ΚΟΣΜΟΣ

Νέες συνομιλίες ΗΠΑ- Κίνας: Το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον για το «αδιέξοδο»

Κίνα ΗΠΑ
AP

Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για το «αδιέξοδο» στις διμερείς σχέσεις, θέτοντας τόνο αντιπαράθεσης στις νέες συνομιλίες.

Η Κίνα κατηγόρησε τη Δευτέρα τις ΗΠΑ για το «αδιέξοδο» στις διμερείς σχέσεις, κατηγορώντας τες πως δημιουργούν έναν «φανταστικό εχθρό» και θέτοντας τόνο αντιπαράθεσης σε μια συνάντηση με τη Γουέντι Σέρμαν, αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών.

Η Σέρμαν, η δεύτερη πιο υψηλόβαθμη διπλωμάτης των ΗΠΑ, κατέφθασε την Κυριακή στην Τιαντσίν για συνομιλίες, εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

«Οι σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας έχουν ‘παγώσει’ και αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σιέ Φενγκ κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. «Οι ΗΠΑ θέλουν να αναζωπυρώσουν την αίσθηση του εθνικού σκοπού καθιστώντας την Κίνα φανταστικό εχθρό τους».

Η Σέρμαν, η επίσκεψη της οποίας στην Κίνα προστέθηκε πιο αργά στο πρόγραμμα της περιοδείας της, που περιελάμβανε στάσεις σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Μογγολία, λόγω διαφωνιών για το πρωτόκολλο μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, ήταν να συναντηθεί αργότερα τη Δευτέρα με τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, μέλος του κρατικού συμβουλίου (υπουργικού συμβουλίου) της Κίνας.

Το Σάββατο ο Γουάνγκ είχε προειδοποιήσει πως η Κίνα δεν θα δεχόταν οι ΗΠΑ να έχουν «ανώτερη» θέση στις σχέσεις των δύο χωρών, μία ημέρα αφού η Κίνα ανακοίνωσε κυρώσεις στον πρώην υπουργό Εμπορίου, Γουΐλμπουρ Ρος, και άλλους.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν παρουσιάσει την αναμενόμενη θέση της Σέρμαν στις συνομιλίες, λέγοντας πως οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τον ανταγωνισμό με το Πεκίνο, μα θα επιμένουν σε ίσους όρους ανταγωνισμού και δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή συγκρούσεων.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σήμερα κληρώνει για τη Μύκονο - Οι ανησυχίες και για άλλα νησιά και η στρατηγική της κυβέρνησης