ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές εκλογές: Πώς μοιράζονται οι ψήφοι σε Σαρκοζί-Ολάντ

Γαλλικές εκλογές: Πώς μοιράζονται οι ψήφοι σε Σαρκοζί-Ολάντ

Υπάρχουν στην πραγματικότητα 6,4 εκατομμύρια φασίστες, ρατσιστές ή ξενόφοβοι στη Γαλλία, αναρωτιέται η βρετανική εφημερίδα Guardian, προσπαθώντας να ανιχνεύσει τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού από την άλλη μεριά της Μάγχης.

Η απάντηση είναι αρνητική, κατά την εφημερίδα, ωστόσο η συμπεριφορά τους μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου.

Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις φαίνεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έχει λίγες πιθανότητες να επανεκλεγεί. Η διαφαινόμενη ήττα του όμως δεν είναι προδιαγεγραμμένη, προειδοποιούν πολιτικοί αναλυτές, καθώς το ρόλο-κλειδί στην υπόθεση κρατούν οι ψήφοι που συγκέντρωσε η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Ο Σαρκοζί χρειάζεται περίπου το 80% των ψηφοφόρων της Λεπέν για να κερδίσει τον Σοσιαλιστή αντίπαλό του Φρανσουά Ολάντ.

Ένας μέσος όρος της μετατόπισης των ψηφοφόρων της άκρας δεξιάς, που προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, δείχνει ότι το 50% πηγαίνει στο Νικολά Σαρκοζί, ένα 20% καρπώνεται ο Ολάντ και το υπόλοιπο 30% προτίθεται να απέχει.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, οι ψήφοι που συγκέντρωσε ο Ζαν Λικ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου κατά 83% θα πάνε στον Φρανσουά Ολάντ. Ο Ολάντ φαίνεται επίσης ότι εξασφαλίζει τη στήριξη των ψηφοφόρων των Πρασίνων και των δύο τροτσκιστικών κομμάτων.

Οι ψηφοφόροι του φιλελεύθερου, κεντρώου Μπαϊρού σχεδόν θα μοιραστούν ανάμεσα στους δύο μονομάχους για την προεδρία. Το 42% προσανατολίζεται στον Ολάντ, ενώ κάτι παραπάνω από 36% θα προτιμήσει τον Σαρκοζί.

Τέλος, ενδιαφέρον έχει και η τάση που διαμορφώνεται ανάμεσα στους Γάλλους που απείχαν στον πρώτο γύρο ή έριξαν λευκό και άκυρο. Το 29% προτιμά τον Σαρκοζί και το 21% τον Ολάντ.