ΚΟΣΜΟΣ

Υφαντής στο Newsbomb.gr «Θρίλερ με τελικό νικητή τον Μακρόν αλλά όλα μπορούν να συμβούν»

Υφαντής στο Newsbomb.gr «Θρίλερ με τελικό νικητή τον Μακρόν αλλά όλα μπορούν να συμβούν»
Oι αναγνώσεις του εκλογικού αποτελέσματος

Την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και  εκτιμήσεις για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία έκανε μιλώντας στo Newsbomb.gr o καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής.

Θρίλερ μεν αλλά με νικητή τον Εμανουέλ Μακρόν «βλέπει» για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής.

Όπως αναφέρει η πρώτη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος είναι ότι ο Μακρόν παρά τις δυσκολίες της περασμένης πενταετίας και το κύμα αντιδράσεων με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπος κυρίως με τα «κίτρινα γιλέκα» κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του.

«Ο Μακρόν έχει αναδειχθεί πλέον σε σημαντική δύναμη στον κεντρώο χώρο και έχει λεηλατήσει την γκωλική Δεξιά έχοντας γίνει ο κύριος εκφραστής της» τονίζει μιλώντας στο Newsbomb.gr.

H δεύτερη ανάγνωση σύμφωνα με τον κ. Υφαντή είναι ότι η ακροδεξιά έχει ως αφετηρία στο δεύτερο γύρο το 30%, ίδιο δηλαδή ποσοστό με τον Μακρόν.

«Τίποτε δεν είναι σίγουρο για τον επόμενο γύρο. Δεν είμαι σίγουρος αν ο Εμανουέλ Μακρόν θα καταφέρει να κινητοποιήσει ψηφοφόρους από τα άλλα κόμματα της αριστεράς και της Δεξιάς που έχουν έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του. Πολλά μπορούν να συμβούν» σημειώνει ο κ. Υφαντής.

Συμπερασματικά ο κ. Υφαντής κάνει την πρόβλεψη ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα θρίλερ σε 15 ημέρες με νικητή τον Μακρόν, ίσως πιο άνετα απ΄ότι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα έχουμε συντριβή της Λε Πεν.

Tα τελικά αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 27,6% των ψήφων έναντι 23,4% της Μαρίν Λεπέν με βάση τα εκλογικά τμήματα που ολοκλήρωσαν την καταμέτρηση των ψήφων και τα οποία αντιπροσωπεύουν το 97% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Όπως συνάγεται από τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν βρίσκεται στο 21,9% και ο Ερίκ Ζεμούρ στο 7%. Κάτω από 5%, που είναι μεταξύ άλλων και το όριο για την οικονομική αποζημίωση νέος σημαντικού τμήματος των προεκλογικών δαπανών κάθε υποψηφίου, βρίσκονται η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές με 4,79 % και ο Γιαννίκ Ζαντό (Οικολόγοι) με 4,58 %.

Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά οι άλλοι έξι υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και οι υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού και του Κομμουνιστικού Κομματος Αν Ινταλγκό και Φαμπιέν Ρουσέλ.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στη Γαλλία: Η «μητέρα όλων των μαχών» και τα πέντε μηνύματα της κάλπης