Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2022: H κορυφαία αθλητική διοργάνωση στο Ιnfographic του Newsbomb.gr

Νατάσα Παυλοπούλου

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η κινεζική πρωτεύουσα περνάει σήμερα στην ιστορία ως η πρώτη πόλη στον κόσμο που διοργανώνει Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η κορυφαία αθλητική διοργάνωση σηκώνει αυλαία, στη σκιά της πανδημίας και των διπλωματικών μποϊκοτάζ της Δύσης.

Οι 24οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, οι πιο πολιτικοποιημένοι των τελευταίων ετών, ξεκινούν σήμερα στην κινεζική μητρόπολη και θα διαρκέσουν 16 ημέρες. Οι 2900 αθλητές από 91 χώρες του κόσμου που έφθασαν στο Πεκίνο, θα διαγωνιστούν σε 15 διαφορετικά αθλήματα.

Η τελετή έναρξης του 2008 είχε κρατήσει πάνω από τέσσερις ώρες και είχε 15.000 συμμετέχοντες, το φετινό «σόου» όμως θα έχει πολύ λιγότερους ερμηνευτές (περίπου 4.000) και τη μισή διάρκεια, λόγω του ψυχρότερου καιρού και φυσικά της πανδημίας. Διεξάγεται στη «Φωλιά του Πουλιού», το Εθνικό στάδιο του Πεκίνου, και την υπογράφει και πάλι ο διάσημος Κινέζος σκηνοθέτης Ζανγκ Γιμού.

Η φετινή εκδήλωση είπε είναι αφιερωμένη στην ειρήνη και το «λαμπρό μέλλον» της ανθρωπότητας, μετά τη δοκιμασία του κορονοϊού. Είναι εμπνευσμένη απο το επίσημο σύνθημα των Αγώνων «Μαζί για ένα κοινό μέλλον» και έχει στόχο να φωτίσει τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει απο κοινού ο πλανήτης εν μέσω πανδημίας, αλλά και τις άλλες κρίσεις όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Για την ιστορία, είναι οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που θα χρησιμοποιήσουν 100% τεχνητό χιόνι, πράγμα που σημαίνει οτι το Πεκίνο θα χρειαστεί 220 εκατομμύρια λίτρα νερού για την παραγωγή περίπου ενός εκατομμυρίου κυβικών μέτρων ψεύτικου χιονιού. Το γεγονός αυτό έχει εντείνει τις περιβαλλοντικές ανησυχίες για την τεράστια ποσότητα ενέργειας που θα απαιτήσει κάτι τέτοιο ,με τους διοργανωτές να απαντάνε οτι θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Ενα απο τα μεγάλα «αγκάθια» της διοργάνωσης είναι ο περιβαλλοντικός της αντίκτυπος. Από το 2015, όταν ανέλαβε τη διοργάνωση η Κίνα προσπαθεί να αυξήσει τα «πράσινα» μέτρα, να κλείσει τις ρυπογόνες εταιρείες και να μειώσει την κατανάλωση άνθρακα. Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει.

Το μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης των Ολυμπιακών «σκοντάφτει» φέτος στις επικρίσεις για το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας, αλλά και την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία.

Παραμονές των Αγώνων, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία μεταξύ άλλων προχώρησαν σε διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Κατηγορούν το Πεκίνο για τη μαζική δίωξη των Ουιγούρων και την καταστολή των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και τις πολιτικές του απέναντι στο Θιβέτ και την Ταϊβάν.

Σε απάντηση, το κομμουνιστικό καθεστώς δημοσίευσε έναν κατάλογο με 20 παγκόσμιους ηγέτες που θα παρευρεθούν στους Αγώνες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής λόγω των φόβων μιας ρωσικής εισβολής στο Κίεβο.

Η τελετή έναρξης του 2008Α.Ρ

Οι ηγέτες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο ελπίζουν ότι από σήμερα, η διπλωματία θα υποχωρήσει και ο αθλητισμός, οι επιδόσεις και τα ρεκόρ θα μονοπωλήσουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πέρα από τις πολιτικές προεκτάσεις, ο αστάθμητος παράγοντας του κορονοϊού και το πώς θα επηρεάσει τους Αγώνες παραμένει το μεγάλο θέμα συζήτησης.

Η Κίνα- που εφαρμόζει πολιτική «μηδενικής ανοχής» για τον κορονοϊό- έχει καταγράψει σχετικά λίγα κρούσματα, ενώ επέβαλε lockdown σε μεγαλουπόλεις εκατομμυρίων κατοίκων, παραμονές της μεγάλης διοργάνωσης. Μπορεί να φαίνεται ειρωνικό, όμως η επιτυχία της χώρας στον έλεγχο των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας είναι εκείνη που την καθιστά τώρα ιδιαίτερα ευάλωτη, λένε ειδικοί στη δημόσια υγεία.

Kινέζοι εργάτες στρώνουν τις πίστες χιονιούΑ.Ρ

Τα εγχώρια εμβόλια είναι αναποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης «Όμικρον» και επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν λίγα κρούσματα σε μια χώρα με 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους δεν υπάρχει φυσική ανοσία. Ένας ευάλωτος πληθυσμός και ένα άνισα κατανεμημένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δημιουργούν φόβους για επανεμφάνιση της πανδημίας.

Οι αθλητές και οι λίγοι ξένοι που έχουν φτάσει στο Πεκίνο –προπονητές, προσωπικό υποστήριξης και δημοσιογράφοι- όσο διαρκούν οι Αγώνες θα ζουν σε έναν αποκλεισμένο «Ολυμπιακό κόσμο» εγκαταστάσεων και ξενοδοχείων μία «φούσκα» που συνδέεεται με δικά της ξεχωριστά, μεταφορικά μέσα. Οι Κινέζοι εργάτες που θα εργάζονται στους Ολυμπιακούς αυτούς χώρους θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, μετά από μία μακρά περίοδο καραντίνας.

Στο εσωτερικό της Κίνας, οι ηγέτες παρουσιάζουν τους Αγώνες που ξεκίνησαν σήμερα ως θρίαμβο για το Πεκίνο και την ικανότητά του να συσπειρώνεται ενάντια στην πανδημία, αλλά και την επίμονη κριτική της Δύσης. Διεθνώς, οι Ολυμπιακοί Αγώνες που μόλις ξεκίνησαν είναι από τους πιο αμφιλεγόμενους των τελευταίων δεκαετιών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2022: Αντίστροφη μέτρηση στη σκιά της πανδημίας

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Με πέντε εκπροσώπους η Ελλάδα στο Πεκίνο

Κίνα: Γυναίκα αναγκάστηκε να μπει σε lockdown με το «ραντεβού στα τυφλά» της

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved