ΚΟΣΜΟΣ

Noρβηγία: Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει για την ύπαρξη επικίνδυνων εξτρεμιστών

Το σημείο της επίθεσης στη Νορβηγία
Το σημείο της επίθεσης στη Νορβηγία

Οι  υπηρεσίες πληροφοριών τη Νορβηγίας είχαν προειδοποιήσει για την ύπαρξη επικίνδυνων εξτρεμιστών εβδομάδες πριν από το μακελειό στην πόλη Κόνγκσμπεργκ.

Η μυστική υπηρεσία της Νορβηγίας προειδοποίησε δημόσια για τους κινδύνους ριζοσπαστικοποίησης νέων ανδρών, παραμονές της επίθεσης που είχε ως αποτέλεσμα πέντε νεκρούς.

Η υπηρεσία πληροφοριών της σκανδιναβικής χώρας PST δήλωσε ότι έλαβε μεταξύ 400 και 500 «αναφορές ή πληροφορίες» για άτομα που απέκτησαν εξτρεμιστική ιδεολογία και θεωρήθηκαν αρκετά σοβαρές το προηγούμενο έτος.

Η Annett Aamodt, από το PST, δήλωσε στην εφημερίδα Aftenposten ότι ο συνολικός αριθμός των αναφορών ήταν πολύ μεγαλύτερος, αλλά oι ειδικοί δεν θεώρησαν ότι άξιζε να διερευνηθούν περαιτέρω όλες.

Η υπηρεσία PST πιστεύει ότι ο κίνδυνος ακροδεξιών τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νορβηγία είναι ίσος ή μεγαλύτερος από εκείνον των ισλαμιστών εξτρεμιστών.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της «αυξήθηκε ο αριθμός των Νορβηγών που εκφράζουν κατανόηση και υποστήριξη για την ακροδεξιά τρομοκρατία» κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Αυτή η προειδοποίηση ήρθε τον Αύγουστο - λίγες εβδομάδες πριν από την αιματηρή επίθεση στη νορβηγική πόλη Κόνγκσμπεργκ. Ο δράστης ήταν οπλισμένος με τόξο και βέλη, σκότωσε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους δύο χθες Τετάρτη στην πόλη της νοτιοδυτικής Νορβηγίας, προτού συλληφθεί από την αστυνομία.

Μιλώντας πριν από λίγες εβδομάδες, η Aamodt προειδοποίησε ότι τα παιδιά ριζοσπαστικοποιούνται όλο και περισσότερο Πρόσθεσε ότι «η πλειοψηφία περιλαμβάνει νέους ενήλικες» ηλικίας 18 έως 35 ετών.

Τον Ιούλιο η χώρα τίμησε τη δεκαετή επέτειο από την πολύνεκρη επίθεση του νεοναζί Άντερς Μπρέιβικ που συγκλόνισε τη χώρα. Ο μακελάρης δολοφόνησε 77 άτομα εκφράζοντας την αντίθεσή του στο Ισλάμ και κατηγόρησε μεταξύ άλλων τον φεμινισμό για μια ευρωπαϊκή «πολιτιστική αυτοκτονία».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά: Δεν θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση – Πότε αναμένεται να πάρει εξιτήριο

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» «χτυπά» και την Αττική - Σε ποιες περιοχές βρέχει καταρρακτωδώς

Νορβηγία: Ο 37χρονος τοξοβόλος σκότωσε 5 άτομα σε 34’ – Φέρεται να ήταν προσηλυτισμένος στο Ισλάμ