ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Πώς αποτιμά η Αθήνα τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Τα κέρδη και οι επόμενοι στόχοι

Πώς αποτιμά η Αθήνα τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Τα κέρδη και οι επόμενοι στόχοι
Θετικός είναι ο απολογισμός της κυβέρνησης από την παρουσία της χώρας μας στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης
INTIME

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε έμμεσο αλλά ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα

Θετικός είναι ο απολογισμός της κυβέρνησης από την παρουσία της χώρας μας στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, τα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν, ωστόσο το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει τα «όπλα» που είχε στη διάθεσή του για να αντικρούσει νέες προκλήσεις από τον πρόεδρο της Τουρκίας, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είπε κουβέντα για την αποστρατικοποίηση των νησιών, αποτελεί ευνοϊκή εξέλιξη.

Και μπορεί η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ερντογάν να μην βελτιώθηκε, παρόλα αυτά ούτε εντάσεις υπήρξαν ούτε προκλητικές συμπεριφορές. Παράλληλα ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου συνέχισε τις διπλωματικές του επαφές, με ότι αυτό σημαίνει για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και γενικότερα σε διεθνές επίπεδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιων των συμμάχων μας έστειλε έμμεσο αλλά ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα, επισημαίνοντας αφενός μεν ότι οι κυρώσεις πρέπει να εφαρμόζονται απ’ όλους και αφετέρου ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ είναι και η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και του διεθνούς δικαίου.

Επίσης θετική εξέλιξη αποτελεί η υπογραφή του αιτήματος της Ελλάδας προς ΗΠΑ για την προμήθεια F-35, που αφορά μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό. Πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια μοίρα 20 μαχητικών F-35 και άλλων 20 σε δεύτερη φάση.

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 είναι γνωστό ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, είναι υπέρ της αναβάθμισης. Στο πλαίσιο αυτό η βοηθός του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουόλαντερ δήλωσε ότι «τα σχέδια αυτά είναι προς επεξεργασία και πρέπει να γίνουν διάφορες διαδικασίες αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της καθώς αυτό θα συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ και της ασφάλειας των Αμερικανών».

Η Ελλάδα έχει κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις κι έχει μάλιστα πετύχει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F -35. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει θέσει τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας και έχει ενημερώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ιδιαίτερα το Κογκρέσο, που έχει εξαιρετικά βαρύνοντα ρόλο σε ζητήματα εξοπλισμών.
Παράλληλα σημαντική είναι για την χώρα μας και η σύσταση που απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον Ταγίπ Ερντογάν να αποφεύγει τις προκλήσεις, ενώ ανέδειξε και τη σημασία του να υπάρχει σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η θέση αυτή αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στο περιεχόμενο της επίσημης ανακοίνωσης που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση από τον Λευκό Οίκο.

Το επόμενο ορόσημο μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι η 5η Ιουλίου, όπου ο πρωθυπουργός είναι θα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στην έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και στην τουρκική προκλητικότητα.

Την επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Βουλή για την προ ημερησίας συζήτηση που ζήτησε που προκάλεσε ο ίδιος για όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική πολιτική. Στη συγκεκριμένη συζήτηση οι τόνοι είναι βέβαιο πως θα είναι υψηλοί, με τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για όλα τα θέματα.