Πόλεμος στην Ουκρανία: Μάχες σε προάστια του Κιέβου - Μια «ανάσα» από το κέντρο της πόλης οι Ρώσοι

Κυριάκος Κορωναίος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μάχες σε προάστια του Κιέβου
AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μάχες μαίνονται σε βόρεια συνοικία του Κιέβου

Συναγερμός έχει σημάνει αυτή τη στιγμή σε βόρειο προάστιο του Κιέβου, καθώς ο ρωσικός στρατός φαίνεται να «σφίγγει τον κλοιό» γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το AFP.

Ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις ακούγονται στο προάστιο Ομπλόνσκι, ενώ πολλές υπόκωφες εκρήξεις ακούγονταν και από το κέντρο της πόλης.

Το υπουργείο Άμυνας ζητά από τους πολίτες να μην αφήσουν τα σπίτια τους και να προετοιμάσουν βόμβες μολότοφ.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ότι πρόκειται για μια επιχείρηση δολιοφθοράς των ρωσικών δυνάμεων την οποία διεξάγει μια αναγνωριστική μονάδα στρατιωτών. Στο ίδιο μήνυμα το υπουργείο ζητεί από τους κατοίκους του προαστίου να πάρουν τα όπλα.

«Ζητάμε από τους πολίτες να μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του εχθρού, φτιάξτε βόμβες μολότοφ, εξουδετερώστες τον εχθρό!», έγραφε το μήνυμα.

Λίγο αργότερα, σε μια ανησυχητική δήλωση για την τύχη του Βολοντιμίρ Ζελένσκι προχώρησε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου ο οποίος δήλωσε ότι στα σχέδια της Ρωσίας είναι να τον σκοτώσει (σ.σ. τον Ζελένσκι) και όχι μόνο να καταλάβει το Κίεβο.

Τα ρωσικά στρατεύματα κατευθύνονται στο κέντρο της πόλης του Κιέβου, κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός των επόμενων ωρών, αν δεν αλλάξει δραματικά η κατάσταση.

Παράλληλα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μάχονται σήμερα εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

«Αερομεταφερόμενες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανία μάχονται γύρω από τις πόλεις Ντίμερ και Ιβανκίβ όπου έχει φτάσει μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων του εχθρού», ανέφερε ο ουκρανικός στρατός στη σελίδα του στο Facebook. Σύμφωνα με την ανάρτηση αυτή, η προέλαση «των υπέρτερων δυνάμεων του στρατού σταμάτησε στον πόταμο Τετερόφ. Η γέφυρα του ποταμού καταστράφηκε».

Δείτε live εικόνα από το Κίεβο

Σε εξέλιξη η «πολιορκία» του Κιέβου από τη Ρωσία

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ώρες το Κίεβο είναι περικυκλωμένο από ρωσικά στρατεύματα τα οποία προελαύνουν προς την ουκρανική πρωτεύουσα και πλέον γίνονται απέλπιδες προσπάθειες από τον στρατό της χώρας για να αποφευχθεί το μοιραίο.

Ο ουκρανικός στρατός έχει ξεκινήσει και ανατινάζει τις γέφυρες ώστε να κερδίσει χρόνο και να ανασυνταχθούν οι δυνάμεις του αλλά και να μπορέσουν να φύγουν όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία από τα social media που δείχνει κατεστραμμένη γέφυρα σε κεντρικό δρόμο του Κιέβου:

Κατεστραμμένη γέφυρα στο ΚίεβοTwitter

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους αναλυτές η σημερινή (25/02) μέρα θα είναι η κρισιμότερη στην ιστορία του Κιέβου καθώς δύσκολα θα αποφευχθεί η ρωσική εισβολή. Μάλιστα, Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεθωρακισμένα για να εισβάλει στο Κίεβο με την ουκρανική πλευρά να είναι έτοιμη να απαντήσει με αντιαρματικούς πυραύλους που έχει προμηθευτεί από ξένους συμμάχους.

Νέο διάγγελμα Ζελένσκι - «Να μας μιλήσει η Μόσχα, να τελειώσει ο πόλεμος»

Η Ρωσία συνεχίζει το άγριο σφυροκόπημα της Ουκρανίας και πλέον η παράδοσή της χώρας είναι θέμα χρόνου.

Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, με νέο του διάγγελμα κάλεσε τη Μόσχα να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για να τελειώσει η αιματοχυσία που ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου.

«Η Ρωσία θα πρέπει να μας μιλήσει αργά ή γρήγορα για το πώς θα τελειώσει η εισβολή. Το συντομότερο που θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις, τόσο μικρότερες θα είναι οι ρωσικές απώλειες. Μέχρι να γίνει αυτό, εμείς θα αμυνόμαστε για την χώρα μας», δήλωσε ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Παράλληλα, επέκρινε τη Δύση στο ότι συνεχίζει απλά να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Ουκρανία από μακριά, μερικές ώρες μετά τα νέα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο, στη Ζαπορίζια και ενώ ηχούν σειρήνες της αεράμυνας σε πόλεις της δυτικής Ουκρανίας, ιδίως τη Λβιβ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Τα αδέρφια Κλίτσκο παίρνουν τα όπλα για την πατρίδα τους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βρέφη από την εντατική μεταφέρονται σε ασφαλή σημεία (vid)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κυβερνοεπίθεση στη Ρωσία εξαπέλυσαν οι Anonymous

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved