ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΤΑ κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση σε απευθείας συνομιλίες

Η ΕΤΑ κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση σε απευθείας συνομιλίες

Ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση ότι τερματίζει τον ένοπλο αγώνα της για ανεξαρτησία κατά της Γαλλίας και της Ισπανίας, η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, κάλεσε σήμερα τη γαλλική κυβέρνηση σε απευθείας συνομιλίες.

Σε ανακοίνωσή της που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ΕΤΑ αναφέρει: «Οι Βάσκοι πολίτες ελπίζουν η γαλλική κυβέρνηση να ανταποκριθεί θετικά στην πιθανότητα του οριστικού τερματισμού των συνεπειών της σύγκρουσης ξεκινώντας απευθείας διαπραγματεύσεις με την ΕΤΑ".

Η ένοπλες συγκρούσεις των Βάσκων στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 850 ανθρώπους.

Η ΕΤΑ έκανε έκκληση για άμεσες συνομιλίες με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Γαλλίας για "την επίλυση των συνεπειών" της βασκικής σύγκρουσης.

Η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε το ενδεχόμενο συνομιλιών μέχρι η ΕΤΑ να ανακοινώσει την οριστική της διάλυση. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεσμεύτηκε να προσφέρει "την ακλόνητη στήριξή του προς την Ισπανία" στην επιδίωξη της ειρήνης. Ωστόσο η Γαλλική κυβέρνηση δεν έχει δώσει απάντηση ακόμα για το αν θα κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τους Βάσκους αυτονομιστές.