ΚΟΣΜΟΣ

Πώς οι ΗΠΑ «σπρώχνουν» την Τουρκία στο Ισραήλ για φυσικό αέριο και συνεκμετάλλευση στη Μεσόγειο

Πώς οι ΗΠΑ «σπρώχνουν» την Τουρκία στο Ισραήλ για φυσικό αέριο και συνεκμετάλλευση στη Μεσόγειο
Κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση των νέων ισορροπιών παίζουν προφανώς οι ΗΠΑ που πιέζουν καταστάσεις όχι μόνο στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή που αποκαλούμε Ευρασία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία φέρνουν τα πάνω - κάτω σε ενεργειακό επίπεδο και αλλάζουν τις συμμαχίες σε Ευρώπη και Ασία – Το νέο παιχνίδι με τη συνεκμετάλλευση στη Μεσόγειο και ο ρόλος των ΗΠΑ στην εμπλοκή των Τούρκων

Κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση των νέων ισορροπιών παίζουν προφανώς οι ΗΠΑ που πιέζουν καταστάσεις όχι μόνο στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή που αποκαλούμε Ευρασία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μετά τις επισκέψεις της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόριας Νούλαντ σε Γαλλία, Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρο και Γερμανία, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, έκανε μια δήλωση οι οποία δημιουργεί τεράστια αίσθηση και περίεργους συνειρμούς. Ο Ντονμέζ είπε λοιπόν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις σχετικά με το φυσικό αέριο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις σχετικά με το φυσικό αέριο, όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο μέσα στις επόμενες ημέρες, πρώτα ο Θεός», είπε ο Φατίχ Ντονμέζ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε τελετή αποχαιρετισμού του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ», που θα μεταφέρει τα αποθέματα φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας στην ξηρά. «Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών μας στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν, πετύχαμε καλά αποτελέσματα», είπε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, και μίλησε για ένα σημαντικό βήμα που θα αλλάξει το μέλλον της Τουρκίας, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Ο Φατίχ Ντονμέζ στην ομιλία του είπε ότι αυτές οι εξελίξεις δεν συμβαίνουν από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά αποτελούν αποτέλεσμα μακροπρόθεσμων σχεδίων.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες. Μίλησε, όμως, για εποικοδομητική στάση από τη μεριά της Τουρκίας, η οποία «ευνοεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα όλων των πλευρών». «Δόξα στον Παντοδύναμο Θεό, δεν θα σας απογοητεύσουμε», είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας στην ομιλία του.

«Όταν στείλαμε το Yavuz πριν από 3 χρόνια, είπαμε ότι η Τουρκία είναι η χώρα κλειδί για τα έργα στην περιοχή. Έχουμε δηλώσει ότι η Τουρκία είναι πάντα ανοιχτή στη συνεργασία και δεν θα διστάσει ποτέ να αναλάβει την ευθύνη για την ευημερία και την ειρήνη της περιοχής. Πάντα δηλώναμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε συναντήσεις, διάλογο και συνομιλίες. Με αμοιβαίο σεβασμό στα δικαιώματά μας, μπορούμε να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο μια νέα οδό ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού», είπε ο Φατίχ Ντονμέζ.

«Θα συμμετάσχουμε σε οποιοδήποτε έργο υποστηρίζει τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ηρεμία και πραγματοποιείται στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού», πρόσθεσε ο Φατίχ Ντονμέζ. Επίσης, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφτεί μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας το Ισραήλ το Μάιο.

Ενόσω ο Τούρκος υπουργός έλεγε τα παραπάνω, έρχεται ένα δημοσίευμα της Jerusalem Post το οποίο φέρει τον τίτλο: «Ελχαράρ: Έτοιμο το Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Αιγύπτου, τον Σεπτέμβριο», το οποίο αναφέρεται στην ομάδα εργασίας Ισραήλ -Ε.Ε.-Αιγύπτου η οποία σχεδιάζει τη μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο για υγροποίηση και από εκεί εξαγωγή του προς την Ευρώπη. Η υπουργός ενέργειας του Ισραήλ, Κανίρ Ελχαράρ, σε δηλώσεις της τόνισε ότι η «Η Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη μετά την κρίση στη Ρωσία, και το Ισραήλ βλέπει μια ευκαιρία και θα την εκμεταλλευτεί πλήρως».

Η εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου σε συνεργασία με την Αίγυπτο μπορεί να ξεκινήσει όταν αρχίσει η παραγωγή στο κοίτασμα Karish-Tanin που σύμφωνα με την ισραηλινή υπουργό, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Η Τουρκική πλευρά πιέζει ασφυκτικά για να εξασφαλίσει μια καταρχήν Συμφωνία με το Ισραήλ για εξαγωγή του φυσικού αερίου του προς την Ευρώπη μέσω αγωγού προς την Τουρκία.

Βέβαια η Ισραηλινή υπουργός Ενέργειας, κυρία Ελχαράρ δεν επιβεβαίωσε την προαναγγελθείσα από την Άγκυρα επίσκεψη εργασίας του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας και είπε ότι όλο αυτό το ζήτημα θα το διαχειριστεί συνολικά η κυβέρνηση. «Αν και η Τουρκία επιθυμεί πραγματικά να συνεργαστεί, δεν έχω προγραμματίσει συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας ή σχέδιο εργασίας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί ως κυβερνητική πολιτική. Πρέπει να εξετάσουμε τα υπέρ και τα κατά και στη συνέχεια να αποφασίσουμε» δήλωσε η Ελχαράρ, ενώ η Jerusalem Post επισημαίνει ότι παρά τις κινήσεις ομαλοποίησης των σχέσεων των δυο χωρών «δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Μέσα στην παραπάνω εξίσωση πρέπει να βάλουμε και την περιοδεία της Αμερικανίδας Βικτόρια Νούλαντ, διότι τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Λευκωσία έθεσε ζήτημα αποδοχής της εμπλοκής και της Τουρκίας στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου.

Βέβαια σε ότι αφορά την εμπλοκή της Τουρκίας στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου (που τόσο πολύ επιθυμούν οι Αμερικανοί) θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και φυσικά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας κάτι που αποφεύγουν να πουν οι φίλοι μας από τις ΗΠΑ. Δύσκολη εξίσωση και για το Ισραήλ που έχει κάκιστες σχέσεις με την Τουρκία, αλλά και για την Ελλάδα…