ΚΟΣΜΟΣ

Στην τελική ευθεία Σαρκοζί-Ολάντ

Στην τελική ευθεία Σαρκοζί-Ολάντ

Σε λιγότερο από 24 ώρες ανοίγουν οι κάλπες στη Γαλλία για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με το προβάδισμα του Φρανσουά Ολάντ να μειώνεται έναντι του απερχόμενου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία δείχνουν ότι η τηλεοπτική μονομαχία της Τετάρτης δεν κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα ριζικά προς όφελος του Σαρκοζί, ωστόσο ο φάνηκαν σημάδια ανάκαμψης για τον υποψήφιο της γαλλικής δεξιάς.

Σε δύο δημοσκοπήσεις συνεχίζει να προηγείται ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ, όμως με μόλις 53%, ποσοστό μειωμένο κατά 2 μονάδες σε σχέση με τα τέλη Απριλίου. Το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Σαρκοζί ανέρχεται σε 47%, αυξημένο κατά 2 μονάδες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των εταιρειών Interactive και CSA. Επίσης, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Opinion Way πριν και μετά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων την Τετάρτη, ο Ολάντ έχει υποχωρήσει στο 52,5 % ενώ ο Σαρκοζί ανέβηκε αντίστοιχα στο 47,5 % μειώνοντας τη διαφορά που τον χωρίζει από τον αντίπαλό του στις πέντε μονάδες.

Πάντως, ο Ολάντ εξακολουθεί να θεωρείται φαβορί για τη νίκη, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του κεντρώου υποψηφίου για την προεδρία, Φρανσουά Μπαϊρού, ότι θα ψηφίσει τον Σοσιαλιστή υποψήφιο. Η απόφαση του Μπαϊρού χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική», αφού από την ίδρυση του Κέντρου επί Ζισκάρ ντ'Εσταίν το 1978, βρισκόταν πάντα στο δεξί στρατόπεδο. Έτσι, η ψήφος στον Ολάντ θεωρείται «κεραυνός εν αιθρία».

Για τη διαφαινόμενη νίκη του Ολάντ προετοιμάζεται και η Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», η καγκελάριος της Γερμανίας θα προτιμούσε μεν να κερδίσει τις εκλογές ο Νικολά Σαρκοζί, όμως επιδεικνύει συμβιβαστική διάθεση. Όπως εκτιμάται στην καγκελαρία, εάν κερδίσει ο Ολάντ, θα καλλιεργηθεί πολύ σύντομα ένα καλό κλίμα συνεργασίας.

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί τον Φρανσουά Ολάντ «πραγματιστή» αναφέρει η εφημερίδα. Όπως εκτιμούν Γερμανοί διπλωμάτες, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στο πεδίο της γαλλογερμανικής συνεργασίας, ο Σοσιαλιστής δεν πρόκειται να χαράξει νέα πολιτική.