ΚΟΣΜΟΣ

Στα ύψη οι τιμές πετρελαίου στις διεθνείς αγορές

Στα ύψη οι τιμές πετρελαίου στις διεθνείς αγορές
Φωτογραφία αρχείο/AP Images

Νέα εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Σε ράλι επιδίδονται οι τιμές φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και πετρελαίου στις διεθνείς αγορές στον απόηχο της ανακοίνωσης της Κομισιόν ότι θα προχωρήσει σε επιβολή σταδιακού εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του 2022.

Αποτέλεσμα αυτής της ανακοίνωσης ήταν η τιμή για το προθεσμιακό συμβόλαιο του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας να ενισχύεται άνω του 5% στα 105,110 ευρώ, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί και η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Εντονα ανοδικά κινείται και η τιμή του πετρελαίου με το brent να έχει κέρδη που ξεπερνούν το 4% άνω των 109 δολαρίων, ενώ και το αμερικανικό αργό ακολουθεί την ίδια πορεία με άνοδο 4% στα 106,11 δολάρια.

Ο Μαρκ Χάφελε, επικεφαλής επενδύσεων στη UBS Global Wealth Management επεσήμανε: «Όλα υποδεικνύουν ότι το βασικό μας σενάριο για προβλήματα και στις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα υλοποιηθεί. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα για ορισμένες χώρες, αν και θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πλήρης διακοπή των αποστολών ρωσικού φυσικού αερίου».

Διαβάστε επίσης:

Ανάλυση: Πόσο εξαρτημένος είναι ο κόσμος από τη Ρωσία για πετρέλαιο και φυσικό αέριο