ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία αναμένει τη θέση της Ελλάδας για το «αδιαίρετο της ασφάλειας» στη συνάντηση Δένδια - Λαβρόφ

Δένδιας Λαβρόφ
Ο Νίκος Δένδιας και ο Σεργκέι Λαβρόφ
Associated Press

Τι αναμένει η ρώσικη πλευρά από τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Σεργκέι Λαβρόφ. 

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας στις 18 Φεβρουαρίου στη Μόσχα, αναμένεται αναλυτική ανταλλαγή απόψεων για τη διεθνή και περιφερειακή ημερήσια διάταξη, με έμφαση στις ρωσικές προτάσεις για τα θέματα σχετικά με το «αδιαίρετο της ασφάλειας», δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, ανακοινώνοντας τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα.

«Οι προσεγγίσεις της χώρας μας εκτέθηκαν εκτενώς στην επιστολή του επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ προς τους επικεφαλής των ΥΠΕΞ σειράς χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας από 28 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους. Αναμένουμε την αντίδραση των Ελλήνων εταίρων μας», είπε η Μ.Ζαχάροφα κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση Ρώσων δημοσιογράφων και ξένων ανταποκριτών.

Οι δύο υπουργοί, σημείωσε η Ρωσίδα εκπρόσωπος, θα συζητήσουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων στις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή τους στο Σότσι στις 8 Δεκεμβρίου 2021, αλλά και κατά την τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν στις 22 Δεκεμβρίου 2021.

«Μεταξύ των κατευθύνσεων προτεραιότητας, είναι ο τομέας του εμπορίου και των επενδύσεων, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η κατοχύρωση της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών των δύο χωρών», δήλωσε η κα Ζαχάροβα, η οποία συμπλήρωσε ότι επίσης θα δοθεί προσοχή «στη διευθέτηση του Κυπριακού, στη κατάσταση στην Α.Μεσόγειο, στη Μ.Ανατολή και τη Β.Αφρική, στα Βαλκάνια και την Υπερκαυκασία, καθώς και στις ποικίλες πτυχές της συνεργασίας στο πλαίσιο των πολυμερών διεθνών οργανισμών».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.