ΚΟΣΜΟΣ

Τα «ακούει» ο Ερντογάν για τη στάση του στο ΝΑΤΟ: «Μπορεί να τον δούμε και κουμπάρο του Μητσοτάκη»

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Η στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ έγινε αντικείμενο κριτικής στην Τουρκία
AP PHOTO

Η στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ έγινε αντικείμενο κριτικής στην Τουρκία

Με όχι και τόσο ευοίωνα σχόλια για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε αποδεκτή από μερίδα του τουρκικού τύπου και από την τουρκική αντιπολίτευση από τη μια η σιωπή του για τα ελληνοτουρκικά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ παρά την προκλητική ρητορική που είχε αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα και από την άλλη η γνωστοποίηση ότι η Ελλάδα προχωράει με την αγορά των μαχητικών F35 από τις ΗΠΑ την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται ότι δεν πήρε κουβέντα από τον Τζο Μπάιντεν για το θέμα αυτό.

Οι πιο σκληροί επικριτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φτάνουν, μάλιστα, στο σημείο να λένε ότι παρά τα δύο «Μητσοτάκης γιοκ» του προέδρου της Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες, δεν αποκλείεται «να γίνει και κουμπάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε 'για μένα πλέον δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης', 'δεν θα ξανασυναντηθώ με τον Μητσοτάκη', αν όμως κρίνουμε από τις απότομες αλλαγές του, τις 'αναστροφές' τις οποίες κάνει, τότε δεν πρέπει να απορήσουμε αν τον επόμενο μήνα ο ίδιος ο Ερντογάν γίνει κουμπάρος σε γαμήλια τελετή του Μητσοτάκη. Εκεί που φτάσαμε δεν έχει καμία αξία η κάθε κουβέντα που λέει!» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ.

Από την πλευρά τους οι τουρκικές εφημερίδες ποικίλλουν σε «αναγνώσεις» για την παρουσία Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με άλλες να τον αποθεώνουν ως νικητή και άλλες να κατακρίνουν την σιωπή του στη συνάντηση των ηγετών των κρατών-μελών της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Παράλληλα οι τουρκικές εφημερίδες «χτυπάνε» κι το θέμα της δρομολόγησης της αγοράς αμερικανικών F35 από την Ελλάδα με αναλυτές να επισημαίνουν ότι η πολεμική αεροπορία θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες.

Ενδεικτικά, το πρωτοσέλιδο της Hurriyet αναφέρει «Επιστολή της Ελλάδας στις ΗΠΑ για τα F-35. Θα αγοράσουν 20+20 F-35» με την A Haber να σημειώνει «Κίνηση από την Ελλάδα για τα F-35. H Eλλάδα επιχειρεί να εμποδίσει την Τουρκία για τα F-16, όμως ξεκίνησε τις ενέργειες για την αγορά 40 F-35» και τη SOZCU να γράφει «H Eλλάδα έστειλε επιστολή στις ΗΠΑ για τα F-35»

«Την ισορροπία προσπαθούν να την αλλάξουν απο εκεί. Με τα μαχητικά Rafale με τους ευρωπαϊκούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Metero και Scalp. Μιλάμε για οπλικά συστήματα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους και τώρα το κάνουν με την αγορά των F-35» σχολίασε από την πλευρά του ο Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής Μέτε Γιαράρ

Σχετικές ειδήσεις