Γαλλία: Στο «μάτι του κυκλώνα» ο Μακρόν λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές

Παππάς Αναστάσιος

O Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν
Associated Press/Ludovic Marin

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με κοινωνικές αντιδράσεις λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές.

Μπορεί να απομένουν περίπου τρεις μήνες μέχρι την διεξαγωγή του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ωστόσο ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ανοίξει «μέτωπα» στο εσωτερικό της χώρας, με τις συγκεντρώσεις εναντίον του να διαδέχονται η μία την άλλη.

Υπενθυμίζεται ότι κύμα αντιδράσεων προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα η δήλωση του Μακρόν στην εφημερίδα Le Parisien με αφορμή το υγειονομικό πάσο ότι «Δε θέλω να τσαντίσω τους Γάλλους. Τους μη εμβολιασμένους όμως, θέλω πολύ να τους τσαντίσω. Και έτσι, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η στρατηγική».

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν έγιναν, την ώρα που η Γαλλική Εθνοσυνέλευση συζητούσε τη νέα νομοθεσία - που εν τέλει εγκρίθηκε και από τη Γερουσία - για την δυνατότητα μόνο των πλήρως εμβολιασμένων να κατέχουν το υγειονομικό πάσο της χώρας από τον επόμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι το πάσο, που εισήχθη αυτό το καλοκαίρι, απαιτείται στη Γαλλία για πρόσβαση σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους όπως καφετέριες, εστιατόρια, κινηματογράφους, μουσεία, συναυλιακούς χώρους και αθλητικά κέντρα, καθώς και για επιβίβαση σε τρένα και αεροπλάνα μεγάλων αποστάσεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «Σε μια δημοκρατία, οι χειρότεροι εχθροί είναι το ψέμα και η βλακεία» και πρόσθεσε ότι «Ασκούμε πίεση στους μη εμβολιασμένους περιορίζοντας, όσο το δυνατόν περισσότερο, την πρόσβασή τους σε δραστηριότητες στην κοινωνική ζωή».

Η Γαλλία έχει εμβολιάσει σχεδόν το 90% του πληθυσμού της είπε ο Μακρόν, και «είναι μόνο μια πολύ μικρή μειοψηφία που αντιστέκεται. Πώς θα μειώσουμε αυτή τη μειοψηφία; Τη μειώνουμε –συγγνώμη για την έκφραση– εξοργίζοντάς τους ακόμα περισσότερο».

Διαδήλωσεις κατά του Μακρόν για τα πάσο και τα υγειονομικά μέτρα

Τις προηγούμενες ημέρες, χιλιάδες Γάλλουν βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού, αλλά και άλλων μεγαλουπόλεων, για να διαμαρτυρηθούν για τα απρεπή και υποτιμητικά σχόλια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με κεντρικό σύνθημα «εμείς θα σε τσαντίσουμε».

Παράλληλα, την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου χιλιάδες Γάλλοι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε απεργία, με το μεγαλύτερο σωματείο δασκάλων να λέει ότι τα μισά δημοτικά σχολεία έκλεισαν καθώς το προσωπικό απαιτεί σαφήνεια από την κυβέρνηση για τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Σημειώνεται ότι αργά την Τρίτη, αφού ο Πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ συναντήθηκε με εκπροσώπους των συνδικάτων, ο υπουργός Παιδείας Ζαν - Μισέλ Μπλανκέρ υποσχέθηκε ότι περίπου πέντε εκατομμύρια υψηλής ποιότητας μάσκες FFP2 θα διατεθούν κυρίως σε νηπιαγωγούς και πολλές χιλιάδες αναπληρωτές προσωπικού που θα προσληφθούν για να βοηθήσουν στην «αντιμετώπιση της κρίσης».

Παρά τα όσα εξήγγειλε ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους, με το υπουργείο Εσωτερικών να λέει ότι σχεδόν 78.000 δάσκαλοι και άλλοι εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων 8.200 στο Παρίσι.

Ενώ το Υπουργείο Παιδείας είπε ότι σχεδόν το 40% των δασκάλων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συμμετείχε στην απεργία, το μεγαλύτερο συνδικάτο ''Snuipp'' ανέφερε το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 75% εμε ένα δημοτικό σχολείο στα δύο να είναι κλειστά την ημέρα της απεργίας.

Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να διδάξουν σωστά, δεν προστατεύονται επαρκώς από τον κορονοϊό και συχνά ακούνε για αλλαγές στα μέτρα προστασίας μέσω των μέσων ενημέρωσης και όχι από ανώτερους.

To προφίλ του Μακρόν ενόψει των προεδρικών εκλογών

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει να εμφανίσει τον εαυτό του ως την κεντρώα φωνή της λογικής και της επιστήμης, ενάντια σε αυτούς που θεωρεί τους κινδύνους του λαϊκισμού μεταξύ άλλων υποψηφίων όπως η Μαρίν Λεπέν και ο πρώην τηλεοπτικός παρουσιαστής και ακροδεξιός Έρικ Ζεμούρ, αλλά και ο Ζαν Λικ Μελανσόν από την αριστερά. Σημειώνεται δε ότι κανένας από αυτούς τους υποψηφίους δεν αντιτίθεται στον εμβολιασμό, αλλά ήταν επικριτικοί για το εμβολιαστικό πάσο.

Η βασική αντίπαλος του Μακρόν, η Βαλερί Πεκρές του κόμματος της κεντροδεξιάς (Les Républicains) υποστηρίζει το εμβολιαστικό πάσο, αλλά οι τροπολογίες και οι αντιδράσεις του κόμματός της στο Κοινοβούλιο και τη Γερουσία έχουν καθυστερήσει να τεθεί σε ισχύ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αυτή η διάθεση δυσπιστίας προς την πολιτική τάξη και τους θεσμούς στη Γαλλία, «σιγόβραζε» με τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες των «κίτρινων γιλέκων» και πριν την εμφάνιση της πανδημίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved