Σύγκρουση Παλαιστινίων- Ισραήλ: Αυξάνονται οι νεκροί- εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα,1.000 ρουκέτες

Κωνσταντίνος Μαυραγάνης

AP

Αδιάκοπη κλιμάκωση λαμβάνει χώρα στη σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ, με τα Ηνωμένα Έθνη να εκφράζουν φόβους για «γενικευμένο πόλεμο».  

Πάνω από 1.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από Παλαιστίνιους μαχητές μέσα σε 38 ώρες, σύμφωνα με το Ισραήλ- οι περισσότερες στο Τελ Αβίβ. Από πλευράς του το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα, καταστρέφοντας δύο πολυώροφα κτίρια στη Γάζα.

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, και 6 στο Ισραήλ. Μεταξύ των νεκρών είναι και 14 ανήλικοι. Ένας Ισραηλινός που βρήκε τον θάνατο όταν κατευθυνόμενο αντιαρματικό βλήμα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα χτύπησε ένα τζιπ στα σύνορα. Άλλα τρία άτομα τραυματίστηκαν. Επίσης, σκοτώθηκαν ένας 52χρονος πατέρας και η 16χρονη κόρη του στην πόλη Λοντ, κοντά στο Τελ Αβίβ, όταν ρουκέτα χτύπησε το όχημά τους.

Στη Γάζα οι τραυματίες ανέρχονται στους 320, ενώ οι δρόμοι είναι γεμάτοι συντρίμμια σε σημεία όπου έχουν καταρρεύσει κτίρια και αυτοκίνητα έχουν συντριβεί ή καεί από τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα. Ισραηλινοί Άραβες επίσης έχουν πραγματοποιήσει βίαιες διαμαρτυρίες σε ισραηλινές πόλεις, ενώ η Λοντ έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το Ισραήλ λέει ότι τα πολεμικά του αεροσκάφη είχαν στοχεύσει και σκοτώσει αρκετούς ηγέτες των υπηρεσιών πληροφοριών της Χαμάς. Σε άλλα πλήγματα χτυπήθηκαν χώροι εκτόξευσης ρουκετών, γραφεία της Χαμάς και σπίτια ηγετικών στελεχών της Χαμάς.

Η έξαρση βίας λαμβάνει χώρα μετά από εβδομάδες έντασης στην Ιερουσαλήμ κατά τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαντάν, με συγκρούσεις μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και Παλαιστινίων διαδηλωτών στο τέμενος Αλ Άκσα. Τα επεισόδια κλιμακώθηκαν λόγω μιας ακρόασης σε δικαστήριο στο πλαίσιο υπόθεσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξώσεις οικογενειών Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Επίσης, έξαρση βίας σημειώθηκε και στη Δυτική Όχθη, όπου ένας 26χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σε στρατόπεδο προσφύγων κοντά στη Χεβρώνα.

Προς το παρόν δεν διαφαίνεται τέλος στη βία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει προειδοποιήσει πως οι αντίπαλοι θα πληρώσουν «πολύ βαρύ» τίμημα για τις ρουκέτες, που έφτασαν στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια εορτασμών στο Ισραήλ για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» (η οποία έχει να κάνει με τον πόλεμο του 1967, όταν ο ισραηλινός στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του την Ανατολική Ιερουσαλήμ).

Η Χαμάς ονόμασε τις επιθέσεις με ρουκέτες «Σπαθί της Ιερουσαλήμ» επιδιώκοντας να περιθωριοποιήσει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και να παρουσιαστεί ως προστάτης των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανιγιέ, είπε ότι το Ισραήλ είχε «πυροδοτήσει φωτιά στην Ιερουσαλήμ και το Αλ Άκσα και οι φλόγες εξαπλώθηκαν στη Γάζα, οπότε είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες».

Με πληροφορίες από Haaretz, Reuters, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρος Φιλιππίδης: Ποινική δίωξη για βιασμό και δύο απόπειρες

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved