ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές Γαλλία: Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν περνάνε στον δεύτερο γύρο

Μακρόν Λεπέν
Ο Γάλλος πρόεδρος προηγείται της Λεπέν στον πρώτο γύρο
AP

«Κλείδωσε» ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls που δίνουν προβάδισμα στον Εμαννουέλ Μακρόν και δεύτερη την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν

Με βάση τα πρώτα exit polls που παρουσιάζουν τα γαλλικά ΜΜΕ, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν περνούν στον δεύτερο γύρο ων προεδρικών εκλογών στην Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος προηγείται της Λεπέν στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με ξεχωριστές εκτιμήσεις των Ifop, OpinionWay, Elabe και Ipsos.

Ο Μακρόν κερδίζει το 28,1-29,5% των ψήφων ενώ η Λεπέν το 23,3-24,4% της υποστήριξης των ψηφοφόρων, βάσει των εκτιμήσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας Le Monde ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,1% των ψήφων έναντι 23,3% της Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TF1 ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,6% των ψήφων έναντι 24,4 % της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20%.

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν 65% στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η συμμετοχή είναι αντίθετα υψηλότερη κατά 6,5 μονάδες σε σχέση με το 2002 (58,45%), χρονιά ρεκόρ για την αποχή σε έναν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Μεταξύ 24% και 26% προβλέπεται η αποχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης:

Προεδρικές εκλογές Γαλλία - Αποτελέσματα: Μακρόν 28,1% - Λεπέν 23,3%