ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η απομάκρυνση των μελών της αποστολής του ΟΑΣΕ έχει «σχεδόν ολοκληρωθεί»

Βομβαρδισμοί στο Ιρπίν
Βομβαρδισμοί στο Ιρπίν
AP Photo

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε την Κυριακή το βράδυ ότι η απομάκρυνση των ξένων μελών της αποστολής του στην Ουκρανία, που εντελλόταν να επιτηρεί την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, έχει «σχεδόν ολοκληρωθεί».

«Η διαδικασία της προσωρινής εκκένωσης όλων των ξένων μελών της αποστολής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Τα τελευταία μέλη της ομάδας – ο επικεφαλής παρατηρητής και το ανώτερο διοικητικό προσωπικό – ετοιμάζονται τώρα να φύγουν» από την Ουκρανία, διευκρίνισε ο ΟΑΣΕ με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας πολλά από τα περίπου 500 μέλη της ομάδας των παρατηρητών ήταν ακόμη παγιδευμένα σε πόλεις όπου μαίνονταν μάχες, ιδίως στη Χαρκίβ και στη Χερσώνα.

Μερικοί παρατηρητές μένει να απομακρυνθούν από τις ανατολικές περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, όπου η κατάσταση είναι –συγκριτικά– λιγότερο επικίνδυνη, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Ο ΟΑΣΕ ανέφερε εξάλλου πως έλαβε πληροφορίες ότι η έδρα της αποστολής του στη Μαριούπολη «υπέστη ζημιές εξαιτίας βομβαρδισμών» την Κυριακή.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο θεσμός αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την αποστολή του, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και να απομακρύνει τα άοπλα μέλη της από τη χώρα. Τουλάχιστον ένα από τα μέλη της αποστολής, ουκρανή υπήκοος, σκοτώθηκε την περασμένη Τρίτη στο Χάρκοβο, καθώς προσπαθούσε να κάνει προμήθειες για την οικογένειά της.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος Ουκρανία: Ο Δένδιας επιβεβαιώνει το χτύπημα στο προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη

Το Κίεβο ετοιμάζεται να αμυνθεί: Σκάψιμο χαρακωμάτων και στήσιμο οδοφραγμάτων