ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Κάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ο Ζελένσκι αφού μίλησε με Μακρόν και Σολτς

Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος προχώρησε σε επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες.
Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ουκρανία: Ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είχε συνομιλίες με τους Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς, ενώ συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας μετά τις τοποθετήσεις της Μόσχας.

Σε τεντωμένο σκοινί είναι οι ισορροπίες στην Ουκρανία, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις και ανακοινώσεις από πλευράς Ρωσίας για τις προθέσεις της. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος στο Twitter, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας, προχώρησε σε διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες και στη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας του, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένος για κάθε ενέργεια της Μόσχας.

«Δεδομένων των δηλώσεων που έγιναν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έκανα επείγουσες διαβουλεύσεις με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς και συγκάλεσα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας», ανέφερε στο Twitter ο Ζελένσκι.

Νέα έκρηξη στο κέντρο του Λουγκάνσκ

Μια πολύ ισχυρή έκρηξη ταρακούνησε το κέντρο του Λουγκάνσκ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης περιοχής στην ανατολική Ουκρανία, το απόγευμα της Δευτέρας. Η έκρηξη φέρεται να έγινε έξω από κτήριο που στεγάζει δημόσιο οργανισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το RT, η έκρηξη έγινε έξω από τα γραφεία του Κοινού Κέντρου Ελέγχου και Συντονισμού, για την κατάπαυση πυρός και τη σταθεροποίηση της γραμμής οριοθέτησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ.

Οι πρώτες πληροφορίες από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από το εν λόγω κτήριο.

Εκρήξεις και στο Ντόνετσκ

Ο ήχος πολλαπλών εκρήξεων ακούστηκε επίσης νωρίτερα, γύρω στις 18.15 ώρα Ελλάδας σήμερα, στο κέντρο της πόλης του Ντόνετσκ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, που έχουν τη στήριξη της Μόσχας, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Η φύση των εκρήξεων δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Ουκρανία: Νεκρός άμαχος από βομβαρδισμό

Ένας άμαχος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν αυτονομιστές στην περιοχή του Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Το θύμα, ένας άνδρας που γεννήθηκε το 1970, σκοτώθηκε στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, όπου ο βομβαρδισμός προκάλεσε, επίσης, διακοπή στην ηλεκτροδότηση, στη θέρμανση και ζημιές σε έναν αγωγό φυσικού αερίου, διευκρίνισε στο Facebook ο κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.

Ρωσία: Η Μόσχα προσφέρει μια τελευταία ευκαιρία στη Δύση να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ

Η Μόσχα πριν λάβει την απόφαση για την αναγνώριση των ‘δημοκρατιών’ του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προσφέρει στην Δύση σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR) μια τελευταία ευκαιρία, προτείνοντάς της να υποχρεώσει το συντομότερο δυνατόν το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ.

Η Ρωσία μπορεί να προσφέρει στη Δύση την τελευταία ευκαιρία, προτείνοντάς της μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να υποχρεώσει τα Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, δήλωσε ο αρχηγός της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κίεβο δεν προτίθεται να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ. «Θα συμφωνούσε μήπως με την πρόταση του Νικολάι Πατρούσεφ, να δώσουμε, θα έλεγα, στους δυτικούς μας εταίρους μια τελευταία ευκαιρία, προτείνοντάς τους το συντομότερο δυνατόν να υποχρεώσουν το Κίεβο να επιλέξει την ειρήνη και να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να λάβουμε την απόφαση, για την οποία σήμερα μιλήσαμε», δήλωσε ο Ναρίσκιν.

Ο Ναρίσκιν δήλωσε ότι «η περίφημη θέση για τα σχέδια της ρωσικής ηγεσίας ‘να εισβάλει’ στο έδαφος της Ουκρανίας γεννήθηκε μέσα στο ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ξεδιπλώθηκε σε τέτοιο βαθμό, που απλώς πλέον θυμίζει προπαγάνδα πολέμου».

«Αυτό έγινε με σκοπό να προκαλέσουν το καθεστώς του Κιέβου να αποπειραθεί για μια ακόμη φορά να λύσει το πρόβλημα του Ντονμπάς με στρατιωτικά μέσα. Αυτό φυσικά δεν έχουμε δικαίωμα να το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Ναρίσκιν υποστηρίζοντας την πρόταση για την αναγνώριση των δύο «δημοκρατιών».

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, από την πλευρά του είπε ότι υποστηρίζει την πρόταση της Κρατικής Δούμας για την αναγνώριση των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και δήλωσε από την πλευρά του ότι οι συνομιλίες για την Ρωσία έχουν νόημα να γίνουν με τις ΗΠΑ, καθώς όλοι οι υπόλοιποι θα κάνουν αυτό που θα τους πει η Ουάσινγκτον. «Και το ΝΑΤΟ αυτό θα κάνει και ο ΟΑΣΕ και η ΕΕ κτλ.», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω της κρίσης στην Ουκρανία

Με σημαντική πτώση έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να βυθίζονται εξαιτίας της επιδείνωσης της έντασης στην Ουκρανία, όπου οι Δυτικοί εκφράζουν φόβους για μια κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Το Χρηματιστήριο του Παρισιού έκλεισε με πτώση 2,04% στις 6.788,34 μονάδες. Η Φρανκφούρτη έχασε 2,07%, το Άμστερνταμ 2,04% και ο δείκτης Eurostoxx 50 μειώθηκε κατά 2,17%.

Με πληροφορίες από RT, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Παρέμβαση Σολτς και προειδοποίηση στον Πούτιν να μην αναγνωρίσει τους αυτονομιστές

Κρίσιμες ώρες στην Ουκρανία - Διάγγελμα Πούτιν για «πόλεμο ή ειρήνη»

Ουκρανία: Νέες εκρήξεις στο Ντονέτσκ – Ένας άμαχος νεκρός

Ουκρανία: «Καταιγίδα» ρωσικής εισβολής συγκεντρώνεται στα σύνορα, λένε Δυτικοί αξιωματούχοι

Λευκός Οίκος: Μια ρωσική εισβολή θα συνθλίψει τον ουκρανικό λαό

Ουκρανία: «Λάδι στη φωτιά» από Πούτιν - Απόφαση σήμερα για αναγνώριση των περιοχών των αυτονομιστών

Ο peacemaker Εμανουέλ Μακρόν και η κρίση στην Ουκρανία

Ουκρανία: «Κλείδωσε» στις 24 Φεβρουαρίου η συνάντηση Λαβρόφ-Μπλίνκεν στη Γενεύη

Ρωσία - Ουκρανία: Ντονέτσκ και Λουχάνσκ ζητούν αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους από τον Πούτιν