές από την Αθήνα για Πελοπόννησο αλλά και στις διαδρομές από την Αθήνα για Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά στην πρωτεύουσα, οι έλεγχοι θα γίνονται την Κυριακή του Πάσχα στο κεντρικό οδικό δίκτυο, για να εφαρμοστεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 21.00. Το κέντρο της Άμεσης Δράσης θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα για την υποδοχή καταγγελιών από πολίτες για γλέντια και πάρτι. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι διακριτική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αστυνομικές επιχειρήσεις όπου χρειαστεί (σε συνεννόηση με τις εισαγγελικές Αρχές).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.