ΚΟΣΜΟΣ

Ενοχλήθηκε η Τουρκία από τη δήλωση Μπάιντεν για την γενοκτονία των Αρμενίων

Ενοχλήθηκε η Τουρκία από τη δήλωση Μπάιντεν για την γενοκτονία των Αρμενίων
Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προκάλεσε η δήλωση Μπαίντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
AP

Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προκάλεσε η δήλωση Μπαίντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

«Αγκάθι» εξακολουθεί να αποτελεί για την Τουρκία η Γενοκτονία των Αρμενίων και οι δηλώσεις ηγετών ανά τον κόσμο με αφορμή την 107η θλιβερή επέτειο από τη δολοφονία εκατομμυρίων Αρμενίων από Τούρκους που τιμάται στις 24 Απριλίου.

Τη μεγαλύτερη ενόχληση για την Άγκυρα προκάλεσε η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος όχι μόνο χρησιμοποίησε τον όρο γενοκτονία αλλά πρόσθεσε στη δήλωσή του ότι αποτελεί «μία από τις μεγαλύτερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα».

«Σήμερα (σ.σ. χθες) θυμόμαστε το 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους που απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή υποχρεώθηκαν σε πορείες θανάτου σε μια εκστρατεία εξαφάνισής του και θρηνούμε τις απώλειες τόσων ανθρώπων» προσθέτει ο Τζο Μπάιντεν στη δήλωσή του για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία» μετά τον Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος χρησιμοποίησε την ίδια λέξη στη δήλωσή του το 1981 ενώ και τα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ είχαν εγκρίνει ψηφίσματα το 2019 που περιγράφουν τα γεγονότα του 1915 ως «γενοκτονία»

Η δήλωση Μπάιντεν προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας το οποίο σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «δηλώσεις που είναι ασυμβίβαστες με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα γεγονότα του 1915 δεν είναι έγκυρες και αυτό περιλαμβάνει τη σημερινή (χθεσινή) ατυχή δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν, η οποία αποτελεί επανάληψη του λάθους που έκανε το 2021».

«Απορρίπτουμε τέτοιες δηλώσεις και αποφάσεις που διαστρεβλώνουν ιστορικά γεγονότα με πολιτικά κίνητρα και καταδικάζουμε όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος. Οι μονόπλευρες και επιλεκτικές προσεγγίσεις που δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό από το να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία είναι ηθικά προβληματικές και πολιτικά κακόβουλες. Μια ανθρωπιστική και ευσυνείδητη στάση απαιτεί να θυμόμαστε όλα τα δεινά που βιώθηκαν εκείνη την εποχή, ανεξάρτητα από εθνοτικές ή θρησκευτικές διακρίσεις» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Άγκυρα, μάλιστα, με αφορμή την ανακοίνωση αυτή υποστηρίζει ότι «η Τουρκία τιμά με σεβασμό τα δεινά όλου του οθωμανικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των Αρμενίων. Απορρίπτουμε τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί αυτός ο πόνος ως πολιτικό υλικό».

Διαβάστε επίσης:

Προκλητικός Τσαβούσογλου: Έκανε το σήμα των «Γκρίζων Λύκων» σε Αρμένιους για τη Γενοκτονία

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ένας χαμογελαστός φασίστας…