ΚΟΣΜΟΣ

Oλυμπιακοί Αγώνες 2020: Αυξάνονται τα κρούσματα λιγότερο από ένα μήνα πριν από τη διοργάνωση

Oλυμπιακοί Αγώνες 2020: Αυξάνονται τα κρούσματα λιγότερο από ένα μήνα πριν από τη διοργάνωση

Εντείνονται οι φόβοι για ένα πιθανό πέμπτο κύμα πανδημίας στο Τόκυο, καθώς η πόλη που θα φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ανέφερε 317 νέα κρούσματα τη Δευτέρα, καταγράφοντας άνοδο για ένατη συνεχόμενη εβδομάδα.

Λιγότερο από ένα μήνα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο, αυξάνονται οι ανησυχίες για πιθανή νέα έξαρση της πανδημίας στην ασιατική χώρα. Το Τόκιο ανέφερε 317 νέες μολύνσεις τη Δευτέρα – καταγράφοντας αύξηση 81 κρουσμάτων από την ίδια ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ η τάση συνεχίζεται σχεδόν για τρεις μήνες.

Η αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τις ενδείξεις ότι εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα που είναι πιο μεταδοτική, αυξάνει την πιθανότητα το Τόκιο να υιοθετήσει έκτακτα μέτρα, όταν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στις 23 Ιουλίου.

Ο αρμόδιος υπουργός για τη διαχείριση της πανδημίας στην Ιαπωνία, Γιασουτόσι Νισιμούρα, είπε αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση «δεν θα διστάσει» να εφαρμόσει νεά «μέτρα έκτακτης ανάγκης» εάν είναι απαραίτητο.

«Ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην πρωτεύουσα και σε άλλες περιοχές στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο αυξάνεται σαφώς», είπε σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NHK.

Οι κίνδυνοι της διοργάνωσης ενός γεγονότος της κλίμακας των Ολυμπιακών Αγώνων κατά τη διάρκεια πανδημίας υπογραμμίστηκαν αυτό το μήνα, όταν δύο μέλη της ομάδας της Ουγκάντας διαγνώστηκαν θετικά στον κορονοϊό. Το δεύτερο μέλος έμενε στην πόλη που φιλοξενούσε την αποστολή τους. Και οι δύο είχαν την παραλλαγή του ιού Δέλτα, ανέφεραν τοπικά μέσα.

Σε απάντηση, ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα ενισχύσει τα μέτρα καραντίνας για αθλητές και άλλους συμμετέχοντες από περιοχές όπου έχει εντοπιστεί το στέλεχος Δέλτα.

Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ιαπωνίας, Γιασουχίρο Γιαμασίτα, παραδέχτηκε ότι θα προκύψουν νέα κρούσματα από τους Αγώνες.
«Ανεξάρτητα από τα μέτρα που παίρνουμε, τα μολυσμένα άτομα θα εισέλθουν… είναι αναπόφευκτο. Οι αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι στα αεροδρόμια είναι εξαιρετικά σημαντικοί» είπε.

Η Ιαπωνία έχει αποφύγει τη δραματική έξαρση της Covid-19, αλλά η αργή διάθεση των εμβολίων, σε συνδυασμό με τη διστακτικότητα της κυβέρνησης να επιβάλει το κλείσιμο επιχειρήσεων, οδήγησε σε επαναλαμβανόμενα λάθη και παραλείψεις που αντέστρεψαν την εικόνα.

Η χώρα έχει αναφέρει σχεδόν 800.000 κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας και 14.700 θανάτους - ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην περιοχή.

Ο John Coates, ανώτερο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC), προκάλεσε οργή στην Ιαπωνία τον περασμένο μήνα, όταν είπε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα προχωρήσουν ακόμη και αν το Τόκιο βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε θα εξασφαλίσουν ασφαλή παιχνίδια ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή όχι», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ που είναι υπεύθυνος για τις προετοιμασίες, μετά από μια εικονική συνάντηση με τους διοργανωτές.

«Υπό την προϋπόθεση ότι μπορούμε να προστατεύσουμε το ιαπωνικό κοινό, το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε στους αθλητές την ευκαιρία να αγωνιστούν».

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν υψηλά επίπεδα αντίθεσης στην διοργάνωση. Δημοσκόπηση των κατοίκων του Τόκιο από την εφημερίδα Asahi Shimbun δείχνει ότι το 38% των ερωτηθέντων θέλει να προχωρήσουν οι Αγώνες όπως έχει προγραμματιστεί, ενώ το 27% ζητά να καθυστερήσουν, ενώ το 33% είπε ότι πρέπει να ακυρωθούν.

Συμφωνα με δημοσκόπηση της Mainichi Shimbun το 58% αντιτάσσεται στη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτό το καλοκαίρι, με το 30% να τάσσεται υπέρ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Ξεσπά ο πατέρας της Καρολάιν - «Ξεριζώθηκε η καρδιά μου, θα έσπαγα το κεφάλι του Μπάμπη»