ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ ίσως καθυστερήσουν την απόσυρση λόγω της προέλασης των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ ίσως καθυστερήσουν την απόσυρση λόγω της προέλασης των Ταλιμπάν

Ο αμερικανικός στρατός ενδέχεται να επιβραδύνει την προγραμματισμένη απόσυρσή των δυνάμεών του από το Αφγανιστάν υπό το φως των νικών που κατέγραψαν πρόσφατα οι Ταλιμπάν στα πεδία των μαχών. Μία από τις πρώτες σημαντικές εξαγγελίες του προέδρου Τζο Μπάιντεν -οτι θα τερματίσει δηλαδή τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο των ΗΠΑ- ενδέχεται να πέσει στο κοινό, λένε οι επικριτές του.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η προθεσμία της 11ης Σεπτεμβρίου για την πλήρη απόσυρση των Αμερικανών από τη χώρα παραμένει σε ισχύ, ωστόσο ο ρυθμός μπορεί να αλλάξει.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η απόσυρση έχει σχεδόν πραγματοποιηθεί κατά το ήμισυ.

Τα κρούσματα βίας ωστόσο αυξάνονται στο Αφγανιστάν καθώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προετοιμάζονται να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, σε μία κοινή υπόσχεση αποδέσμευσης την οποία ανακοίνωσαν πρόσφατα.

Τον τελευταίο μήνα, οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους και έχουν αποκτήσει έλεγχο σε περισσότερες από 30 περιοχές, γράφει το BBC. Η σκληροπυρηνική ισλαμιστική ομάδα έχει επίσης κατασχέσει μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ σκότωσε, τραυμάτισε ή συνέλαβε δεκάδες στρατιώτες.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αφγανιστάν δεν επιβεβαιώνουν ότι πολλές περιοχές έχουν περάσει στον έλεγχο των Ταλιμπάν, υποστηρίζοντας οτι εκκενώθηκαν μετά από «προγραμματισμένη απόσυρση». Δεν είναι σαφές πόσα μέλη των Ταλιμπάν έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί.

Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους λένε ότι έχουν τον έλεγχο ολόκληρης της βόρειας επαρχίας Κουντούζ, με την κυβέρνηση να διατηρεί μόνο την πρωτεύουσα της επαρχίας.

Η αστυνομία λέει ότι οι Ταλιμπάν έχουν περικυκλώσει τη στρατηγικά σημαντική πόλη, που ονομάζεται επίσης Κουντούζ, σημειώνει το Associated Press. Μακροχρόνιος στόχος, η πόλη έπεσε για λίγο στα χέρια ανταρτών το 2015 πριν ανακτηθεί από τις υποστηριζόμενες από το ΝΑΤΟ κυβερνητικές δυνάμεις.

«Η κατάσταση στο Αφγανιστάν αλλάζει καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιθέσεις και να επιτίθενται σε περιφερειακά κέντρα, ενώ η βία, παραμένει σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

"Εάν πρέπει να γίνουν αλλαγές στον ρυθμό ή στο εύρος και την κλίμακα της απόσυρσης, οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα ή οποιαδήποτε εβδομάδα, θέλουμε να διατηρήσουμε την ευελιξία να το κάνουμε αυτό». Τα δεδομένα πρόσθεσε επανεξετάζονται διαρκώς.

«Το βλέπουμε συνεχώς αυτό, κάθε μέρα: ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή, ποιες δυνατότητες έχουμε, τι πρόσθετους πόρους χρειαζόμαστε για να βγούμε από το Αφγανιστάν και με ποιο ρυθμό»

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ απομάκρυναν τους Ταλιμπάν από την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Οκτώβριο του 2001. Οι Ταλιμπάν πρόσφεραν καταφύγιο στον Οσάμα Μπιν Λάντεν και άλλα στελέχη της Αλ Κάιντα που συνδέονται με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πρόσφατα ότι η αποχώρηση των Αμερικανών είναι πλέον δυνατή και δικαιολογημένη, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν διασφαλίσει ότι το Αφγανιστάν δεν μπορεί να γίνει εκ νέου βάση για ξένους τζιχαντιστές που συνωμοτούν ενάντια στη Δύση.

Πολλοί ωστόσο αμφιβάλλουν. Ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε πέρυσι ότι η Αλ Κάιντα εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρό έρεισμα στους μαχητές των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Σε σοκ η μητέρα της Καρολάιν - «Αγκάλιαζε τα χέρια που έκοψαν την ανάσα της κόρης της»